Seimas nutarė tirti VSD pranešėjo istoriją: dalis opozicijos į parlamentinio tyrimo komisiją narių nedelegavo

Seimas nutarė steigti laikinąją komisiją ir tirti pranešėjo istoriją dėl galimai neteisėtos Valstybės saugumo departamento (VSD) veiklos 2019 m. prezidento rinkimų kampanijos metu.

Knyga
Knyga
Prezidentūra ir knyga<br>Lrytas.lt montažas.
Prezidentūra ir knyga<br>Lrytas.lt montažas.
Daugiau nuotraukų (2)

Augustė Lyberytė

Oct 31, 2023, 12:00 PM, atnaujinta Oct 31, 2023, 12:02 PM

Tokį sprendimą palaikė 62 Seimo nariai, 36 pasisakė prieš ir 3 balsuojant susilaikė.

Parlamentinės komisijos pirmininku paskirtas projekto iniciatorius, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ narys Vytautas Bakas. Komisija turės pateikti savo išvadą ir nutarimo projektą Seimui iki kitų metų kovo 10 d.

Specialioji komisija sieks atsakyti į klausimus, ar 2019 m. prezidento rinkimų kampanijos metu VSD teisėtai rinko informaciją apie kandidatus, jų aplinką, kaip tvarkė ir ar kam nors perdavė tokią informaciją. Taip pat būtų siekiama išsiaiškinti, ar pastarojoje kampanijoje buvo panaudoti SEB banko klientų duomenys, kokias rinkimines išlaidas patyrė kandidatai. Keliami klausimai ir dėl rinkimus laimėjusio prezidento Gitano Nausėdos ryšių su Baltarusijos trąšų verslo atstovais. Be to, komisija sieks išsiaiškinti, ar po pranešėjo kreipimosi teisėsaugos institucijos – Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) bei Generalinė prokuratūra – tinkamai įvertino gautą informaciją.

Dalis opozicijos narių į tyrimo komisiją nedelegavo

Tirti pranešėjo istoriją turėjo 12 parlamentarų, tačiau ne visos Seimo frakcijos delegavo savo narius į laikinąją komisija. Grupėje dirbs konservatoriai Laurynas Kasčiūnas, Matas Maldeikis, Bronislovas Matelis, Andrius Vyšniauskas, „laisvietis“ Vytautas Mitalas, liberalas Raimundas Lopata bei pats V. Bakas.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), socialdemokratai, „darbiečiai“ ir Mišri Seimo narių grupė savo atstovų į komisiją nepaskyrė.

„Valstiečiai nedalyvaus šioje komisijoje. Jie laikosi labai nuoseklios pozicijos, remdamiesi tuo, kad šis tyrimas jau atliktas praėjusioje kadencijoje. Toje komisijoje dalyvavo visų frakcijų atstovai ir tie patys valdantieji, kurie dabar pasisako už tyrimą. O praėjusioje kadencijoje tiek Laurynas Kasčiūnas, tiek Gabrielius Landsbergis labai aktyviai bei garsiai pasisakė, kad to tyrimo tikrai nebereikia“, – Seime žurnalistams sakė LVŽS narys Dainius Gaižauskas.

„Šiai dienai mes turime žvalgybos kontrolierių, kuris remiantis komisijos pagrindu atliko tam tikrus veiksmus VSD ir apie išvadas Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetą informavo“, – teigė politikas.

D. Gaižausko teigimu, opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ nario V. Bako inicijuojamas tyrimas bus naudingas tik valdantiesiems.

„Tas tyrimas bus naudingas tik valdantiesiems. Jis konkrečiai nukreiptas į dabartinį prezidentą Gitaną Nausėdą. Prasideda rinkiminė kampanija. Jie per šį tyrimą bandys vienaip ar kitaip griauti prezidento autoritetą, ieškoti tam tikrų kabliukų. Blogiausia, kad į šį konfliktą bus įtrauktas VSD“, – sakė D. Gaižauskas.

