Seimas pritarė teisėjų L. Jakulevičienės, G. Sagačio ir E. Žiobienės kandidatūrų į EŽTT teikimui

Seimas pritarė trijų teisėjų – Mykolo Romerio universiteto profesorės Lyros Jakulevičienės, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) teisėjo Gedimino Sagačio ir vaiko teisių apsaugos kontrolierės Editos Žiobienės – kandidatūroms į Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT).

Seimas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 26, 2023, 4:36 PM

Siūlymą palaikė 108 parlamentarai, 1 Seimo narys nuo balsavimo susilaikė.

Kaip anksčiau teigė Vyriausybės vadovė Ingrida Šimonytė, kandidatai konkursui buvo atrinkti pagal patvirtintą atrankos procedūrą. Visgi galutinį sprendimą, kuris kandidatas bus išrinktas eiti EŽTT teisėjo pareigas, priimsEuropos Tarybos Parlamentinė Asamblėja.

Naujasis Lietuvos deleguotas teisėjas pakeis kadenciją baigiantį teisėją Egidijų Kūrį.

Kaip praneša Seimas, prieš mėnesį parlamento posėdyje prisistačiusi daugiau kaip 25 metus žmogaus teisių srityje dirbanti L. Jakulevičienė pažymėjo sukaupusi patirties įvairiose srityse – akademinėje veikloje, atliekant tyrimus žmogaus teisių srityje, analizuojant teismų sprendimus, dėstant, dirbant su konkrečiais klausimais.

„Bėgant metams ir kaupiantis patirčiai, matau prasmę pačiam kurti tarptautinius žmogaus teisių standartus. Štai todėl aš esu čia, prieš jus, šitoje garbingoje tribūnoje, kaip vienas iš trijų kandidatų į Europos Žmogaus Teisių Teismo teisėjus. Dalyvauju atrankoje, nes matau Europos Žmogaus Teisių Teismo teisėjo darbe didelę prasmę ir jaučiu šitam darbui pasiruošęs“, – prisistatydamas Seimo nariams sakė G. Sagatis.

Tuo metu nuo 2010 m. vaiko teisių apsaugos kontrolierės pareigas einanti Edita Žiobienė Seimo nariams prisipažino, kad žmogaus teisės yra ir jos pasirinkimas, nurodoma Seimo pranešime.

„Žmogaus teisių srityje turbūt dirbau visą savo profesinį gyvenimą. Taip pat ir akademinėje srityje – daugiau nei 20 metų dėstau konstitucinę teisę, anksčiau dėsčiau žmogaus teisių kursą. Taip pat nemažai metų dirbau su Europos Taryba. Viename komitete – apie dešimt metų. Taip pat porą metų – vaiko teisių srityje, atskirame komitete. Manau, kad turiu tam tikras žinias ir gebėjimus dirbti komandoje ir atskirai priimti sprendimus įvairiais žmogaus teisių klausimais“, – prisistatė E. Žiobienė.

Prieš kelias savaites Teisės ir teisėtvarkos komitetas jau pritarė šioms teisėjų į EŽTT kandidatūroms. Joms rugsėjo pradžioje dekretu pritarimą išreiškė ir prezidentas Gitanas Nausėda.

ELTA primena, kad atrankoje dalyvaujantys asmenys turi atitikti Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijoje nustatytus reikalavimus EŽTT teisėjams, be kita ko, būti aukštos moralės ir turėti kvalifikaciją, kurios reikia aukštoms teisminėms pareigoms užimti, arba būti pripažintos kompetencijos teisininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.