Įvertino žinią apie sustojusią V. Putino širdį: įžvelgia strateginę Kremliaus užduotį

Šią savaitę socialiniame tinkle „Telegram“ pasirodė žinia, kad savaitgalį Rusijos vadovui Vladimirui Putinui jo rezidencijoje buvo sustojusi širdis. Medikams Kremliaus lyderį esą pavyko atgaivinti, tad šiuo metu jis – gydytojų rankose.

Vladimiras Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Marius Laurinavičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Marius Laurinavičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Tomas Janeliūnas.<br>T.Bauro nuotr.
Tomas Janeliūnas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Oct 25, 2023, 8:27 AM, atnaujinta Oct 25, 2023, 1:49 PM

Kaip iš tiesų vertinti tokį pareiškimą ir kiek apskritai mes galėtume sužinoti apie galimą V.Putino mirtį? Visa tai paaiškino naujienų portalo lrytas.lt kalbinti ekspertai Marius Laurinavičius ir Tomas Janeliūnas.

Kaip jau skelbta anksčiau, 71-erių V.Putiną ant grindų gulintį rado budintys jo apsaugos tarnybos nariai, netrukus buvo iškviesti medikai, pasakojo „General SVR“ „Telegram“ kanalo šaltinis.

„Sekmadienį apie 21 val. 05 min. Maskvos laiku apsaugos darbuotojai išgirdo iš prezidento miegamojo sklindantį triukšmą ir kritimo garsą. Du saugumo pareigūnai nedelsdami nuėjo į prezidento miegamąjį ir pamatė V.Putiną, gulintį ant grindų šalia lovos ir apversto stalo su maistu ir gėrimais.

Tikėtina, kad krisdamas prezidentas sugriebė ir numetė ant grindų stalą bei ant jo esančius indus“, – rašoma minėtame „Telegram“ kanale.

Į įvykio vietą atvyko medikai, kurie budėjo rezidencijoje.

„Gydytojai atliko gaivinimą, prieš tai nustatę, kad prezidentui sustojo širdis. Pagalba buvo suteikta laiku, širdies plakimas buvo atstatytas, ir V.Putinas atgavo sąmonę“, – išsiaiškino žurnalistai.

Pasak „Telegram“ kanalo, V.Putinas buvo nusiųstas į specialiai įrengtą kambarį, kad būtų galima jį atgaivinti, jame yra naujausia įranga.

„Prezidento būklė stabilizuota, jis nuolat prižiūrimas medikų“, – pabrėžiama pranešime.

Siekė „pasitikrinti“?

Kaip suprasti ir vertinti tokią žinią? Politikos apžvalgininkas, analitikas Marius Laurinavičius čia įžvelgė ir sąmoningą dezinformaciją. Tiesa, koks tikrasis jos tikslas, šiandien esą pasakyti sunku.

„Tie, kurie tai skelbia, yra jų (Rusijos, – aut.past.) dezinformacijos kanalai – iš esmės manau, kad tą reikia vertinti kaip sąmoningą dezinformaciją. Koks jos tikslas, kol kas sunku pasakyti – gal ką nors pasitikrinti.

Bet jeigu iš tikrųjų kažkas ir nutiktų, apie V.Putino sveikatos būklę sužinoti būtų labai sudėtinga“, – portalui lrytas.lt sakė M.Laurinavičius.

Pasak analitiko, panašų pavyzdį jau ne vieną kartą galima stebėti ir su Kremliui lojaliu Čečėnijos vadovu Ramzanu Kadyrovu.

„Kiek kartų jį jau laidojo, ir vis pasirodė, kad nėra jokių patikimų žinių. Kad jis serga, tai, matyt, serga, bet kad jis mirtų – toli gražu.

Su V.Putinu dar labiau – „General SVR“ kanalas yra dezinformacinis ir kontroliuojamas pačios FSB. Tai yra dezinformacija, kuria jokio pagrindo tikėti nėra, o jokių žinių, kurios galėtų tą patvirtinti, irgi nėra. Jeigu net taip ir būtų, tikrai kažkokie „Telegram“ kanalai to nesužinotų“, – komentavo ekspertas.

Paklaustas, ką tuomet tokia nusiųsta žinute Rusija siekė „patikrinti“, M.Laurinavičius svarstė, jog tai galėtų būti ir pati Rusija bei jos visuomenė.