Jam antrino ir socialdemokratas Gintautas Paluckas.

„Kapstytis istorijose, atsiprašant, šiukšlynuose neturime jokios motyvacijos. Matome, kad prasidėjęs rinkiminis vajus ir yra praėję keturi metai po visų įvykių. Dabar sugalvojo daryti komisiją – kam tai reikalinga? Tam, kad kapstytis po įvykius, kurie, tiesa pasakius, nebėra aktualūs“, – Eltai socialdemokratų poziciją išdėstė Seimo narys.

Į rinkiminį laikotarpį atkreipė dėmesį ir Darbo frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas.

„Priešrinkiminiuose žaidimuose mes nedalyvaujame. Akivaizdu, kad tai rinkiminė tema. Jeigu reikėjo tirti, tai reikėjo tai daryti kur kas anksčiau“, – Eltai nurodė „darbietis“.

Skeptiškai partiečio iniciatyvą vertino ir opozicinės partijos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis. Pasak jo, inicijuojamo tyrimo klausimai svarbūs, tačiau juos kelti beprasidedant prezidentinei rinkimų kampanijai tiesiog ne laikas.

„Aš matau pagrindą tokiai komisijai, bet laikas jai yra netinkamas. Dabar viskas, kas bus daroma, bus vertinama per rinkimų prizmę. Tačiau prasmę matau, nes klausimai yra labai svarbūs. Jie susiję su mūsų politine sistema, rinkimų finansavimo klausimais“, – Seime žurnalistams kalbėjo S. Skvernelis.

I. Šimonytė: praėjusiame Seime į klausimus nebuvo atsakyta

Nepaisant opozicijos išreikštos nuomonės, premjerė Ingrida Šimonytė teigė nematanti priežasčių, kodėl Seimui nereikėtų inicijuoti parlamentinio tyrimo.

„Aš balsavau pateikime, balsavau svarstyme, balsuosiu ir priėmime“,– antradienį Seime žurnalistams teigė premjerė.

„Nemanau, kad yra problema, kad Seimas išsiaiškintų atsakymus į klausimus, kurie yra suformuluoti. Praėjusiame Seime į juos atsakymų nebuvo rasta. Tai jei šis Seimas nusprendė prie šių klausimų grįžti, ypatingai po to, kai buvo išleista knyga ir pateikta daugiau detalių, tai čia yra Seimo valia. Aš toje komisijoje tikrai nesiruošiu niekaip dalyvauti, nebent būsiu pakviesta liudyti kaip liudininkė“,– pridūrė ji.

ELTA primena, kad pirmąjį kartą pranešėjo istorija sulaukė parlamento dėmesio 2019 m. Tuomet pranešėjo perduota informacija pasiekė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetą (NSGK), tačiau šis įvertinęs situaciją pripažino, kad VSD veikė savo kompetencijų ribose.

Pranešėjo istorija vėl sulaukė dėmesio pasirodžius žurnalistų Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės knygai „Pranešėjas ir Prezidentas“, kurioje atskleidžiamas VSD vykdytas galimai neteisėtas duomenų rinkimas apie privačius asmenis prezidento rinkimų kampanijos metu. Taip pat nemažai dėmesio skiriama tuometinio kandidato į šalies vadovo postą Gitano Nausėdos rinkiminei kampanijai bei prezidentavimo laikotarpiui.

Seime diskutuota, kokia forma parlamentas galėtų imtis pranešėjo istorijos tyrimo – kalbėta ir apie parlamentinę komisiją, ir apie Žvalgybos kontrolieriaus vaidmenį.

Tačiau sprendimų imtasi po Generalinės prokuratūros kreipimosi į NSGK, kuriame konstatuota, kad 2019 m. pranešėjo kreipimasis nebuvo tinkamai išnagrinėtas. Svarstyta, jog specialiosios komisijos statusas galėtų būti suteiktas pačiam NSGK, tačiau vėliau grįžta prie parlamentinės komisijos formato.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.