G. Landsbergis: dėl Prezidentūros pozicijos E. Bajarūnas gauna nepagrįstai didelį atlyginimą

Nepaisant Prezidentūros nuomonės, Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako nematąs galimybės, kad į Londoną diplomatiniam darbui grįžtų konsultacijoms į Vilnių iškviestas ambasadorius Jungtinėje Karalystėje Eitvydas Bajarūnas. Ministro teigimu, dabar galima kalbėti nebent apie esamą „neteisybę“, nes mobingu kaltinamas ambasadorius, pažymi G. Landsbergis, institucijoms nesugebant rasti sprendimo dėl jo likimo, gauna nepagrįstai didelį atlygį.

Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
G. Landsbergis<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
G. Landsbergis<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Benas Brunalas

Nov 7, 2023, 12:03 PM

„Jis (E. Bajarūnas – ELTA) pats vertina, kad yra labai komfortiškoje situacijoje, nes dėl Prezidentūros pozicijos gauna visą atlygį, lyg jis dirbtų Londone (...) Tai labai dosnus Lietuvai atlyginimas“, – žurnalistams Seime teigė G. Landsbergis.

„Kiti darbuotojai dirbantys tą patį darbą yra kompensuojami kitaip – lietuviškomis algomis“, – sakė politikas, pažymėdamas, kad tai nėra teisinga.

„Bet šis klausimas yra nebe ministerijos sprendimo lauke. Tai valstybės institucijų sutarimo reikalaujantis dalykas. Tik trims iš keturių institucijų sutarus, tokia situacija lieka“, – sakė G. Nausėda, turėdamas galvoje, kad vienintelė Prezidentūra liko ginti E. Bajarūną.

Ministro teigimu, ir pats ambasadorius savo kolegoms yra pasigyręs, kad jį užstoja Prezidentūra.

„Jis yra kolegoms pasigyręs, kad iš Prezidentūros turi žalią šviesą eiti iki galo ir daryti bet ką. Suprask, kad jam yra suteikta labai plati teisė reikštis. Turėjau progos ir prezidento paklausti, ar jis iš tikrųjų yra suteikęs tą žalią šviesą, kaip ambasadorius giriasi, tai prezidentas tai paneigė. Gal prezidento komanda prie to prisidėjo. Sunku pasakyti, bet panašu, kad žmogus jaučiasi, kad erdvės veikimui turi daug“, – samprotavo ministras, pažymėdamas, kad nemato galimybės E. Bajarūnui grįžti į ankstesnes pareigas.

„Turiu labai didelių abejonių, ar tas žmogus galėtų grįžti į ambasadą dirbti“, – sakė jis.

Anot G. Landsbergio, jei E. Bajarūnas būtų sugražintas į Londoną, kiltų rizika, kad darbą paliktų dalis ambasados darbuotojų.

„Būtų nepasitenkinimas ir žmonės išeitų iš darbo ar prašytų būti perkeliami“, – pridūrė G. Landsbergis.

ELTA primena, kad URM pranešė, jog ministras Gabrielius Landsbergis pasirašė įsakymą, kuriuo laikinai nuo spalio 19 d. sustabdo ambasadoriaus E. Bajarūno funkcijas iki kol bus atstatytas konstruktyvus ir produktyvus atstovybės darbas.

Pats mobingu kaltinamas ambasadorius yra paprašęs atlikti nepriklausomą tarnybinį patikrinimą, ar prieš jį nėra vykdomas psichologinis smurtas. Diplomato kreipimesi keltas ir klausimas dėl žalos ambasadoriaus reputacijai.

Primename, kad abejonės dėl diplomato tinkamumo tęsti pareigas kilo po to, kai naujienų portalas „Delfi“ paskelbė, jog, šaltinių duomenimis, Užsienio reikalų ministerija (URM) sulaukė skundų dėl galimo E. Bajarūno mobingo ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

Portalo paviešintose URM inspektorių ataskaitos detalėse kalbama apie netinkamą ambasadoriaus elgesį, jo žmonos piktnaudžiavimą ambasados resursais. Todėl buvo siūloma spręsti dėl E. Bajarūno tinkamumo eiti pareigas.

Visgi šalies vadovas Gitanas Nausėda teigė, kad kaltinimų mobingu ir piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi sulaukęs Lietuvos ambasadoriaus Jungtinėje Karalystėje E. Bajarūnas yra tiesiog reiklus vadovas. Todėl, pasak prezidento, tam tikros ambasadoje kilusios įtampos ir nesutarimai – natūralūs.

Savo ruožtu užsienio reikalų ministras G. Landsbergis stebėjosi prezidento užimta pozicija dėl mobingu kaltinamo ambasadoriaus. Pasak ministro, keista, kad G. Nausėda suskubo užstoti diplomatą, prieš tai neišklausęs skundą pateikusių darbuotojų.

Ambasadoriai yra skiriami ir atleidžiami prezidento Vyriausybės teikimu ir Seimo Užsienio reikalų komiteto pritarimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.