Apkaltos komisija R. Žemaitaičio prisikviesti nebebandys: parlamentaras sąmoningai vengia atvykti į posėdį

Parlamentarui Remigijui Žemaitaičiui ir toliau nepasirodant specialiosios apkaltos komisijos posėdžiuose, pirmadienį nutarta asmeninių kvietimų Seimo nariui daugiau nebesiuntinėti.

Remigijus Žemaitaitis.<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

Oct 23, 2023, 11:50 AM, atnaujinta Oct 23, 2023, 1:24 PM

„Papildomų veiksmų nebesiimame. Tiesiog į visus posėdžius, kuriuos mes dar rengsime, siųsime prisijungimo nuorodą ir suteiksime galimybę Seimo nariui prisijungti, išdėstyti savo poziciją“, – pirmadienį surengto posėdžio metu sakė komisijos pirmininkas Arūnas Valinskas.

Pasak A. Valinsko, R. Žemaitaičio vengimą pateikti savo paaiškinimus, galima traktuoti kaip sąmoningą bandymą diskredituoti komisijos veiklą, pasinaudojant ir tam tikromis Seimo statuto spragomis.

„Nėra numatyta jokių aplinkybių, ką daryti komisijai, jei Seimo narys atsisako tiesiog ateiti ir būti išklausytas, jei jis nepateikia savo nuomonės. Ir taip yra formuojama R. Žemaitaičio netgi preliminari gynyba, kad komisijos išvada a priori yra neteisėta, nes joje nėra išklausomas Seimo narys“, – akcentavo komisijos pirmininkas.

Su pirmininko pasiūlymu nebekviesti R. Žemaitaičio į posėdžius sutiko ir kiti komisijos nariai. Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos atstovė Dovilė Šakalienė atkreipė dėmesį, kad asmuo, kurio atžvilgiu suburiama apkaltos komisija, turi teisę pateikti savo paaiškinimus, tačiau tai nėra jo pareiga.

Komisijos posėdyje buvo aptarti ir naujausi parlamentaro R. Žemaitaičio pasisakymai po „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį. Vis tik, panašu, kad naujausi parlamentaro pareiškimai rengiamoje išvadoje neatsispindės, nes jie buvo padaryti jau po apkaltos komisijos įsteigimo.

„KT yra išaiškinta, kad po to, kai komisija pradeda savo darbą, įtraukti papildomą medžiagą, kuria remiantis būtų daroma išvada, mes negalime“, – sakė D. Šakalienė.

Todėl parlamentarė pasiūlė pasikonsultuoti su ekspertais, ar formuojant išvadą būtų galima pasiremti naujausiais R. Žemaitaičio pasisakymais kaip papildomais argumentais, kad asmuo savo pažiūrų nepakeitė.

Apkaltos komisija savo išvadą turi pateikti iki lapkričio 6 dienos.

ELTA primena, kad antradienį Seimas pritarė specialiosios apkaltos komisijos prašymui skirti daugiau laiko įvertinti naujausius parlamentaro R. Žemaitaičio pasisakymus po „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį. Komisijos sudėtį papildė ir trys opozicinių frakcijų atstovai – „darbietis“ Viktoras Fiodorovas, socialdemokratė Dovilė Šakalienė ir Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ narys Tomas Tomilinas.

R. Žemaitaitis savo antisemitiniais pareiškimais ne kartą papiktino tarptautinę bendruomenę. Politikas apkaltino žydus esą vykdžius „lietuvių holokaustą“, viešai dalinosi antisemitiniais pareiškimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.