Dėl Rusiją šlovinančios I. Liepos pilietybės atėmimo – G. Nausėdos atsakas

Dėl Lietuvos pilietybę turinčios Rusijos balerinos Ilzės Liepos, viešai prabilusios apie jaučiamą pagarbą Rusijos vadovui Vladimirui Putinui, jo vykdomam Kremliaus režimui bei karui Ukrainoje, pasisakė ir prezidentas Gitanas Nausėda.

Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Ilzė Liepa.<br>LR archyvo nuotr.
Ilzė Liepa.<br>LR archyvo nuotr.
Rusijos Didžiojo teatro balerina Ilzė Liepa.
Rusijos Didžiojo teatro balerina Ilzė Liepa.
G. Nausėda<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
G. Nausėda<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
Seimo narė Dalia Asanavičiūtė.<br>M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Seimo narė Dalia Asanavičiūtė.<br>M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 13, 2023, 1:09 PM, atnaujinta Nov 13, 2023, 1:20 PM

Kaip portalui lrytas.lt nurodė Prezidentūra, šalies vadovas žada savo sprendimą priimti dėl I.Liepos gavęs Pilietybės komisijos išvadą. 

„Prezidentas laukia Vidaus reikalų ministerijos kreipimosi dėl Lietuvos pilietybės, išimties tvarka suteiktos p. I.Liepai, netekimo ir Pilietybės reikalų komisijos siūlymų. Prezidentas priims sprendimą kai tik gaus Pilietybės komisijos išvadą.

Prezidentas ragina Vidaus reikalų ministeriją peržiūrėti Lietuvos Respublikos pilietybę išimties tvarka įgijusiųjų ir kartu kitos valstybės piliečiais esančių asmenų sąrašą ir įvertinti jų atitiktį LR Pilietybės įstatymo 24 straipsnio 10 punkto nuostatoms“, – rašoma Prezidentūros atsakyme.

Dėmesio I.Liepa sulaukė po savo pasisakymų apie V.Putinui ir jo veiksmams jaučiamą pagarbą.

„Mums be galo pasisekė, nes turime tokį lyderį, kaip Vladimiras Vladimirovičius Putinas, kuris tarnauja savo tėvynei, yra ištikimas savo pareigai“, – taip viename interviu rusų žiniasklaidai teigė balerina.

Situacijos – analogiškos?

Teisininkas Algimantas Šindeikis svarstė, kad tiek ši, tiek ir šokėjos ant ledo Margaritos Drobiazko istorijos yra labai panašios, tad ir procedūra dėl pilietybės atėmimo turėtų būti tokia pati.

„Šituo nauju atveju ta ponia yra pakankamai aiškiai savo poziciją išsakiusi dėl palaikymo teroristinės valstybės veiksmams, o M.Drobiazko atveju ji dalyvauja teroristinės valstybės vadovų ir jų žmonų rengiamuose renginiuose, tai didelio skirtumo aš nematau“, – portalui lrytas.lt sakė A.Šindeikis.

Anot teisininko, jei žmogus Lietuvos pilietybę gavo kaip dovaną, logiška, kad ji gali būti taip pat ir atimta.

„Be abejo, kai žmogus aiškiai išreiškia savo poziciją, kad jis palaiko teroristinę valstybę ir jos vadovą, tai visiškai akivaizdu, kad pilietybė, kuri yra gauta dovanų, o ne gauta nuo gimimo, gali būti paimama atgal, jei žmogus pradeda kelti grėsmę mūsų valstybės nacionaliniam saugumui. O jis akivaizdžiai kelia, nes eina koja kojon su teroristine valstybe.

Sporto politika Rusijoje yra ne tik sportas, bet ir režimo įteisinimo mechanizmas“, – komentavo A.Šindeikis.

Kreipėsi į Migracijos departamentą

Kaip jau skelbta anksčiau, Vidaus reikalų ministerija (VRM) įpareigojo Migracijos departamentą pradėti išimties tvarka šokėjai suteiktos Lietuvos pilietybės netekimo procedūrą.

„Vieši I.Liepos pasisakymai vertinami kaip diskredituojantys valstybę“, – nurodė VRM.

Jau praėjusį penktadienį Migracijos departamentas išsiuntė užklausas Užsienio reikalų ministerijai (URM), Valstybės saugumo departamentui (VSD) ir Policijos departamentui – dėl I.Liepos keliamų grėsmių valstybės saugumui ar priešiško režimo palaikymo.

Gavus departamento duomenis, VRM kreipsis į prezidentą, kuris, remdamasis Pilietybės komisijos išvada, priima galutinius sprendimus dėl išimties tvarka suteiktos pilietybės netekimo.

Savo ruožtu Seimas VRM jau taip pat pateikė raštą dėl I.Liepos pilietybės panaikinimo. Tai pirmadienio rytą portalui lrytas.lt nurodė parlamentarė Dalia Asanavičiūtė.

„Aš paruošiau su kolega A.Vyšniausku analogišką raštą VRM, kaip ir Margaritos Drobiazko atveju dėl situacijos ištyrimo ir pilietybės atėmimo. Šiandien išsiųsime ministerijai“, – teigė Seimo narė.

Anot jos, toks kreipimasis inicijuotas pirmadienį, būtent po viešojoje erdvėje pasklidusių I.Liepos minčių.

„Kadangi šitos žinios pasirodė savaitgalį, tikrai to nežinojau, tai šiandien padarėme, pasirašėme ir netrukus viską paleisime į vidinę sistemą“, – komentavo D.Asanavičiūtė.

Pasak Seimo narės, tarp Lietuvos pilietybę turinčios Rusijos balerinos I.Liepos ir čiuožėjos M.Drobiazko istorijų galima dėti lygybės ženklą.

„Aš matau absoliučiai analogišką situaciją, galbūt tik M.Drobiazko neišreiškė to taip aiškiai, bet jos pasiaiškinimai socialiniuose tinkluose man skambėjo kaip Rusijos šlovinimas. Matyčiau vis dėlto analogišką situaciją.

Mes esame kovo mėnesį priėmę Pilietybės įstatymo išimtį, kad ne gimimu, o kaip dovaną pilietybę įgyję žmonės, vis dėlto jų atsakomybė būtų nešlovinti valstybių agresorių ir nekelti tokiu būdu nacionalinės grėsmės mūsų valstybei.

Turint lietuvišką pasą, žmogus Rusijoje traktuojamas kaip lietuvis, ir tai gali būt traktuojama kaip Lietuvos nuomonė, kuri nėra teisinga. Tai yra svarbu“, – pabrėžė D.Asanavičiūtė.

Rusijos balerinai I.Liepai Lietuvos pilietybė išimties tvarka suteikta 2000 m. – toks sprendimas priimtas, mat Maskvos Didžiojo teatro solistė daugiau kaip 10 metų šoko su Lietuvos baleto artistu Petru Skirmantu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.