L. Jonauskas apie naują iniciatyvą dėl naktinių taikiklių: kam reikia iš naujo prikėlinėti mirusį reikalą?

Seimo narys socialdemokratas Linas Jonauskas abejoja, ar Seimas priimtų naujas Medžioklės įstatymo pataisas, kuriomis vėl siūloma įteisinti naktinio matymo taikiklius.

Linas Jonauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Linas Jonauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 30, 2023, 11:19 PM

„Skeptiškai vertinu tokias galimybes. Ne veltui Seimas visai neseniai aiškiai išreiškė savo valią nepritarti naktinio matymo taikiklių medžioklėje įteisinimui ir atmetė įstatymą. Aplinkos bei krašto apsaugos ministerijų pozicija šiuo klausimu buvo prieš naktinio matymo taikiklių atsiradimą medžioklėje. Atmesto įstatymo projekto registravimas iš naujo, mano manymu, yra tiesiog visuomenės kiršinimas“,– Eltai sakė L. Jonauskas.

Jis akcentuoja, kad taikiklių įteisinimo nepalaiko visuomenė, Jo Ekscelencija Prezidentas Valdas Adamkus, ilgus metus dirbęs aplinkosaugos srityje, yra išreiškęs griežtą nepritarimą įteisinti taikiklius medžioklėje.

„Iš Prezidentūros taip pat ne kartą pasigirdo pozicijos, kad Prezidentas Gitanas Nausėda nepasirašys įstatymo projekto, kuriuo įteisinami naktinio matymo taikikliai medžioklėje. Nežinau, kam reikia iš naujo prikėlinėti mirusį reikalą ir dar labiau audrinti visuomenę“, – sakė L. Jonauskas.

Seimui nepavykus priimti Medžioklės įstatymo pataisų, kuriomis būtų įteisinti naktinio matymo taikikliai, parlamentarų grupė vėl siūlo sugrįžti prie šio klausimo. Įvairioms frakcijoms atstovaujantys 42 Seimo nariai įregistravo naujas Medžioklės įstatymo pataisas, siūlančias leisti naktinio matymo taikiklius naudoti medžioklėje, tačiau aiškiai reglamentuoti ir riboti.

Projektu siūloma leisti naudoti naktinius taikiklius medžiojant šernus, lapes, mangutus, paprastuosius meškėnus, kanadines audines, nutrijas ir ondatras.

Taip pat siūloma papildyti draudžiamų medžioklėje naudoti įrankių bei priemonių sąrašą lankais bei kitais templiniais ginklais ir kovinių bei agresyvių veislių šunimis.

Naujas įstatymo pataisas parengę Seimo nariai sako, kad diskusijos dėl leistinų medžioklėje naudoti įrankių ir priemonių tampa vis labiau politizuotos. Jų nuomone, būtų optimalu, jog dėl medžioklėje leistinų ir draudžiamų naudoti priemonių ir įrankių apsispręstų Seimas. Todėl siūloma šiuo metu Medžioklės taisyklėse aplinkos ministro sprendimu tvirtinamą medžioklėje naudojamų priemonių ir įrankių sąrašą perkelti į Medžioklės įstatymą.

Medžioklės įstatymo pataisas parengę Seimo nariai sako, kad siūlomas teisinis reguliavimas yra suderinamas su Lietuvos tarptautiniais įsipareigojimais.

„Nei Berno konvencija, nei kiti Europos Sąjungos teisės aktai neriboja naktinių, lazerinių, termovizorinių taikiklių ir jų priedų prie optinių taikiklių naudojimo medžiojant Berno konvencijos priedėliuose nenurodytus gyvūnus, tokius kaip šernai, lapės, mangutai, paprastieji meškėnai, kanadinės audinės, nutrijos ir ondatros“, – sako projekto autoriai.

Jų nuomone, siūlomas ribotas naktinio matymo taikiklių naudojimas prisidės prie efektyvesnio gyvūnų gerovės principų užtikrinimo.

„Šiuo metu šernai, lapės, mangutai, paprastieji meškėnai, kanadinės audinės, nutrijos ir ondatros medžiojami nakties metu juos apšviečiant dirbtinės šviesos šaltiniais (prožektoriais). Prožektorius pakeitus naktiniais taikikliais, sumažėtų sužeistų gyvūnų skaičius, bet taip pat būtų išvengta „šviesos taršos“ ir papildomo gyvūnų trikdymo nakties – jų aktyvumo laiko, metu“, – sako įstatymo pataisų rengėjai.

Jų teigimu, naktinių taikiklių riboto naudojimo įteisinimas atitinka gerąją ir paskutiniąją ES valstybių praktiką. Lenkija, Vokietija, Suomija, Švedija, Latvija, Estija, Kroatija, Čekija, Ispanija ir Italija yra tarp šalių, kurios leidžia naudoti naktinio matymo taikiklius medžiojant šernus ir smulkiuosius plėšrūnus ar invazines gyvūnų rūšis.

Medžioklės įstatymo pataisas teikia Seimo nariai Kęstutis Mažeika, Arvydas Pocius,Viktoras Pranckietis, Jonas Jarutis, Algirdas Stončaitis, Laurynas Kasčiūnas, Viktoras Fiodorovas, Eugenijus Sabutis, Rita Tamašunienė, Česlav Olševski, Justinas Urbanavičius, Vytautas Gapšys, Jonas Pinskus, Artūras Skardžius, Aušrinė Norkienė, Valius Ąžuolas, Andrius Mazuronis ir kiti.

Šiuo metu medžioklėje leidžiamus ir draudžiamus naudoti įrankius ir priemones reglamentuoja Medžioklės taisyklės, patvirtintos aplinkos ministro 2000 m. birželio 27 d. įsakymu.

Šių metų spalio 10 d. Seimui pritrūko balsų priimti audringas diskusijas sukeliančias Medžioklės įstatymo pataisas dėl naktinio matymo taikiklių įteisinimo medžioklėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.