V. Sinkevičius: žaidimai kenkia piliečių pasitikėjimui valstybe ir šalies institucijomis

Nors kitąmet formaliai vyks treji – prezidento, Europos Parlamento ir Seimo – rinkimai, eurokomisaras Virginijus Sinkevičius sako, kad 2024 m. Lietuva turės priimti vieną esminį sprendimą dėl bendro šalies kurso. Todėl, pasak jo, politinės jėgos turi žiūrėti į rinkimus kaip į visumą bei laikytis politinio nuoseklumo.

Demokratų sąjungos<br>A.Ufarto/ELTA nuotr.
Demokratų sąjungos<br>A.Ufarto/ELTA nuotr.
Demokratų sąjungos<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Demokratų sąjungos<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Demokratų sąjungos<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Demokratų sąjungos<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Demokratų sąjungos<br>A.Ufarto/ELTA nuotr.
Demokratų sąjungos<br>A.Ufarto/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 11, 2023, 11:41 AM

„Nors formaliai vyks treji rinkimai, tačiau praktikoje vyks tik vieneri rinkimai – dėl bendro Lietuvos kurso“, – šeštadienį nuotoliniu būdu į Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ politinę tarybą kreipėsi V. Sinkevičius.

Politiko teigimu, dalis partijų žiūri į visus rinkimus izoliuotai – skirtingose programose nurodo kardinaliai priešingus siekius ir principus.

„Ta pati partija savo Seimo programoje gali parašyti, kad turime būti griežti, principingi, bekompromisiai siekdami savo tikslų ir tada dalyvauti prezidento rinkimuose su šūkiu, kviečiančiu visur ieškoti kompromiso“, – stebėjosi jis.

„Tokius žaidimus žaisti įmanoma dėl to, kad tiek rinkėjai, tiek viešoji erdvė turi gana trumpą atmintį“, – apgailestavo jis.

Visgi, Europos Komisijos (EK) nario teigimu, tokie, pasak jo, žaidimai kenkia piliečių pasitikėjimui valstybe ir šalies institucijomis.

„Kiekvieną dieną, kai žmogus, atsidaręs naujienų portalą, gali stebėti, kad visos mūsų demokratinės institucijos gyvena chaose, diskutuoja apie dūžtančias lėkštes – tai kerta per tiesiai per visuomenės tikėjimą. Tikėjimą savimi, tikėjimą valstybe, tikėjimą Lietuvos ateitimi“, – kalbėjo V. Sinkevičius.

„Taip nutinka net ir nepriklausomai nuo to, kas chaosui atslūgus išlieka nugalėtoju populiarumo prasme“, – pridūrė jis.

Todėl apibendrindamas kreipimąsi jis paragino Demokratų sąjungą apsvarstyti savo kelią planuojamą strategiją kitų metų rinkimams.

ELTA primena, kad šeštadienį Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ politinėje taryboje rinks kandidatą prezidento rinkimams. Partijos skyriai iškėlė 5 pretendentus tapti kandidatais į prezidentus: partijos pirmininką Saulių Skvernelį, Seimo narius Liną Kukuraitį, Vytautą Baką, Algirdą Butkevičių bei buvusį NATO generalinio sekretoriaus pavaduotoją Giedrimą Jeglinską.

Posėdžio metu pretendentai pristatys savo kandidatūras, atsakys į klausimus ir dalyvaus diskusijoje.

Vėliau lemiamą sprendimą dėl kandidatūros priims „Vardan Lietuvos“ valdyba.

Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ įsteigta 2022 metais.

Partijos lyderis – ekspremjeras Saulius Skvernelis – dalyvavo 2019 m. prezidento rinkimuose ir liko trečias. Tuo metu kitas buvęs ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius yra dalyvavęs 2009 m. šalies vadovo rinkimuose, bet liko antras.

ELTA primena, kad artimiausi Lietuvos prezidento rinkimai vyks 2024 m. gegužę.

Šiuo metu apie keliamas ar remiamas kandidatūras paskelbė 3 partijos. Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus rinkimuose atstovaus premjerė Ingrida Šimonytė, Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos kandidatas bus Aurelijus Veryga, o Lietuvos regionų partija rems Kazlų Rūdos mero, Manto Varaškos kandidatūrą.

Taip pat žinomi 3 save išsikėlę kandidatai: gydytojas Eduardas Vaitkus, buvęs kariuomenės vadas Valdas Tutkus ir aktyvistas Antanas Kandrotas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.