G. Nausėda nerimauja dėl bandymų apriboti kriminalinę žvalgybą: gali būti padaryta milžiniška žala

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad jam kelia nerimą pastaraisiais metais pasikartojantys mėginimai apriboti kriminalinės žvalgybos veiklą. Pasak šalies vadovo, „iš piršto laužiant problemas“, rizikuojama padaryti milžinišką žalą visuomenės saugumui. Todėl prezidentas tikina nepritarsiąs bandymams sutrikdyti specialiųjų tarnybų veiklą.

Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 30, 2023, 2:10 PM, atnaujinta Oct 30, 2023, 2:11 PM

„Politiniais sumetimais hiperbolizuojant, o neretai tiesiog iš piršto laužiant kriminalinės žvalgybos problemas, gali būti padaryta milžiniška žala visuomenės saugumui. Pripažindamas išskirtinę žmogaus teisių užtikrinimo svarbą demokratinėje visuomenėje, niekada negalėsiu pritarti bandymams tuo prisidengti, siekiant nepagrįstai apriboti ar sutrikdyti specialiųjų tarnybų veiklą“, – pirmadienį sveikindamas Lietuvos kriminalinės policijos pareigūnus profesinės šventės proga teigė G. Nausėda.

„Tikrai nesinorėtų grįžti į tuos laikus, kai kriminalinė policija kovoti su organizuotu nusikalstamumu turėjo tarsi surištomis rankomis“, – aiškino jis.

Prezidentas taip pat nurodė, kad jo netenkina ir dabartinis baudžiamasis procesas. Anot G. Nausėdos, šiuo metu skiriama pernelyg daug dėmesio biurokratiniams formalumams.

„Tenka pripažinti, kad mūsų Baudžiamojo proceso kodeksas, iš pradžių išreiškęs gražią permainų viziją, ilgainiui apaugo atgyvenusiomis nuostatomis ir procedūromis“, – aiškino jis.

„Atvirai pasakysiu – dabartinis klampus, sudėtingas, biurokratinis baudžiamasis procesas manęs netenkina. (...) Todėl viliuosi, kad artimiausiu metu kartu rasime būdų, kaip baudžiamąjį procesą patobulinti, kad jis būtų paprastesnis ir atsparesnis piktnaudžiavimui procesinėmis teisėmis. Taip pat svarbu ieškoti būdų, kaip greičiau užbaigti baudžiamąjį procesą ir be teisminio nagrinėjimo. Esu įsitikinęs, kad lėtas teisingumas nėra tas teisingas, kurio siekiame“, – kalbėjo prezidentas.

Visgi, šalies vadovas pasidžiaugė Kriminalinės žvalgybos pareigūnų kompetentingumu – prezidento manymu, kriminalinė policija „išaugo į elitinę tarnybą“.

„Atkakliu ir sąžiningu darbu įrodėte, kad esate verti Lietuvos žmonių pasitikėjimo“, – pažymėjo G. Nausėda.

Kriminalinės policijos diena Lietuvoje minima spalio 27 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.