G. Nausėda išvyksta vizito į Vokietiją: susitiks su prezidentu ir kancleriu

Pirmadienį prezidentas Gitanas Nausėda išvyksta darbo vizito į Berlyną, kur susitiks su Vokietijos prezidentu Franku Valteriu Šteinmajeriu ir kancleriu Olafu Šolcu.

Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 13, 2023, 7:09 AM, atnaujinta Nov 13, 2023, 7:10 AM

Kaip praneša Prezidentūra, Lietuvos ir Vokietijos valstybių vadovai aptars dvišalius santykius, regiono saugumo ir gynybos klausimus bei Vokietijos brigados dislokavimą Lietuvoje, taip pat Rusijos agresiją prieš Ukrainą ir situaciją Artimuosiuose Rytuose.

Taip pat vizito metu prezidentas dalyvaus kanclerio O. Šolco ir Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininko Charles‘io Michelio organizuojamoje darbo sesijoje, skirtoje aptarti Europos Sąjungos (ES) strateginės darbotvarkės prioritetus.

Vokietija yra viena svarbiausių Lietuvos sąjungininkių, itin reikšmingai prisidedančių prie regiono saugumo užtikrinimo. Tarp svarbiausių Lietuvos ir Vokietijos karinio bendradarbiavimo krypčių – bendros pratybos ir bendras dalyvavimas tarptautinėse operacijose, Lietuvos prisijungimas prie Vokietijos vadovaujamos „Europos dangaus skydo“ iniciatyvos.

Vokietija taip pat įsipareigojo šalyje dislokuoti brigados dydžio karinį vienetą. Du Vokietijos koviniai batalionai, šiuo metu esantys Bavarijoje ir Šiaurės Reino-Vestfalijos žemėje, bus dislokuoti šalyje kaip naujos Vokietijos karinės brigados branduolys, pranešė Gynybos ministerija.

Į Lietuvą bus siunčiami 122-asis šarvuotasis pėstininkų batalionas, dislokuotas Oberfichtacho mieste pietų Vokietijoje, ir 203-iasis šarvuotasis batalionas, dislokuotas Augustdorfe vakarų Vokietijoje, pranešė ministerija.

Planuojama, kad pirmasis šarvuotosios brigados padalinys ir organizacinis štabas į Lietuvą atvyks 2024 metais.

Didžioji Vokietijos brigados dalis Lietuvoje bus dislokuota jau 2026 metais. Visgi, šalys iki šių metų gruodžio 22 d. sutarė pasirašyti detalų planą dėl karių perkėlimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.