„Jie turi pačių įvairiausių visuomenės kontrolės mechanizmų, kuriems kartas nuo karto reikia tokių pasitikrinimų. Tai tik viena iš versijų – nebūtinai taip ir yra, kad jie nori pasitikrinti ir išmeta tokią dezinformaciją“, – aiškino analitikas.

Kad toks patikrinimas greičiausiai nesuveikė, pasak jo, rodo ir gana vangios reakcijos socialiniuose tinkluose.

„Nematau didelių reakcijų nei „Telegram“ kanaluose, nei kitur. Jeigu būtų kažkokios reakcijos, jos būtų labai aiškios būtent „Telegram“ kanaluose. Reiškia, nelabai kažkam įdomu“, – svarstė M.Laurinavičius.

Pasak eksperto, apie V.Putino sveikatos būklę gandų sklando pačių įvairiausių, tačiau patikimos informacijos rasti šiuo metu tiesiog neįmanoma.

„Matyt, remiantis gerokai patikimesne informacija galima sakyti, kad jis turbūt serga vėžiu, bet vėlgi, žmonės šiais laikais su vėžiu gyvena 20, 30 ir daugiau metų. O kažkokios bent kiek patikimos informacijos, kad jam iš tikrųjų yra taip blogai, kad grėstų pavojus gyvybei, to nėra. Bet tai toli gražu ne pirmas gandas“, – komentavo M.Laurinavičius.

„Pilkosios zonos žaidimas“

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) profesorius Tomas Janeliūnas taip pat sutiko, kad tokius pranešimus reikėtų vertinti tik kaip gandą. Tiesa, politologas neatmetė tikimybės, kad tai galėtų būti ir tam tikras strateginis žingsnis.

„Klausimas, kam tai gali būti naudinga, kodėl tokie gandai yra skleidžiami, bet manau, kad nereikėtų tų gandų kūrėjams ir organizacijoms padėti ir platinti tuos gandus, priimant juos už tikrą žinią.

Tai yra vienas iš pilkosios zonos žaidimų, kur galbūt bandoma pasiekti savo tikslų, gal vyksta konkurencinės kovos tarp Kremliaus grupuočių, ieškoma tariamų išdavikų ar laukiama reakcijos.

Nemanau, kad mes šiuo atveju esame pagrindinė auditorija – informacijos srautas yra ir taip pakankamas, kad nesileistume į tokias viliones ir nepriimtume gandų, kurių ir taip skleidžiama tūkstančiai“, – portalui lrytas.lt aiškino T.Janeliūnas.

Paprašytas pasvarstyti, kam galėtų būti skirta tariama žinia apie V.Putino mirtį, profesorius teigė, kad spėlioti būtų galima be galo, bet greičiausiai „vis tiek nepataikysime“.

„Matyt, ji skirta ne pačiai plačiausiai auditorijai, nes labai abejotina, kad rimtesnės žiniasklaidos priemonės perimtų tokį gandą ir bandytų jį dauginti. Yra, matyt, skirta ir didinti bendrą sąmokslų teorijų srautą, kas gali būti ir strateginė užduotis – žmones po truputį pratinti prie visiškai nepatikimų žinių, kad ateityje jie nepriimtų jokios žinios su šimtaprocentiniu pasitikėjimu.

Arba yra siauri interesai, ieškant, kas kaip sureaguos, arba tikintis, kad tokios žinios netgi padėtų atsekti tariamus šaltinius“, – svarstė T.Janeliūnas.

Ar įmanoma būtų sužinoti, jei Kremliaus lyderis iš tiesų mirtų? Pasak VU TSPMI politologo, amžinai tokio fakto nuslėpti nepavyktų, tačiau kol kas tikėtis, kad gandai artimiausiu metu virs realybe, nereikėtų.

„Manyčiau, visų pirma nereikėtų pasiduoti lūkesčiams, kad V.Putinas mirtinai serga, turi didelių problemų ar tuoj mirs. Tai nėra niekuo pagrįsta. Jeigu kažkas atsitiks, manau, nuslėpti to nebus galima, ir matysime pakankamai akivaizdžius dalykus, o ne gandus.

Net ir sovietų laikais, kada komunikacijos būdų buvo labai nedaug, negalėdavo ilgiau nei keletą dienų nuslėpti tokių dalykų, o turint omenyje, kad daug žmonių prieitų prie tokios informacijos, sukontroliuoti ir riboti informacijos perdavimą, manau, būtų neįmanoma“, – aiškino T.Janeliūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.