LK pratybose „Gintarinė migla 2023“ apie 300 dalyvių mokysis atpažinti ir valdyti kibernetinius incidentus

Šią savaitę, lapkričio 6–10 dienomis, vyksta Lietuvos kariuomenės (LK) organizuojamos kibernetinės gynybos pratybos „Gintarinė migla 2023“. Anot LK, šių pratybų tikslas – treniruoti ginkluotųjų pajėgų, valstybinio ir civilinio sektoriaus atstovus gebėti vertinti ir valdyti kibernetinius incidentus.

 Pratybos.<br>mjr. Tito Čeriko nuotr.
 Pratybos.<br>mjr. Tito Čeriko nuotr.
 Pratybos.<br>mjr. Tito Čeriko nuotr.
 Pratybos.<br>mjr. Tito Čeriko nuotr.
 Pratybos.<br>mjr. Tito Čeriko nuotr.
 Pratybos.<br>mjr. Tito Čeriko nuotr.
 Pratybos.<br>mjr. Tito Čeriko nuotr.
 Pratybos.<br>mjr. Tito Čeriko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-11-06 12:49

Skelbiama, kad pratybų metu bus kuriami įvairių kibernetinių incidentų scenarijai – nuo elementaraus ryšio trikdymo, „triukšmo“ sukėlimo iki kenksmingų kodų įdiegimo ar net fizinio įsilaužimo į tinklus. Šių scenarijų akivaizdoje bus vertinami kariuomenės, valstybės institucijų ir civilinio sektoriaus įmonių gebėjimai identifikuoti, analizuoti ir užkardyti šiuos kibernetinius incidentus.

Situacijų vystymui bus sukurtas „Raudonosios komandos“ incidentų centras, kurio atstovai veiks kaip piktadariai, o Kibernetinių incidentų greito reagavimo komandos („Mėlynoji“ komanda) sieks susidoroti su visais „Raudonųjų“ mestais iššūkiais.

Pratybose dalyvauja beveik 300 dalyvių iš Lietuvos, Latvijos, JAV, Sakartvelo, Ukrainos, PESCO (Kroatijos vadovaujama), Norvegijos, taip pat įstaigų prie Krašto apsaugos ministerijos, Lietuvos šaulių sąjungos, valstybinių įstaigų, universitetų ir civilinių informacinių technologijų kompanijų atstovai. Australijos, Taivano, Japonijos, Švedijos, Vokietijos, Suomijos ir Ukrainos atstovai dalyvauja kaip pratybų stebėtojai.

Karinių – kibernetinių pratybų metu planuojama pritaikyti išmoktas pamokas iš „Vilnius Summit 2023“, kitų renginių bei kasdienių įstaigų patirčių. Kibernetinis domenas yra ypatingai svarbus, todėl treniruojant Lietuvos kariuomenės ir kertinius valstybės bei civilinius pajėgumus apsisaugoti nuo priešiškos veiklos užtikrinamas didesnis Lietuvos valstybės saugumas ir atsparumas.

Tarptautinės kibernetinės gynybos pratybos „Gintarinė migla 2023“ organizuojamos nuo 2013 m., kai prieš 10 metų buvo identifikuota operacinė kibernetinio domeno svarba plačiame karinių operacijų kontekste. Suformuota būtinybė treniruotis ir turėti priemones bei galimybes efektyviai ginti kariuomenės ir valstybės bei civilių įstaigų kritinę infrastruktūrą nuo kibernetinių grėsmių. Pratybų metu keliami tikslai nuolat auga, didėja karinių vienetų iš užsienio valstybių įsitraukimas taip pat, plečiama ir valstybinio bei civilinio sektoriaus įtrauka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.