Aurelijus Veryga įsitikinęs: premjerė Ingrida Šimonytė bando apsimesti tuo, kuo nėra

Bandyta išlaikyti valdančiosios koalicijos vienybę, bet šliūkštelėta dar daugiau žibalo. Knygų deginimu pasibaigęs balsavimas iškėlė klausimą: ar premjerė Ingrida Šimonytė vis dar konservatorė?

Aurelijus Veryga, Ingrida Šimonytė.<br>Lrytas.lt koliažas
Aurelijus Veryga, Ingrida Šimonytė.<br>Lrytas.lt koliažas
Laurynas Kasčiūnas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Kasčiūnas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aurelijus Veryga<br>T.Bauro nuotr.
Aurelijus Veryga<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 12, 2023, 11:19 AM

Toks klausimas kilo „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje 24/7, kurioje konservatorius Laurynas Kasčiūnas ir valstietis Aurelijus Veryga aptarė praėjusį antradienį Seime vykusį daug aistrų sukėlusį balsavimą.

Seimas nepritarė Vyriausybės teiktam projektui, kuriuo siūlyta iš Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo išbraukti nuostatą, kad informacija apie LGBTQI žmonių santuokas daro neigiamą poveikį nepilnamečiams.

Vyriausybės teiktas projektas Seime neįveikė pateikimo stadijos ir sukėlė dar didesnių prieštaravimų valdančioje koalicijoje, kurią ir taip drasko nesutarimai dėl mokestinės reformos, ypač – dėl prieštaringai vertinamo siūlymo apmokestinti nekilnojamąjį turtą.

Seimui, taip pat ir konservatorių balsais, atmetus projektą, LGBT bendruomenei priklausantis Laisvės partijos atstovas Tomas Vytautas Raskevičius prie Seimo surengė pilietinio nepaklusnumo akciją – degino seksualinėms mažumoms svarbias grožines knygas.

Jis taip pat abejojo, ar premjerė Ingrida Šimonytė vis dar turi paramą Seime, nes teisingumo ministrės Ewelinos Dobrowolskos rengtą projektą teikė Vyriausybė.

L.Kasčiūnas laidoje svarstė, kad greičiausiai Vyriausybė šį projektą teikė norėdama konsoliduoti koaliciją, o premjerė neprieštaravo, nes atidarius naujų frontų esą koalicijai kiltų dar didesnė grėsmė. „Natūralu, kad jei koalicijos partneriai kelia klausimą, Vyriausybė yra linkusi pritarti, nes supranta, kad reikalinga sanglauda“, – laidoje sakė konservatorius.

Vis dėlto politikas mano, kad T.V.Raskevičiaus reakcija į balsavimo rezultatus buvo visiškai neadekvati. „Supraskime, kad Laisvės partija artėjant rinkimams turi dvi dilemas – mobilizuoti savo elektoratą, todėl traukia iš kišenių viską, kas tą gali padaryti. Todėl ištraukė seniai užšaldytą nuostatą, kuri niekam per daug netrukdė“, – mano konservatorius.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovo teigimu, dar prieš balsavimą buvo akivaizdu, kad projektui Seime nėra pakankamo palaikymo. „Bet Laisvės partijai reikia mobilizuoti elektoratą, taip pat – parodyti, kad jie nėra vieno klausimo partija. Todėl dabar turime didžiulius debatus dėl mokesčių ir panašiai“, – kalbėjo L.Kasčiūnas.

A.Veryga pritarė, kad T.V.Raskevičius, galbūt apimtas desperacijos ir nevilties, pasielgė absoliučiai neadekvačiai. „Juolab, kad sudegino knygas, kurių Lietuvoje niekas nedraudžia“, – pastebėjo valstietis.

Tačiau jis nesutiko su L.Kasčiūnu, kad esą nesvarbu, jog šį projektą parėmė premjerė ir jos vadovaujama Vyriausybė. „Premjerė sulig kiekvienu tokiu žingsniu labai aiškiai parodo, kad ji jokia konservatorė. I.Šimonytė yra labai liberalus žmogus ir čia yra tam tikras žmonių klaidinimas bandant apsimesti kažkuo, kuo nesi. Aš manau, kad jai reikėtų būti liberalų partijoje, tada ji būtų savo vietoje. Dabar ji taip klaidina rinkėjus“, – mano A.Veryga.

L.Kasčiūnas pripažino, kad I.Šimonytė yra liberalesnė konservatorė už jį. Vis dėlto, politikas svarstė, jog premjerės pažiūros kitais klausimais, pavyzdžiui, į valstybės gynybą, yra artimesnės jo, o ne Laisvės partijos pažiūroms.

Visą žurnalisto Rimvydo Paleckio pokalbį su L.Kasčiūnu ir A.Veryga galite pamatyti sekmadienį 16.30 val. ir 21.30 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.