Lietuvoje ir svetur laikomas Konstitucijos egzaminas

Trečiadienį Lietuvoje ir svetur laikomas Konstitucijos egzaminas. Šiemet egzaminas skirtas ne tik Konstitucijos dienai, bet ir Konstitucinio Teismo 30-mečiui paminėti.

Lietuvos Respublikos Konstitucija, Konstitucinis teismas<br>V.Balkūno nuotr.
Lietuvos Respublikos Konstitucija, Konstitucinis teismas<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 25, 2023, 9:34 AM, atnaujinta Oct 25, 2023, 9:44 AM

Egzaminas laikomas trečiadienį nuo 8 val. ryto iki 15 val. dienos Lietuvos laiku.

Prezidento Gitano Nausėdos teigimu, Konstitucijos egzaminas suteikia galimybę prisiminti pagrindinio valstybės teisės akto nuostatas, kurios sudaro visų mūsų gyvenimo pamatą.

Pasak teisingumo ministrės Ewelinos Dobrowolskos, Konstitucijos egzaminas turi tikrą galią sujungti Lietuvą ir lietuvius iš viso pasaulio.

„Tai – praktiškas būdas įtvirtinti pilietiškumo, demokratijos, bendruomeniškumo principus. Kadangi Konstitucijos išmanymas neturi ir amžiaus ribų, dalyvauti egzamine yra kviečiami visi – nuo moksleivių iki senjorų“, – teigia E. Dobrowolska.

„Linkiu, kad ši teisinių žinių iniciatyva būtų pilietiškumo ir demokratijos olimpiada, padedanti pažinti savo Konstituciją ir suteikianti daugiau jėgų ją ginti. Kiekvieno iš mūsų prisidėjimas liudija, kad esame neabejingi ne tik savo šalies raidai, bet ir kiekvieno žmogaus laisvių ir teisių puoselėjimui“, – sako teisingumo ministrė.

Šiais metais bus nominuotas geriausiai Konstituciją išmanantis moksleivis, geriausiai Konstituciją išmanantis asmuo, vyriausias dalyvis, geriausiai Konstituciją išmanantis pasaulio lietuvis, geriausiai Konstituciją išmanantis studijuojantis teisę ar teisinį išsilavinimą turintis asmuo ir aktyviausia mokykla.

Konstitucijos egzaminą galima laikyti internetu: www.konstitucijosegzaminas.lt. Dalyviai turi užsiregistruoti svetainėje, pasirinkti savo pogrupį ir užpildyti reikalingus laukelius. Egzaminas vyks vienu etapu. Žinių patikrinimą sudaro uždari testo klausimai ir vienas atviras klausimas, o užduotims atlikti skiriama iki 45 minučių.

Laimėtojai bus apdovanoti 50 eurų nominalo kolekcinėmis aukso monetomis, skirtomis Valstybės Konstitucijos 100-mečiui, planšetiniais kompiuteriais, belaidėmis ausinėmis, momentiniais fotoaparatais ir išmaniaisiais laikrodžiais. Taip pat jiems bus skirtas specialus projekto globėjo prezidento G. Nausėdos įsteigtas prizas. Pasibaigus egzaminui laimėtojai bus paskelbti per 2 d. d.

Vertinimo komisiją sudaro Konstitucinio Teismo pirmininkas Gintaras Goda, Konstitucinio Teismo teisėjas Vytautas Mizaras, Respublikos Prezidento vyriausiasis patarėjas, Teisės grupės vadovas Andrius Kabišaitis, istorijos mokytoja Roberta Žižienė, Mykolo Romerio universiteto Teisės mokyklos dekanė Lyra Jakulevičienė ir Vilniaus universiteto Teisės fakulteto dekanas Haroldas Šinkūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.