Siūlo keisti Konkurencijos tarybos sudarymo tvarką: didėtų narių skaičius, trumpėtų kadencija

Siekiant stiprinti Konkurencijos tarybos objektyvumą bei skaidrumą, mažinti šališkumą siūloma padidinti jos narių skaičių nuo 4 iki 6, jų skyrimą deleguojant Seimui. Taip pat nuo 6 iki 5 metų siūloma sumažinti Konkurencijos tarybos pirmininko ir narių kadenciją.

Konkurencijos taryba<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Konkurencijos taryba<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 11, 2023, 4:21 PM, atnaujinta Nov 16, 2023, 8:22 AM

Tai numatančias Konkurencijos įstatymo pataisas įregistravęs Seimo Ekonomikos komiteto narys konservatorius Mindaugas Skritulskas taip pat siūlo, kad po 2 kandidatus į Konkurencijos tarybos narius teiktų Respublikos Prezidentas, Seimo Pirmininkas ir Ministras Pirmininkas. Jeigu Seimas pritartų, Konkurencijos tarybos pirmininką Ministro Pirmininko teikimu, Seimui pritarus, skirtų Respublikos Prezidentas.

„Nors pagal įstatymą Konkurencijos taryba atskaitinga Seimui, tačiau paradoksalu, kad Seimas nevaidina jokio vaidmens skiriant Konkurencijos tarybos pirmininką ar jos narius. Tuo tarpu Konkurencijos tarybai giminingos rinkos priežiūrą atliekančios Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos, kuri taip pat yra atskaitinga Seimui, pirmininką ir narius Respublikos Prezidento teikimu skiria Seimas“, – pastebi projekto autorius M. Skritulskas.

Įstatymo pataisos taip pat numato, kad Konkurencijos tarybos pirmininkas skirtų ne du, o vieną Konkurencijos tarybos pirmininko pavaduotoją.

Šiuo metu Konkurencijos įstatymas numato, kad Konkurencijos tarybos pirmininkas ir nariai skiriami 6 metų kadencijai, tas pats asmuo Konkurencijos tarybos pirmininku ar nariu gali būti paskirtas ne daugiau kaip dviem kadencijomis iš eilės.

„Vadinasi, Konkurencijos tarybos pirmininkui ar nariams nesikeičiant 2 kadencijas, Konkurencijos tarybos pirmininkas ar narys gali dirbti 12 metų. Per vienos kadencijos laikotarpį gali susiformuoti įvairūs neformalūs ryšiai tarp Konkurencijos tarybos narių ir įvairių suinteresuotų grupių, kurie tam tikra apimtimi gali kelti riziką nešališkiems Konkurencijos tarybos sprendimams. Taip pat ilgos Konkurencijos tarybos pirmininko ir narių kadencijos neužtikrina kaitos šioje institucijoje, sumažėja galimybės į Konkurencijos tarybą patekti naujiems šios srities profesionalams, sukaupusiems didelę patirtį įvairiuose sektoriuose“, – sako Seimo Ekonomikos komiteto narys M. Skritulskas.

Jis atkreipia dėmesį į tai, kad valstybės institucijų, atliekančių tam tikrų rinkų priežiūrą, kaip Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos, Ryšių reguliavimo tarybos pirmininko ir narių, kadencijos yra 5 metai.

Kaip nurodoma dokumento aiškinamajame rašte, Europos Sąjungoje už konkurencijos priežiūrą atsakingų institucijų vadovai taip pat skiriami trumpesnėms nei 6 metų kadencijoms: Austrijoje, Kroatijoje, Latvijoje ir Slovakijoje – 5 metai, Danijoje – 4 metai, Maltoje – su išimtimis ne ilgiau nei 3 metai, Prancūzijoje pusė konkurencijos tarnybos narių skiriami 5, kita pusė – 2,5 metų kadencijoms. Švedijoje Konkurencijos tarnybos generalinis direktorius skiriamas terminuotai 6 metų kadencijai, kuri gali būti pratęsta dar 3 metams.

„Taigi, bendras didžiausias vieno tarnybos direktoriaus darbo laikas yra 9 metai, kai Lietuvoje – 12“, – pastebi M. Skritulskas.

Tikimasi, kad siūlomi pakeitimai stiprins Konkurencijos tarybos objektyvumą bei skaidrumą, padės apsisaugoti nuo galimų išankstinių susitarimų.

Šiuo metu Konkurencijos tarybą sudaro pirmininkas ir keturi nariai. Konkurencijos tarybos pirmininką ir narius Ministro Pirmininko teikimu skiria Respublikos Prezidentas. Konkurencijos tarybos pirmininkas ir jos nariai skiriami 6 metams.

Įstatymo pataisas su M. Skritulsku teikia įvairioms Seimo frakcijoms atstovaujantys parlamentarai Andrius Kupčinskas, Kazys Starkevičius, Viktoras Fiodorovas, Andrius Mazuronis, Andrius Bagdonas, Eugenijus Gentvilas, Laima Nagienė, Algirdas Sysas, Jonas Pinskus, Andrius Vyšniauskas, Jonas Jarutis, Audronius Ažubalis, Vytautas Mitalas, Jurgis Razma, Vytautas Gapšys, Laurynas Kasčiūnas ir kiti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.