K. Budrys teigia, kad siūlymas kurti komendantūras yra „svarstytinas ir geras sumanymas“: tai išjudins visą mašiną

Krašto apsaugos ministrui Arvydui Anušauskui ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkui Laurynui Kasčiūnui nesutariant dėl idėjos kurti komendantūrų sistemą, prezidento vyriausiasis patarėjas Kęstutis Budrys tokį siūlymą palaiko.

K. Budrys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
K. Budrys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
K. Budrys<br>J. Elinskas (ELTA) nuotr.
K. Budrys<br>J. Elinskas (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 7, 2023, 10:28 AM

„Siūlymas komendantūras daryti jau taikos metu (...) yra svarstytinas ir geras sumanymas. (...) Jis tikrai geras ta prasme, kad jis išjudins visą mašiną“, – „Žinių radijui“ antradienį kalbėjo K. Budrys.

K. Budrys priduria, kad komendantūrų kūrimas jau taikos metu leistų pasiruošti galimam kariniam konfliktui.

„Galėtume sakyti, kam taikos metu reikia karo komendantūrų – tai būtų teisingas teiginys, jei tos struktūros jau dabar būtų aiškios, žinomos, pratestuotos ir visi žinotų, kuo operuos ir kokį resursą turės, koks bus sąveikos mechanizmas ir su ginkluotosiomis pajėgomis, ir su savivaldybės administracija. (...) Tada galėtume sakyti, kad mums to nereikia. Bet taip nėra – mes neturime tos veikiančios sistemos“, – atkreipė dėmesį K. Budrys.

ELTA primena, kad spalį Seimas pateikimo stadijoje pritarė NSGK konservatorių Lauryno Kasčiūno, Arvydo Pociaus ir Valdo Rakučio inicijuotoms Karo padėties įstatymo pataisoms, reglamentuojančioms karo komendantūrų veiklą.

Projekte numatoma, kad komendantūros būtų institucija, kuri karo metu remtų karo komendantą, teikdama jam pasiūlymus, administruodama žmogiškųjų išteklių kaitą komendantiniame vienete ir užtikrindama kitų ginkluotųjų pajėgų vado karo komendantui skirtų užduočių vykdymą.

Komendantūroms vadovautų ir jų darbą organizuotų karo komendantai. Komendantas turėtų pavaduotoją, kurį skirtų ir atleistų Lietuvos kariuomenės vadas. Struktūriškai komendantūrą sudarytų administracijos, paramos ir operacijų skyriai.

Numatoma, kad komendantūros aprūpinimą darbui skirtomis patalpomis ir kitomis būtinomis priemonėmis užtikrintų savivaldybės, kurioje ji įsteigta, administracija. Aprūpinimą ryšio ir informacinėmis sistemomis, ginkluote ir specialiosiomis priemonėmis, reikalingomis teritorinės apsaugos vykdymui, užtikrintų Lietuvos kariuomenė. Komendantūros veikla būtų aktyvuojama įvedus karo padėtį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.