I. Šimonytė kritikuoja G. Nausėdos siūlymus pensijų kaupimui nesulaukus KT verdikto: rinkimai nelaukia

Premjerė Ingrida Šimonytė kritiškai vertina prezidento Gitano Nausėdos siūlymus Pensijų kaupimo įstatyme, nesulaukus Konstitucinio Teismo (KT) verdikto dėl klausimų, susijusių su pensijų sistema. Pasak jos, KT nutarimas pateiks bendrą vaizdą dėl pensijų kaupimo ateities, o prezidento pateikti siūlymai iki KT sprendimo – nulemti artėjančių rinkimų.

 I. Šimonytė<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
 I. Šimonytė<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
 I. Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 I. Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 I. Šimonytė<br>M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
 I. Šimonytė<br>M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Ignas Dobrovolskas

2023-10-26 11:34

„Opozicijos kolegos kreipęsi yra į Konstitucinį Teismą ir uždavė pakankamai fundamentalius klausimus. Nors kai kas bando sakyti, kad prezidento projektas su tais klausimais nesusijęs, tai galima sakyti, kad tiesiogiai nesusijęs, bet Konstitucinio Teismo atsakymas gali būti ir toks, kad iškils klausimas apskritai dėl antrosios pakopos ateities ir kiek ji gali tvari, esamam reguliavime“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams teigė I. Šimonytė.

„Tai, kas dabar yra siūloma, tiek leisti pinigų išsiimti, tiek kartų atsisakyti, tokia, kitokią sumą, tai yra detalės, kurios siūlomos nematant bendro vaizdo. O Konstitucinio Teismo nutarimas pasisakys iš esmės dėl bendro vaizdo“, – pažymėjo ji.

Politikė apgailestavo, kad kartu, dėl prezidento pateikto siūlymo, privalomai į darbotvarkę buvo įtraukti ir opozicijos siūlymai pensijų kaupimo sistemai.

„Mūsų siūlymas buvo ir kolegoms, ir visiems kitiems, deja, kadangi prezidentas pateikė savo pasiūlymą nelaukdamas Konstitucinio Teismo sprendimo, suprantu, rinkimai nelaukia, bet manau, kad svarstant šiuos klausimus, jeigu jie praeis pateikimą, turėtų būti padaryta pertrauka ir laukiama KT išaiškinimo dėl tų klausimų, kurios yra uždavusi Seimo opozicija“, – sakė premjerė.

Seimas ketvirtadienį turėtų svarstyti prezidento teikiamą įstatymo projektą, kuriuo siūloma leisti kaupiantiems pensiją antroje pakopoje kartą per gyvenimą, nesulaukus pensijos, išsiimti 25 proc. sumos.

Šalies vadovo vyriausioji patarėja Irena Segalovičienė teigia, kad esant gyventojų nepasitikėjimui antra pensijų pakopa, būtina kažką daryti, siekiant ją išsaugoti.

Tuo metu Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas konservatorius Mindaugas Lingė pritaria, kad sistema gali būti koreguojama, tačiau siūlo neskubėti priiminėti sprendimų ir pirmiau sulaukti KT išaiškinimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.