Kitą savaitę VSD pranešėjo komisija į posėdį kviesis prokuratūros atstovus

Laikinoji parlamento komisija, skirta tirti pranešėjo istoriją dėl galimai neteisėtos Valstybės saugumo departamento (VSD) veiklos, susirinko į pirmąjį posėdį, kuriame aptarė darbo eigą – sutarta atsakingų institucijų paprašyti informacijos ir kitą savaitę į posėdį pasikviesti Generalinės prokuratūros atstovus.

Prezidentūra ir knyga<br>Lrytas.lt montažas.
Prezidentūra ir knyga<br>Lrytas.lt montažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Augustė Lyberytė

Nov 7, 2023, 3:09 PM

„Nutarėme kreiptis į Generalinę prokuratūrą, Specialiųjų tyrimų tarnybą, Valstybės saugumo departamentą, Vyriausiąją rinkimų komisiją tam, kad jie mums pateiktų informaciją apie veiksmus, kurių šios institucijos ėmėsi, reaguojant į pranešėjo pateiktą informaciją“, – po posėdžio žurnalistams teigė komisijos pirmininkas Vytautas Bakas.

Pirmajame komisijos posėdyje patvirtintas darbo reglamentas ir nutarta rengti posėdžius kiekvieną trečiadienį.

Taip pat komisija diskutavo dėl ekspertų, kurie bus pakviesti į komisiją. Kitą savaitę nutarta susitikti su Generalinės prokuratūros atstovu Artūru Urbeliu.

Mato prasmę apklausti buvusius kandidatus

Klausiamas, ar komisija ketina išsikviesti ir 2019 m. į prezidento rinkimus kandidatavusius politikus – kartu ir šalies vadovą Gitaną Nausėdą, V. Bakas nurodė, kad kol kas komisija tokio plano darbo reglamente nenusimatė.

„Pagal reglamentą negaliu išsigalvoti planų, kurie nebuvo svarstyti“, – aiškino jis.

„Komisija turi formą – apklausas. Galbūt jos skamba griežtai, bet yra apklausų forma. Ir, be abejo, vienintelis būdas atsakyti į klausimus – kviesti žmones, kuriuos liečia šis tyrimas, į apklausas“, – dėstė politikas.

Visgi, politikas pritarė, kad bendradarbiauti su buvusiais kandidatais tyrimo metu prasmės yra.

„Logiškai mąstant, be abejo, mes turėsime bendradarbiauti (su kandidatais – ELTA) – užklausti ar raštu, ar žodžiu“, – teigė V. Bakas.

„Kalba eina ne apie vieną (kandidatą – ELTA). Kalba eina apie prezidento rinkimus, apie visus kandidatus. Bet komisija šiandien tokio sprendimo nepriėmė“, – pakartojo jis.

Sureagavo į Prezidentūros kritiką

Antradienį prezidento vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Kęstutis Budrys, komentuodamas Seime atliekamą tyrimą dėl VSD veiklos, teigė, kad komisijai bus sunku įrodyti, kad šis parlamentinis tyrimas yra politiškai neutralus.

Reaguodamas į tai V. Bakas svarstė, kad Prezidentūrai turėtų rūpėti tyrime keliami klausimai ir tikslai.

„Mes į prezidentą žiūrime kaip į teisinės sistemos garantą, Konstitucijos garantą. (...) kuris yra šiek tiek aukščiau, turi platesnį matymą apie valstybės raidą. Jam turėtų rūpėti, kad Lietuvoje būtų užtikrinta demokratija, demokratiniai rinkimai, kad būtų apsaugoti žmonės“, – į prezidento patarėjo komentarus sureagavo politikas.

„Prezidentas pats neišsakė tokios pozicijos, bet patarėjas, kuris kaip niekas kitas žino šią situaciją, turėtų būti suinteresuotas demokratinių procesų apsauga“, – pažymėjo jis.

Visgi, klausiamas, ar dabar jam susidaro priešingas įspūdis – esą Daukanto aikštei nerūpi demokratinių procesų apsauga – V. Bakas neatsakė.

„Nekomentuosiu“, – tepasakė jis.

ELTA primena, kad Seimo įsteigta specialioji komisija sieks atsakyti į klausimus, ar 2019 m. prezidento rinkimų kampanijos metu VSD teisėtai rinko informaciją apie kandidatus, jų aplinką, kaip tvarkė ir ar kam nors perdavė tokią informaciją. Taip pat būtų siekiama išsiaiškinti, ar pastarojoje kampanijoje buvo panaudoti SEB banko klientų duomenys, kokias rinkimines išlaidas patyrė kandidatai. Keliami klausimai ir dėl rinkimus laimėjusio prezidento Gitano Nausėdos ryšių su Baltarusijos trąšų verslo atstovais. Be to, komisija sieks išsiaiškinti, ar po pranešėjo kreipimosi teisėsaugos institucijos – Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) bei Generalinė prokuratūra – tinkamai įvertino gautą informaciją.

Posėdžio metu daliai komisijos narių deleguota koordinuoti atskirus tyrimo klausimus. Konservatorius Andrius Vyšniauskas ėmėsi rinkimų finansavimo klausimų, jo kolega Matas Maldeikis – Baltarusijos trąšų verslo atstovų ryšius.

Komisija turės pateikti savo išvadą ir nutarimo projektą Seimui iki kitų metų kovo 10 d. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.