G. Nausėdos patarėjas: VSD pranešėjo istoriją tiriančiai Seimo komisijai bus iššūkis įrodyti, kad tyrimas buvo politiškai neutralus

Prezidento Gitano Nausėdos vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Kęstutis Budrys sako, kad Seimo laikinajai komisijai, tiriančiai Valstybės saugumo departamento (VSD) pranešėjo istoriją, bus sunku įrodyti, kad šis parlamentinis tyrimas yra politiškai neutralus.

Nacionalinio saugumo grupės vadovas Kęstutis Budrys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nacionalinio saugumo grupės vadovas Kęstutis Budrys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nacionalinio saugumo grupės vadovas Kęstutis Budrys<br>T.Bauro nuotr.
Nacionalinio saugumo grupės vadovas Kęstutis Budrys<br>T.Bauro nuotr.
Nacionalinio saugumo grupės vadovas Kęstutis Budrys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nacionalinio saugumo grupės vadovas Kęstutis Budrys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nacionalinio saugumo grupės vadovas Kęstutis Budrys<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Nacionalinio saugumo grupės vadovas Kęstutis Budrys<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Augustė Lyberytė

Nov 7, 2023, 9:55 AM

„Visi suprantame, kad komisijai bus didžiulis iššūkis (...) įtikinti visuomenę, visus stebėtojus, kad tai buvo politiškai neutralu, kad tai buvo apie siekį gauti informaciją, kurios jokiais kitais būdais Seimas negalėjo gauti, kad tie klausimai buvo tie, kurie buvo patys aktualiausi, kad reikėjo tokią ultima ratio priemonę taikyti Seimui pasirenkant komisiją“, – antradienį „Žinių radijui“ sakė K. Budrys.

„Aš matau tai kaip iššūkį. Nežinau, kaip pavyks tai padaryti – neužbėgu įvykiams už akių“, – aiškino jis.

Visgi, K. Budrio teigimu, situacija išlieka apmaudi, mat, pasak jo, institucijos ėmėsi veiksmų, jog didintų pasitikėjimas žvalgybos tarnybomis. Tam, tęsė jis, įsteigta ir Žvalgybos kontrolieriaus institucija.

„Tačiau dėl ko tikrai yra šiek tiek apmaudu – šiuo metu, kai buvo daug šnekama apie visą istoriją, apie įtarimus, buvo sukurta įrankių, kurie didintų pasitikėjimą (žvalgybos institucijomis – ELTA)“, – kalbėjo K. Budrys.

„Mes ir toliau tą nepasitikėjimą tęsiame ir sakome, kad ne, mums vis tiek neužtenka visko, ką valstybė yra sukūrusi, mums reikia būtent šio būdo gauti tuos atsakymus“, – aiškino prezidento patarėjas.

ELTA primena, kad antradienį į pirmąjį posėdį rinksis laikinoji parlamento komisija, skirta tirti pranešėjo istoriją dėl galimai neteisėtos Valstybės saugumo departamento (VSD) veiklos 2019 m. prezidento rinkimų kampanijos metu.

Sprendimą steigti laikinąją komisiją VSD veiklai tirti Seimas priėmė praėjusią savaitę. Komisijos pirmininku paskirtas projekto iniciatorius, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ narys Vytautas Bakas. Kartu su juo dirbs konservatoriai Laurynas Kasčiūnas, Matas Maldeikis, Bronislovas Matelis, Andrius Vyšniauskas, „laisvietis“ Vytautas Mitalas, liberalas Raimundas Lopata – didžioji dalis opozicinių frakcijų savo narių į komisiją nedelegavo.

Specialioji komisija sieks atsakyti į klausimus, ar 2019 m. prezidento rinkimų kampanijos metu VSD teisėtai rinko informaciją apie kandidatus, jų aplinką, kaip tvarkė ir ar kam nors perdavė tokią informaciją. Taip pat būtų siekiama išsiaiškinti, ar pastarojoje kampanijoje buvo panaudoti SEB banko klientų duomenys, kokias rinkimines išlaidas patyrė kandidatai. Keliami klausimai ir dėl rinkimus laimėjusio prezidento Gitano Nausėdos ryšių su Baltarusijos trąšų verslo atstovais. Be to, komisija sieks išsiaiškinti, ar po pranešėjo kreipimosi teisėsaugos institucijos – Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) bei Generalinė prokuratūra – tinkamai įvertino gautą informaciją.

Komisija turės pateikti savo išvadą ir nutarimo projektą Seimui iki kitų metų kovo 10 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.