Šalies vadovai su Taivano ministru nesusitiks: diplomatinių santykių su Taivanu Lietuva neturi

Lietuvoje besilankantis Taivano užsienio reikalų ministras Josephas Wu šią savaitę susitiks su Seimo nariais bei dalyvaus Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto bei Užsienio reikalų ministerijos organizuojame renginyje. Kaip skelbta anksčiau, nėra numatyta, kad viešnagės metu įvyktų Taivano atstovo bei aukščiausių Lietuvos vadovų susitikimai.

Taivanas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Taivanas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ž. Pavilionis.<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Ž. Pavilionis.<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Giedrius Surplys.<br>Juliaus Kalinsko (ELTA) nuotr.
Giedrius Surplys.<br>Juliaus Kalinsko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Viktorija Smirnovaitė

Nov 9, 2023, 10:23 AM

Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininko, konservatoriaus Žygimanto Pavilionio teigimu, tame nieko keisto nėra, nes J. Wu savo vizituose su oficialiais lyderiais dažniausiai ir nesusitinka. Todėl, pažymi jis, ši aplinkybė tikrai nerodo Lietuvos politikos nenuoseklumo Taivano atžvilgiu.

„Tokio pareigūno atvykimas į Lietuvą rodo, kad šiuose santykiuose seniai lyderiaujame“, – pažymėjo Ž. Pavilionis.

Tuo tarpu URK pirmininko pavaduotojas, „valstietis“ Giedrius Surplys sako, kad Lietuvos vadovų ir J. Wu susitikimo vengia abi pusės, siekdamos švelninti pasaulinę įtampą.

„Akivaizdu, kad, matyt, po mūsų Seimo pirmininkės vizito į Taipėjų buvo gauta signalų. Užtenka pažiūrėti, kas vyksta pasaulyje – JAV sekretorius susitinka su Kinijos užsienio reikalų ministru, greitai susitiks Bidenas, ką tik susitiko Australijos premjeras su Kinijos atstovu. Akivaizdu, kad visas pasaulis kitaip mato globalią politiką nei mato Vilnius“, – sakė G. Surplys.

„Niekas nekalba apie tai, kad su Kinija reikia užmegzti puikius santykius ir bendradarbiauti visose srityse, tačiau kai pasaulis įkaitęs iki maksimumo ir apie tai kalba visi, būtina išlaikyti rimtį ir bandyti sugrąžinti pasaulį į taikų sambūvį. Panašu, kad patys to nesuprantame ir tai mums parodė mūsų sąjungininkai – aš taip suprasčiau tą atsisakymą susitikti su Taivano užsienio reikalų ministru“, – Eltai teigė politikas.

ELTA primena, kad ketvirtadienį ir penktadienį Lietuvoje viešės Taivano užsienio reikalų ministru Josephu Wu. Kaip žurnalistams trečiadienį teigė Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, su J. Wu susitikti jis neplanuoja.

„Mes laikomės vienos Kinijos politikos, Lietuvos vienos Kinijos politikos, kuri implikuoja, kad oficialių kontaktų mes nepalaikome“, – žurnalistams trečiadienį sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Lietuvai leidus Vilniuje veikti Taivaniečių atstovybei, paaštrėjo Vilniaus ir Pekino santykiai. 2021 m. pabaigoje Pekinas pritaikė griežtas diplomatines ir ekonomines sankcijas. Be to, Kinijos užsienio reikalų ministerija oficialiai pakeitė diplomatinių santykių su Lietuva lygį – nuo ambasadoriaus iki laikinojo reikalų patikėtinio.

Įtampos dvišaliuose santykiuose tvyrojo ir anksčiau – po to, kai Lietuva pasitraukė iš „17+1“ bendradarbiavimo formato su Kinija. Tuomet šalies diplomatijos vadovas Gabrielius Landsbergis ragino Lietuvos pavyzdžiu sekti ir kitas Europos Sąjungos valstybes. Visgi, Vilniaus pavyzdžiu pasekė tik kaimyninės Estija ir Latvija.

Spalio pabaigoje Taivane lankėsi ir verslo misijai vadovavo Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.