R. Morkūnaitė-Mikulėnienė sveikina EK rekomendaciją dėl Moldovos ir Ukrainos: šios žinios laukta dešimtmetį

Trečiadienį Europos Komisijai (EK) patvirtinus rekomendaciją dėl Ukrainos ir Moldovos derybų dėl stojimo į Europos Sąjungą (ES), Europos reikalų komiteto pirmininkė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė sako, kad šios žinios laukta dešimtmetį, ir šią dieną įvardija kaip istorinę.

 Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė<br> M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
 Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė<br> M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
 Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė<br>V.Skaraičio nuotr.
 Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Karolina Konopackienė

Nov 8, 2023, 5:27 PM

„Šiandien diena, kurios labai laukiau – Europos Komisija, įvertinusi Ukrainos ir Moldovos pažangą, teikia rekomendaciją pradėti derybas dėl narystės Europos Sąjungoje. Tai yra tai, ką kartojome savo Seimo rezoliucijose, tarptautiniuose susitikimuose – pradėti derybas dar šiais metais, (...)

Tai yra istorinė diena, pralaužianti ledus tolesnei ES plėtrai. Tai yra tai, ko visi norėjom prieš 10 metų stovėdami Euromaidane“, – trečiadienį savo „Facebook“ paskyroje rašė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Politikė taip pat pažymėjo, kad sėkmingą derybų pradžią lems tai, ar neatsiras norinčių ją boikotuoti valstybių.

„Dabar pagrindinis sprendimas – Europos Vadovų Taryboje gruodžio viduryje“, – pridūrė ji.

Konservatorės teigimu, nors iki narystės šių šalių dar laukia ilgas kelias, tiek su Rusija kariaujanti Ukraina, tiek Moldova įrodė esančios vertos vadintis ES narėmis. Anot jos, rekomendacija pradėti derybas dėl narystės tik dar kartą režimui įrodo, kad šios šalys priklauso Europai ir turi patikimus sąjungininkus.

„Ukraina nuo birželio mėn. ir pastarosiomis savaitėmis priėmė svarbius sprendimus dėl Konstitucinio Teismo teisėjų skyrimo, grąžintas pajamų deklaravimo reikalavimas, patvirtintas tautinių mažumų įstatymas, tačiau dar reikia ryžtingesnių žingsnių toliau stiprinant kovos su korupcija institucijas. Abiejų šalių dar laukia netrumpas kelias iki jos taps Europos Sąjungos narėmis, joms reikės visokeriopos pagalbos būsimų derybų laiku, perimant ES teisę, taip pat stiprinant Europos reikalų komiteto vaidmenį“, – sakė ji, pažymėdama, kad Ukrainą ir Moldovą šiame kelyje Lietuva palaikys, kiek reikės.

ELTA primena, kad EK rekomenduoja pradėti Ukrainos stojimo į ES derybas, nepaisant jos kovos su korupcija trūkumų ir būtinybės toliau riboti oligarchų įtaką.

Briuselis taip pat rekomenduoja pradėti narystės derybas su Moldova, Sakartvelui suteikti kandidatės statusą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.