G. Landsbergis sako, kad situacija ministerijoje gerėja: apie prastą darbo atmosferą URM žinojome prieš ateidami dirbti

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad apie prastą darbo atmosferą ministerijoje žinojo dar prieš šios Vyriausybės kadenciją. Anot diplomatijos vadovo, nors Užsienio reikalų ministerijoje (URM) pasikeitus komandai dalis dalykų keitėsi, gerinant darbuotojų savijautą dar yra ką nuveikti.

G. Landsbergis ir E. Bajarūnas<br>Lrytas.lt koliažas
G. Landsbergis ir E. Bajarūnas<br>Lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Viktrorija Smirnovaitė

Nov 7, 2023, 11:18 AM, atnaujinta Nov 7, 2023, 11:19 AM

„Apie tai, kad situacija URM, vertinant su kitomis ministerijomis, yra tikrai prasta, žinojome prieš pradėdami dirbti. (...) Nusprendėme tai keisti (...) – tyrimai buvo atlikti, peržiūrėta daugybė tvarkų, (...) buvo panaikintos galimybės įdiplomatinti, kuo būdavo anksčiau naudojamasi – ankstesni ministrai turėjo galimybę partinius žmones tiesiog paskirti į rangą savo nuožiūra, tokiu būdu nukerpant 10–15 metų tarnybos reikalavimų. Tuos dalykus panaikinome ir daugelis jų išsisprendė“, – žurnalistams Seime teigė G. Landsbergis.

„Kelionė nuo ten, kur pradėjome, yra ilga. Ir ją tęsime tiek, kiek šiai Vyriausybei bus lemta dirbti. Bet noriu palinkėti, kad tai nebūtų sustabdyta“, – pažymėjo ministras.

Pasak jo, viena iš pagrindinių problemų, su kuria ilgus metus susidurdavo ministerijos darbuotojai – instituciją aplenkiantis finansavimas.

„Viena didžiųjų bėdų yra tai, kad dažnai biudžetas apeidavo URM, nes buvo nuostata, kad diplomatai gyvena ir taip neblogai. Jei keldavome atlyginimus viešajame sektoriuje, diplomatai, iškrentantys iš bendro valstybės tarnybos įstatymų rėmo kaip turintys savo atskirą įstatymą, būdavo apleisti“, – sako G. Landsbergis.

„Turint galvoje, kad reikalavimai diplomatams yra vieni aukščiausių valstybės tarnyboje, (...) atlyginimai būdavo bene vieni mažesnių. Dėl to atotrūkis tarp to, ko tikimasi iš diplomatų ir ką valstybė gali jiems pasiūlyti, išaugo labai stipriai ir tai kėlė labai didelį nepasitenkinimą“, – kalbėjo ministras.

Kiek anksčiau viešojoje erdvėje įsiplieskus konfliktui dėl ambasadoriaus Eitvydo Bajarūno, naujienų portalas alfa.lt paskelbė 2022 m. atlikto Vyriausybinio sektoriaus darbuotojų motyvacijos ir pasitenkinimo darbu tyrimo rezultatus. Pranešta, kad URM darbuotojai nėra patenkinti karjeros perspektyvomis, darbo užmokesčiu. Pastebėta, kad trūksta dialogo tarp ministerijos darbuotojų ir vadovybės.

Po viešojoje erdvėje pasirodžiusios informacijos Seimo socialdemokratai kreipėsi į ministrą Gabrielių Landsbergį, ragindami atsakyti į iškeltus klausimus dėl prastų darbo sąlygų URM bei paviešinti visą tyrimo informaciją.

Apie tai, kad tyrimo rezultatai galėtų būti pristatyti visuomenei, kalbėjo ir prezidento patarėja Asta Skaisgirytė. Visgi, ji pabrėžė, kad gerokai svarbiau, jog URM imtųsi reikiamų sprendimų darbo sąlygoms ir mikroklimatui gerinti.

URM spalį atlikto naujo tyrimo rezultatai – gerokai pozityvesni nei prieš metus. Tyrimo išvadose, su kuriomis susipažino ir ELTA, nurodoma, kad bendras pasitenkinimas darbu išaugo, džiaugiamasi pozityvia darbo aplinka, gerėjančiais santykiais su vadovybe.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.