G. Nausėda kritikuoja valdžios institucijas dėl planų įkurti pusiaukelės namus: tai supriešino visuomenę

Prezidentas Gitanas Nausėda iš Teisingumo ministerijos laukia skubių sprendimų dėl Kauno rajone planuojamų įkurti nuteistiesiems skirtų pusiaukelės namų. Reaguodamas į Domeikavos bendruomenės pasipiktinimą, šalies vadovas teigia nepateisinantis valdžios institucijų pasirinkimo neįtraukti vietos gyventojų į sprendimų priėmimą dėl tokios įstaigos įkūrimo.

Gitanas Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 10, 2023, 4:00 PM, atnaujinta Nov 10, 2023, 4:11 PM

„Prezidentas laukia skubių Teisingumo ministerijos ir Lietuvos kalėjimų tarnybos veiksmų sprendžiant susidariusią situaciją ir visuomenės įtraukimo į sprendimų priėmimo procesą“, – teigiama Eltai perduotame Prezidentūros komentare.

„Nepateisinama tai, kad renkantis vietą, kur įsteigti pusiaukelės namus, bendruomenė nebuvo įtraukta į sprendimų priėmimą, ji nebuvo laiku ir tinkamai informuota apie galinčias kilti grėsmes ir jų išvengimo galimybes, nebuvo gauta ir įvertinta visuomenės nuomonė šiuo klausimu“, – pabrėžiama komentare.

Anot Prezidentūros, visuomenei nėra atsakyta, kodėl būtent Domeikavoje buvo pasirinkta steigti pusiaukelės namus.

„Ypač atsižvelgiant į tai, kad nei valstybei, nei savivaldybei nuosavybės teise priklausančių pastatų ten nebuvo, o buvo siekiama juos įsigyti iš privačių subjektų“, – pabrėžiama Prezidentūros komentare.

Šalies vadovas G. Nausėda sako suprantantis pusiaukelės namų svarbą, tačiau akcentuoja, kad jų steigimo Domeikavoje aplinkybės tik supriešino visuomenę.

Pusiaukelės namai yra laisvės atėmimo bausmės vieta, tačiau jų tikslas – padėti nuteistiesiems sugrįžti į visuomenę, tapti visuomenę ir jos normas gerbiančiais žmonėmis. Tačiau pusiaukelės namų steigimo aplinkybės tik priešina visuomenę ir akivaizdu ateityje trukdys siekti minėtų tikslų“, – rašoma Prezidentūros komentare.

ELTA primena, kad Domeikavoje iki šių metų pabaigos planuojama įsteigti nuteistiesiems skirtus pusiaukelės namus. Tame pačiame pastate turėtų įsikurti ir Kauno apskrities probacijos tarnybos pareigūnai.

Nors, Kauno rajono savivaldybės teigimu, sprendimas dar nėra priimtas, tačiau jau žinoma, kad juose iškart įsikurtų 25 žmonės.

Domeikavos bendruomenė tokiu sprendimu piktinasi ir teigia, kad apie kaimynystėje apsigyvensiančius nuteistuosius iš anksto informuota nebuvo.

E. Dobrowolska ketvirtadienį teigė, kad visos tokios įstaigos šalyje buvo įkurtos prieš tai išklausius vietos gyventojų ir politikų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.