I. Šimonytė Lietuvos diplomatams: demokratinių principų ir taisyklėmis grįstos pasaulinės tvarkos išlaikymas yra egzistencinis Lietuvos interesas

Pirmadienį premjerė Ingrida Šimonytė Vyriausybės rūmuose susitiko su Lietuvos diplomatinių atstovybių, atstovybių prie tarptautinių organizacijų ir konsulinių įstaigų vadovais, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Ingrida Šimonytė<br>J.Kalinsko (ELTA) nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>J.Kalinsko (ELTA) nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>J.Kalinsko (ELTA) nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>J.Kalinsko (ELTA) nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-11-06 18:42, atnaujinta 2023-11-06 18:46

„Demokratijų atsparumo stiprinimas, vertybių ir taisyklėmis grįstos pasaulio tvarkos stiprinimas, demokratinių šalių vienybės telkimas yra egzistencinis Lietuvos interesas“, – susitikime teigė premjerė.

„Deja, autokratiniai režimai, bendradarbiaudami tarpusavyje, vis labiau plečia nestabilumo židinius“, – pridūrė ji.

Ministrė pirmininkė pabrėžė, kad šiuo metu demokratinės šalys patiria itin didžiulius iššūkius. Taip pat pažymėjo Rusijos agresijos prieš Ukrainą ir „Hamas“ teroristinės atakos prieš Izraelį sąsajas, rašoma Vyriausybės išplatintame pranešime.

Pasak Vyriausybės, susitikime daug dėmesio skirta Europos Sąjungos (ES) vienybės, transatlantinio ryšio ir partnerystės su Indijos-Ramiojo vandenyno šalimis stiprinimui. Taip pat kalbėta apie NATO Viršūnių susitikimo Vilniuje sprendimų įgyvendinimą.

Kaip nurodoma pranešime, premjerė vienu svarbiausių uždavinių įvardijo karinės, ekonominės, energetinės ir humanitarinės pagalbos Ukrainai didinimą bei paramos šiai šaliai siekiant integracijos į ES ir NATO telkimą.

Su Lietuvos ambasadoriais Vyriausybės vadovė kalbėjo apie poreikį stiprinti agresorėms Rusijai bei Baltarusijai taikomas sankcijas.

Be to, I. Šimonytė pabrėžė, kad Lietuva yra viena pirmųjų šalių ne tik pradėjusių, bet ir užbaigusių dvišalius atstatymo projektus Ukrainoje.

„Ukrainiečiams labai svarbu matyti savo partnerius „ant žemės“, kartu įgyvendinančius matomus, apčiuopiamus projektus. Todėl turime raginti ir kitas šalis veikti ne tik per tarptautines organizacijas, bet ir dvišališkai, ar kartu su mumis,“ – sakė premjerė.

Susitikime diskutuota apie logistikos, infrastruktūros, energetikos, ekonomikos, skaitmenizacijos, klimato kaitos prevencijos ir kitų tarpusavyje susijusių sričių svarbą, bendradarbiavimo šiose srityse galimybes.

Vyriausybės teigimu, I. Šimonytė pažymėjo ir ekonominės diplomatijos bei ryšio su diaspora tvirtinimo svarbą, kvietė Lietuvos diplomatinių atstovybių vadovus prisidėti prie „sugrįžtančios Lietuvos“ idėjos įgyvendinimo bei ragino aktyviai skleisti informaciją apie 2024 metais vyksiantį referendumą dėl pilietybės išsaugojimo klausimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.