Teismas neišteisino A. Radkevičiaus: vyras lieka nuteistas dėl savo veiksmų per Sausio 13-osios įvykius

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) antradienį padėjo tašką byloje, kurioje Ukrainos pilietis Aleksandras Radkevičius buvo nuteistas už tai, kad, būdamas tanko mechaniko vairuotoju, 1991-ųjų sausio 11 dieną prie Spaudos rūmų kartu su kitais kariškiais dalyvavo karo atakoje prieš Spaudos rūmus ginančius civilius, kurios metu gynėjams buvo padaryta įvairių kūno sužalojimų, rašoma pranešime spaudai.

Lietuvos aukščiausiasis teismas<br>V.Balkūno nuotr.
Lietuvos aukščiausiasis teismas<br>V.Balkūno nuotr.
Antradienio vakarą
Antradienio vakarą
Nusikaltėlis / asociatyvi nuotr.<br>R.Neverbicko nuotr.
Nusikaltėlis / asociatyvi nuotr.<br>R.Neverbicko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas

Oct 24, 2023, 2:33 PM, atnaujinta Oct 27, 2023, 2:03 PM

Anot teismo, A. Radkevičius kasaciniu skundu prašė taikyti BK 36 straipsnio nuostatas ir atleisti jį nuo baudžiamosios atsakomybės. Vyro teigimu, dėl aplinkybių pasikeitimo jis tapo nepavojingas, tačiau LAT teisėjų kolegija minėto straipsnio taikymo pagrindų nenustatė.

„Teisėjų kolegija konstatavo, kad A. Radkevičiaus pareikšta bylos duomenims prieštaraujanti pozicija, jog įvykių metu jis nesuprato savo ir kitų kariškių veiksmų neteisėtumo, šių veiksmų teisinimas vadovybės įsakymo vykdymu, akivaizdus ir ilgalaikis dėl jo vykstančio baudžiamojo proceso ignoravimas paneigia nuteistojo tvirtinimą, kad jis prarado pavojingumą“, – rašoma teismo išvadoje.

„(...) nuteistasis įvairiais aspektais tebeginčija savo kaltę dėl visų jam inkriminuotų nusikalstamų veikų, netgi kelia abejonių jų pavojingumu, todėl nėra pagrindo daryti išvadą, kad reikšmingai pasikeitė jo veiksmų vertinimas, – priduriama teismo nutartyje.

LAT atmetus A. Radkevičiaus kasacinį skundą, tebeliko galioti apeliacinio teismo sprendimas paskirti jam galutinę laisvės atėmimo vieneriems metams šešiems mėnesiams bausmę. Iš jo kartu su kitais nuteistaisiais taip pat solidariai priteistas neturtinės ir turtinės žalos atlyginimas nukentėjusiesiems ir Lietuvos valstybei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.