Prezidentūra: bet koks šalies vadovo siūlymas valdantiesiems yra kaip „raudonas audėklas“

Antradienį Seimui nepritarus Prezidentūros inicijuojamiems pakeitimams pensijų kaupimo sistemoje, šalies vadovo vyriausioji patarėja Irena Segalovičienė tvirtina, kad valdantiesiems Gitano Nausėdos siūlymai yra kaip „raudonas audėklas“. Tačiau ji džiaugėsi, kad nebuvo atmesta pati idėja ir sudarytos sąlygos diskutuoti pensijų kaupimo klausimu.

 I. Segalovičienė<br> Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
 I. Segalovičienė<br> Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
Prezidento vyriausioji patarėja Irena Segalovičienė.<br>LRP nuotr.
Prezidento vyriausioji patarėja Irena Segalovičienė.<br>LRP nuotr.
Irena Segalovičienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Irena Segalovičienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Ignas Dobrovolskas

Oct 31, 2023, 3:41 PM, atnaujinta Oct 31, 2023, 3:42 PM

„Mes suprantame, kad bet koks prezidento siūlymas valdantiesiems yra kaip raudonas audėklas. Ačiū Dievui, kad šį kartą užteko proto bendrai neatmesti pačios idėjos sudaryti geresnes sąlygas žmonėms kaupti ir išsiimti“, – antradienį prie Prezidentūros žurnalistams teigė I. Segalovičienė.

„Vienas iš pagrindinių prezidento tikslų buvo, ką akcentavau ir pateikinėjant įstatymą, uždegti žalią šviesą, dėti pirmą žingsnį, nemarinuoti stalčiuose ir nesusigūžti kampučiuose, kad nesvarstome šito, prisidengiant tuo, kad reikia laukti Konstitucinio Teismo sprendimo“, – aiškino ji.

I. Segalovičienė taip pat džiaugėsi, kad Seimas po pateikimo pritarė parlamentaro, liberalo Jono Varkalio siūlymui suteikti galimybę tiek sulaukusiems, tiek nesulaukusiems pensinio amžiaus pensijų fondų dalyviams gauti ne tik periodines išmokas, bet ir vieną kartą iš savo sukaupto turto išsiimti 10 tūkst. eurų.

„Prezidento tikslas pasiektas, žalia lemputė užsidegė ir tai yra ne pirmas kartas, kada prezidentas tampa ledlaužiu konstitucinio fiskalinės draudimo įstatymo, antiinfliacinėmis priemonėmis, NPD. Džiugu, kad prasidėjo svarstymas ir Seimas apsisprendė palaikyti parlamentaro Jono Varkalio pasiūlymą“, – sakė prezidento patarėja.

„Tikimės, kad šis sprendimas nebus marinuojamas stalčiuose ir Seimas laikysis savo pažado gruodžio 19 d. toliau svarstyti įstatymą“, – tvirtino ji.

Galiausiai Prezidentūros atstovė tikino mananti, kad antradienį Seime buvo sugriauti mitai, jog priimant sprendimus dėl pensijų kaupimo būtina sulaukti Konstitucinio Teismo (KT) išvados.

„Matome, kad buvo sugriauti šiandien ir svarbūs mitai, jog reikia laukti KT, visos baimės, kad griaunama sistema ir t. t. Truputėlį į teisingesnę pusę atsistota ir pradėtas svarstyti klausimas. Tikimės, kad viskas vyks sklandžiai. (...) Prezidentas stebės eigą ir esant reikalui reaguos“, – aiškino I. Segalovičienė.

„Dabartinis pasiūlymas išsiimti 10 tūkst. eurų, kol kas, turint omenyje, kad vidutinė žmogaus sukaupta suma yra apie 5 tūkst. eurų, panašu, jog gali būti labiausiai naudinga aukštesnių pajamų kaupėjams. Reikės visus momentus įvertinti, aktyviai dalyvausime ir diskutuosime“, – pabrėžė ji.

ELTA primena, kad antradienį Seimas po pateikimo nepritarė Prezidentūros inicijuojamiems pakeitimams pensijų kaupimo sistemoje. G. Nausėda siūlė Pensijų kaupimo įstatyme numatyti pensijų kaupimo dalyviui teisę vieną kartą per visą dalyvavimo kaupime laiką gauti vienkartinę ne didesnę kaip 25 proc. sukaupto turto dydžio išmoką.

Tačiau parlamentas po pateikimo pritarė liberalo J. Varkalio siūlymui suteikti galimybę tiek sulaukusiems, tiek nesulaukusiems pensinio amžiaus pensijų fondų dalyviams gauti ne tik periodines išmokas, bet ir vieną kartą iš savo sukaupto turto išsiimti 10 tūkst. eurų.

Pateiktas projektas numato, kad tiek sulaukę, tiek nesulaukę pensinio amžiaus asmenys, tačiau sukaupę daugiau nei 10,8 tūkst. eurų, turi teisę gauti vienkartinę (arba periodinę) išmoką iki 10,8 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.