Arūnas Dumalakas. Rezidencijos nėra, tai bent skaitykla

Vien iš knygų valstybės nepažinsi. Atrodo, tokią žinią siunčia Prezidentūra, lankytojams užtrenkusi Valstybės pažinimo centro suremontuotos skaityklos duris. Tiesa, tik iš dalies.

Arūnas Dumalakas<br>T.Bauro nuotr.
Arūnas Dumalakas<br>T.Bauro nuotr.
Valstybės Pažinimo centras<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Valstybės Pažinimo centras<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 25, 2023, 11:42 AM, atnaujinta Oct 25, 2023, 2:07 PM

Viskas nėra taip paprasta. Iš pradžių Prezidentūra, paklausta, kodėl neveikia atnaujinta skaitykla, teisinosi, kad šioje vietoje galioja įprastas prezidento rezidencijos patalpų saugumo režimas, kuris nenumato lankytojų lankymosi jose.

Vėliau tiesiai pasakė, jog visuomenei skaitykla nebus prieinama, dar pridūrė, kad pats Valstybės pažinimo centras veikia, taip pat pažadėjo, jog šiuo metu rengiama nauja erdvė – sensorinis kambarys.

Dar vėliau pasigirdo, kad buvo svarstoma pirmąją ponią D.Nausėdienę įkurdinti Valstybės pažinimo centre, galbūt skaityklos patalpose, bet pabijota visuomenės reakcijos. Prezidentūra tai neigė.

O kaip dabar? Pati Prezidentūra jau pripažįsta, kad skaityklos erdvė naudojama įvairiems prezidento, jo komandos susitikimams, interviu. Joje nufilmuoti G.Nausėdos ir pirmosios ponios šventiniai sveikinimai Kalėdų ir Velykų progomis, čia D.Nausėdienė susitiko su Maltos ordino ambasadoriaus sutuoktine.

Iš tiesų, kiek nejauku buvo stebėti 2022 metų prezidento Velykų sveikinimą, nufilmuotą Prezidentūros kieme.

Balandžio pradžia, medžiai dar be lapų, prezidentas – vien su kostiumu, pirmoji ponia – su suknele. Šiųmetis sveikinimas iš skaityklos – visai kas kita. Jaukiai, šiltai, tarp knygų lentynų.

Tai kodėl reikėjo taip slėpti, kad Prezidentūrai verkiant reikia tų patalpų?

Galbūt buvo šiek tiek gėda pripažinti, kad valstybės vadovas neturi ne tik lėktuvo, bet ir padorios užmiesčio rezidencijos, kurioje galėtų priimti svečius kaip kitų šalių prezidentai?

Juk nepasiūlys atvykti į prezidento namus Belmonte, o rezidencijai skirtas pastatas Turniškėse neremontuojamas jau ėmė byrėti.

Dabar bus kur priimti svečius – skaitykloje.

O piliečiai knygas apie tai, kaip veikia demokratiška šalis ir jos institucijos, kaip galima prisidėti prie valstybės kūrimo ir valdymo, kokiais būdais spręsti visai visuomenei ar vietos bendruomenei aktualias problemas, gali skaityti kitose skaityklose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.