Seimas imasi svarstyti dr. J. Miliuvienės kandidatūrą į Seimo kontrolierius

Parlamentarai svarstys Seimo Pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen pateiktą Konstitucinio Teismo (KT) pirmininko patarėjos dr. Jolitos Miliuvienės kandidatūrą į Seimo kontrolierius savivaldybių institucijų ir įstaigų pareigūnų veiklai tirti.

Seimas, Seimo salė, Seimo posėdis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas, Seimo salė, Seimo posėdis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Bieliavska

2023-11-07 13:31

Prisistatydama iš Seimo tribūnos J. Miliuvienė sakė suvokianti Seimo kontrolieriaus pareigų svarbą.

„Suvokiu šių pareigų svarbą, reikšmę, jas einančiam asmeniui tenkančią atsakomybę ir esu pasiryžusi jų imtis, panaudodama tam visą sukauptą profesinę patirtį ir turimas žinias. Manau, kad mano turima kvalifikacija ir patirtis konstitucinės teisės srityje turėtų praversti einant siūlomas užimti pareigas“, – sakė J. Miliuvienė.

Jos nuomone, Seimo kontrolierius, kaip žmogaus teisių gynimo institucija, gali ir turėtų veiksmingai prisidėti prie to, kad žmonėms būtų teikiami išsamūs, ne formalūs atsakymai, informacija pateikiama suprantamai, laikomasi teisės aktuose nustatytų terminų, neperžengiami pareigūnams suteikti įgaliojimai.

„Neabejoju, kad mano turima patirtis ir sukauptos žinios leistų kompetentingai, kvalifikuotai ir veiksmingai vykdyti Seimo kontrolierės pareigas, jeigu jos man būtų patikėtos“, – sakė J. Miliuvienė.

Jei Seimas pritartų, J. Miliuvienė pakeistų kadenciją baigusią Seimo kontrolierę Mildą Vainiutę.

Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen iš Seimo tribūnos sakė, kad kandidatė yra patyrusi ir žinoma konstitucinės teisės ekspertė, daug metų dirbanti su Lietuvos ir Europos Sąjungos konstitucine teise.

2005 metais J. Miliuvienė Vilniaus universitete įgijo teisės magistro kvalifikacinį laipsnį. Vėliau baigė teisės studijas Grenoblyje, Prancūzijoje, ir įgijo 2 pakopos tiriamojo teisės magistro laipsnį. Paryžiaus nacionalinėje administracijos mokykloje studijavo žmogaus teisių ir laisvių apsaugą bei ES teisę. 2020 metais Mykolo Romerio universitete jai suteiktas socialinių mokslų srities teisės mokslų krypties daktaro laipsnis. Nuo 2021 m. vykdo podoktorantūros studijas.

2008 metais J. Miliuvienė profesinę karjerą pradėjo Konstituciniame Teisme, šiuo metu yra šio Teismo pirmininko patarėja. Nuo 2021 metų – Teismo atstovė ryšiams su Venecijos komisija. Be to, stažavosi Europos Sąjungos Teisingumo Teisme ir Europos Žmogaus Teisių Teisme.

Nuo 2013 metų kandidatė užsiima pedagogine-moksline veikla Mykolo Romerio universitete: skaito Lietuvos konstitucinės teisės paskaitas, yra mokslo darbuotoja, mokslinių publikacijų autorė ir bendraautorė, dalyvauja tarptautinėse konstitucionalistų konferencijose.

Jos mokslinių interesų ir ekspertinės sritys – konstitucinė teisė, konstitucinė justicija ir jurisprudencija, tarptautinės ir ES teisės santykis su nacionaline konstitucine teise, žmogaus teisės, minkštoji teisė (angl. soft law).

J. Miliuvienės kandidatūrą į Seimo kontrolierius svarstys Žmogaus teisių komitetas, o Seimo salėje svarstymas planuojamas lapkričio 16 d.

Siūloma, kad nutarimo projektas dėl J. Miliuvienės paskyrimo įsigaliotų gruodžio 5 d.

Kaip numato Seimo kontrolierių įstatymas, Seimo Pirmininko teikimu Seimas skiria 2 Seimo kontrolierius penkerių metų kadencijai. Seimas skiria vieną Seimo kontrolierių valstybės institucijų ir įstaigų pareigūnų veiklai tirti ir vieną Seimo kontrolierių savivaldybių institucijų ir įstaigų pareigūnų veiklai tirti.

Seimo kontrolieriumi skiriamas nepriekaištingos reputacijos Lietuvos Respublikos pilietis ar pilietė, turintys teisės bakalauro ir teisės magistro arba vienpakopį teisinį universitetinį išsilavinimą ir ne mažesnį kaip 10 metų teisinio ar teisinio pedagoginio darbo stažą. Tas pats asmuo Seimo kontrolieriumi gali būti skiriamas ne daugiau kaip dvi kadencijas iš eilės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.