Teismas priėmė nagrinėti M. Drobiazko skundą dėl prezidento sprendimo atimti iš jos Lietuvos pilietybę

Vilniaus apygardos administracinis teismas priėmė nagrinėti Rusijoje gyvenančios ledo šokėjos Margaritos Drobiazko skundą dėl prezidento Gitano Nausėdos sprendimo atimti jai išimties tvarka prieš 30 metų suteiktą Lietuvos pilietybę.

Margarita Drobiazko<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Margarita Drobiazko<br>J.Stacevičiaus nuotr.
P.Vanagas ir M.Drobiazko<br>V.Ščiavinsko nuotr.
P.Vanagas ir M.Drobiazko<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Margarita Drobiazko
Margarita Drobiazko
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 23, 2023, 4:11 PM

„Skundas yra priimtas, toliau laukiama atsakymo iš atsakovų“, – Eltai sakė Vilniaus apygardos administracinio teismo atstovė žiniasklaidai Sigita Gamulėnienė.

Skelbiama, kad savo skunde pareiškėja nurodo, kad dekretu įformintas Lietuvos prezidento sprendimas atimti jai išimties tvarka suteiktą Lietuvos pilietybę yra nemotyvuotas, taip pat neatitinka individualiems administraciniams aktams keliamų motyvų išdėstymo adekvatumo, aiškumo ir pakankamumo reikalavimų.

„(Pareiškėja – ELTA) teigia, kad ji neatitinka nė vienos Pilietybės įstatymo (...) nustatytos pilietybės netekimo sąlygos – nekelia grėsmės Lietuvos Respublikos nacionaliniam saugumui, nereiškia ir nereiškė viešo palaikymo valstybei, keliančiai grėsmę Lietuvos Respublikos saugumui“, – rašoma teismo išplatintame pranešime.

Pranešama, kad M. Drobiazko taip pat prašė laikinai sustabdyti prezidento rugsėjo 15 d. išleistą dekretą. M. Drobiazko teigia, esą, jei neteks Lietuvos Respublikos pilietybės, patirs didelių neigiamų padarinių – negalės naudotis Lietuvos Respublikos pilietės teisėmis ir jų įgyvendinti visą laikotarpį, kol bus nagrinėjamas teisminis ginčas dėl dekreto teisėtumo. Tačiau šį pareiškėjos prašymą teismas atmetė, nes, kaip teigiama pranešime, pareiškėjos nurodomos aplinkybės yra „labiau vertintinos kaip hipotetinės ir nukreiptos į ateitį kaip subjektyvus pareiškėjos manymas“.

Taip pat, kaip skelbia teismas, pareiškėjos nurodoma aplinkybė, esą ji nekelia grėsmės Lietuvos nacionaliniam saugumui, neįrodo, kad vien dėl to nagrinėjamu atveju būtina atsižvelgti į jos skunde keliamus reikalavimus.

ELTA primena, kad iniciatyvos dėl M. Drobiazko pilietybės panaikinimo ėmėsi grupė Seimo narių, kreipęsi į Vidaus reikalų ministeriją (VRM). Pastaroji, įvertinusi atsakingų institucijų išvadas, savo ruožtu kreipėsi į prezidentą G. Nausėdą, prašydama priimti sprendimą dėl išimties tvarka čiuožėjai suteiktos pilietybės.

Institucijų vertinimu, M. Drobiazko bendradarbiauja su Rusijos prezidento Vladimiro Putino spaudos sekretoriaus Dmitrijaus Peskovo žmona Tatiana Navka, dalyvauja jos organizuojamuose šokių ant ledo pasirodymuose. Nurodoma, kad tokie renginiai padeda plėtoti Maskvos režimo naratyvą apie „Rusijos pasaulį“ ir stiprinti Kremliaus galią.

Rusijoje gimusiai ir gyvenančiai M. Drobiazko Lietuvos pilietybė buvo suteikta išimties tvarka už nuopelnus sporto srityje.

Pagal Pilietybės įstatymą išimties tvarka suteikta Lietuvos pilietybė iš asmens gali būti atimta ne tik tada, kai jis savo veiksmais kelia grėsmę nacionalinio saugumo interesams, bet ir kai viešai reiškia palaikymą valstybei, keliančiai grėsmę Lietuvos ir (ar) kitų Europos Sąjungos valstybių narių ir (ar) jų sąjungininkų saugumo interesams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.