KAM: Seimą dar šįmet pasieks siūlymas drausti su įslaptinta informacija dirbantiems asmenims vykti į Rusiją ir Baltarusiją

Rugsėjo pabaigoje Nacionalinio saugumo komisijai (NSK) rekomendavus drausti Lietuvos piliečiams, turintiems teisę dirbti su riboto naudojimo ar įslaptinta informacija, vykti į pavojingas užsienio šalis, Krašto apsaugos ministerija (KAM) jau parengė tą numatančius teisės aktus. Ministerijos teigimu, netrukus dokumentai bus pateikti derinti kitomis institucijomis ir pasieks Seimo darbotvarkę dar šįmet.

Dokumentai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Dokumentai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Viktorija Smirnovaitė

Nov 12, 2023, 7:33 PM

„Projektas šiuo metu yra derinamas Krašto apsaugos ministerijoje, netrukus jis bus pateiktas derinti kitoms institucijoms. Tikėtina, kad svarstyti Seimui projektas bus pateiktas dar šiais metais“, – Eltai perduotame komentare teigia KAM atstovai.

Kokios užsienio valstybės bus įtrauktos į pavojingų šalių sąrašą, kol kas neatskleidžiama. Tačiau, kaip ir anksčiau, Nacionalinis krizių valdymo centras (NKVC) nurodo, kad Rusija ir Baltarusija šiame sąraše bus.

„Vienareikšmiškai galima pasakyti, kad sąraše bus Rusija bei Baltarusija“, – nurodo NKVC.

Be to, pažymi NKVC, parlamentą jau pasiekė Vidaus tarnybos statuto bei Krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatymų pataisos, kuriomis pareigūnams ir kariams siūloma numatyti draudimą ne tarnybos tikslais vykti į pavojingas užsienio valstybes, kurių sąrašą, įvertinusi Nacionalinio saugumo strategijoje ir kituose dokumentuose apibrėžtas grėsmes, tvirtintų Vyriausybė.

ELTA primena, kad rugsėjo pabaigoje Nacionalinio saugumo komisija (NSK) priėmė sprendimus dėl draudimų, kurie numatytų, jog su slapta informacija dirbantiems piliečiams galėtų būti uždrausta vykti ne tik į Baltarusiją ir Rusiją, bet ir į kitas priešiškas šalis. NSK pavedė Krašto apsaugos ministerijai (KAM) parengti atitinkamus teisės aktų pakeitimus, o konkretų šalių sąrašą pavesta sudaryti Valstybės saugumo departamentui (VSD) ir Užsienio reikalų ministerijai (URM).

Sprendimai riboti asmenų, turinčių leidimą ir teisę susipažinti su įslaptinta informacija, keliones į Rusiją bei Baltarusiją priimti atsižvelgus į Lietuvos saugumo tarnybų indikacijas, kad jau kurį laiką Baltarusijos žvalgybos tarnybos yra suaktyvinusios veiklą pasienyje, Lietuvos piliečiai yra apklausinėjami pasienio punktuose, pasitelkiant šantažą ir psichologinį spaudimą verčiami bendradarbiauti su Baltarusijos žvalgybos tarnybomis, didėja rizika, kad valstybės tarnautojai ir pareigūnai, taps priešiškų Baltarusijos ir Rusijos specialiųjų tarnybų taikiniu, gali tapti pažeidžiami.

Numatoma, kad ribojimai gali paliesti 56 tūkst. asmenų, turinčių leidimus ir teisę dirbti su įslaptinta informacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo