G. Landsbergis įspėja dėl vis daugiau grėsmių keliančios pasaulio tvarkos

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad vis daugiau grėsmių kelianti pasaulio tvarka reikalauja papildomo demokratinių šalių ir Aljanso dėmesio.

Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 7, 2023, 9:19 PM

„Pasauliui vis labiau kaistant, tarptautinei sistemai aižėjant vis didesniame skaičiuje taškų, ne vienam kyla klausimas, ar išblaškę dėmesį į daugelį frontų, pajėgsime juos visus suvaldyti“, – Lietuvos diplomatinių atstovybių vadovų metiniame susitikime antradienį teigė ministras.

„Gyvenant susietų konfliktų laikotarpiu, silpnumo parodymas vienoje krizėje sukelia grandininę reakciją kitame pasaulio taške“, – pridūrė jis.

Todėl, pasak ministro, galimi ir blogesni scenarijai, kurie pasaulyje „išmuštų pagrindą iš po kojų“.

„Neigiamas posūkis Rusijos kare prieš Ukrainą, pokyčių už Atlanto poveikis euroatlantinio saugumo architektūrai, stambaus masto krizė Indijos-Ramiojo vandenyno regione, konflikto išsiplėtimas Artimuosiuose Rytuose. Šiandien visi šie scenarijai nebeatrodo nerealūs, veikiau priešingai“, – pabrėžė G. Landsbergis.

Susitikime Lietuvos diplomatijos vadovas akcentavo, kad grįžimas prie įprastų santykių su Rusija arba Baltarusija yra kelias į taisyklėmis grįsto pasaulio žlugdymą, o ne stiprinimą.

„Rusija ir Kinija deda vis daugiau pastangų, kad jų alternatyvi ne teisės, bet galios viršenybe grindžiama pasaulio tvarka atsispindėtų tarptautinių organizacijų darbotvarkėse, siekia silpninti joms nepalankius ir kurti alternatyvius „daugiašališkumo“ formatus. Rusijos ir Baltarusijos izoliacija tarptautinėse organizacijose vis dar per menka, o kartais net iš mums artimų šalių girdime pageidavimus grįžti prie ankstesnio įprasto sugyvenimo“, – sakė ministras.

Rinkimų ciklas paveiks pasaulio tvarką

Kreipdamasis į Lietuvos diplomatus G. Landsbergis taip pat pabrėžė, kad artėjantys metai nebus lengvesni ir dėl rinkimų ciklo. Anot jo, ne tik Lietuvoje, bet ir ES institucijose bei JAV vyksiantys rinkimai turės daug įtakos pasaulio tvarkai.

„Dėl mūsų dydžio ir geografijos negalime sau leisti prabangos ruoštis geriausiam scenarijui. (...) Mūsų pareigos dalis yra būti šiek tiek paranojiškiems, tikėtis geriausio, bet būti pasiruošusiems blogiausiam“, – įspėjo jis.

ELTA primena, kad Diplomato diena Lietuvoje minima lapkričio 7 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.