Edgaras Savickas. Baisu, kas darosi

Labai gaila, bet bėgant laikui, o dabar prasidėjus ir dar vienam karui tarp Izraelio ir „Hamas“, Ukraina sulaukia vis mažiau dėmesio tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Tačiau politikai ir sąmoningi gyventojai turi padaryti viską, kad parama kovotojams už laisvę tęstųsi.

 E. Savickas<br> K. Gudžiūnienės (ELTA) nuotr.
 E. Savickas<br> K. Gudžiūnienės (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Edgaras Savickas

Oct 24, 2023, 11:24 AM, atnaujinta Oct 24, 2023, 11:25 AM

Karo pradžioje vienoje požeminėje perėjoje prie Vingio parko atsirado mėlynos ir geltonos spalvų grafitis su Volodymyro Zelenskio veidu ir užrašu „Šlovė herojams“. Praeidamas pro šalį vis pastebėdavau, kad kažkas jį bando užterlioti.

Vieną ar kelis kartus piešinys netgi buvo atnaujintas, tačiau šiandien jo jau beveik nebelikę. Tik pačiame viršuje dar galima įžiūrėti V. Zelenskio akis. Žinoma, tai tik iliustracija, tačiau, manau, parodanti ir bendrą palaikymo ukrainiečiams tendenciją.

Banalu, bet pakartosiu, jog vienintelis dalykas, kurio reikia, kad blogis nugalėtų, yra geriems žmonės nedaryti nieko. O abejingumas karui Ukrainoje pasireiškia įvairiais būdais.

To priežastimi gali būti politinės ambicijos, ką matėme per rinkimus Lenkijoje. Vietiniams ūkininkams įtikti siekęs premjeras Mateuszas Morawieckis netgi pareiškė, kad stabdo karinę paramą Ukrainai. Taip jis sureagavo į V. Zelenskio Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje išsakytus teiginius apie Maskvai naudingą „politinį teatrą“ dėl grūdų importo į Europos Sąjungą ribojimų.

Panašu, kad šiuo metu įtampa tarp šių kaimynių nuslūgusi. Tačiau nesutarimai dėl paramos Ukrainai vis labiau ryškėja Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Praėjusią savaitę prezidentas Joe Bidenas nusprendė, kad jau yra poreikis dėl to tiesiogiai kreiptis į amerikiečių tautą. Savo kalboje iš Ovaliojo kabineto jis ragino parodyti pasaulinę lyderystę ir toliau remti Ukrainą.

Naujausiame 105 mlrd. dolerių pakete Ukrainai numatoma 61,4 mlrd. dolerių, už kuriuos ketinama toliau tiekti oro gynybos sistemas, amuniciją, ginklus ir kitą įrangą. Pakete 14,3 mlrd. eurų numatoma skirti su „Hamas“ kariaujančiam Izraeliui.

Išties, JAV yra labai suinteresuotos, kad šis konfliktas Artimuosiuose Rytuose baigtųsi kuo greičiau. Ir ne tik dėl to, kad būtų išvengta kiek įmanoma daugiau aukų, bet ir todėl, kad jam užsitęsus pasaulis gali įžengti į „polikrizės“ situaciją, kurią suvaldyti būtų kur kas sudėtingiau nei karą Ukrainoje ir karą Gazos Ruože atskirai.

Politinę padėtį JAV kitąmet toliau komplikuos artėjantys prezidento rinkimai ir galimybė, kad į Baltuosius rūmus sugrįš Donaldas Trumpas. Nejauku pagalvoti, kuo tai galėtų baigtis Ukrainai, kai vien keli Atstovų rūmų respublikonai sugeba gana sėkmingai prikaišioti pagalių į ratus skiriant paramą Ukrainai.

Apmaudu, tačiau yra šalių, kuriose paramą Ukrainai skeptiškai vertinantys politikai sulaukia palaikymo. Neseniai dalyvavau Kipre organizuotoje finansų konferencijoje. Išties buvo įdomi patirtis pamatyti ir išgirsti, kaip dar visai neseniai su Rusija, o ypač jos oligarchais, šiltus santykius palaikiusi ES narė vertina karą.

Iškalbinga, kad per beveik 2 val. trukusią diskusiją apie sankcijas Rusijai žodžiai „Ukraina“ ir „karas“ nebuvo pasakyti nė karto. Vėliau vieno konsultanto paklausiau, ar vis dar pelninga dirbti su rusais, o jis tiesiog lakoniškai atsakė: „Padarai kaštų-naudos analizę ir nusprendi, ar tęsti paslaugų teikimą, ar ne.“

Apskritai iš susirinkusiųjų buvo galima suprasti, kad jie nepatenkinti dėl to, jog turi patirti nuostolių dėl Rusijai taikomų sankcijų. Jiems atrodo, kad karas vyksta „kažkur ten“, Ukrainoje, o kentėti turi jie ir tai „nesąžininga“.

Belieka atsidusti ir pagalvoti – „baisu, kas darosi“. Tik dar baisiau pagalvojus, kas lauktų, jei paramos intensyvumas ukrainiečiams nuslūgtų. Jei tebedirbančių su rusais nebesmerktume taip griežtai. Vieną tokį politiką jau turime Kauno miesto mero poste, o kokių dar nesusipratėlių pamatysime per kitais metais Lietuvoje vyksiančius rinkimus?

Ukrainos ginkluotąjį pasipriešinimą remianti organizacija „Blue/Yellow“ praėjusią savaitę pristatė naują paramos projektą – žemėlapį, kuriame kiekvienas gali pastatyti savo skaitmeninį karį ir taip skirti paramą.

Taigi, priėjome prie to, kad renkant paramą reikia net tokių žaidybinių formų. Tačiau tai jokiu būdu nėra blogai. Svarbiausia – rezultatas, o kovoje su abejingumu visos priemonės tinkamos, jei tik veikia: www.blue-yellow.lt/lt/map.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.