Ministerija prašo VSD patikrinti 800 asmenų, kuriems išimties tvarka buvo suteikta Lietuvos pilietybė

Vidaus reikalų ministerija (VRM) prašo Valstybės saugumo departamento (VSD) patikrinti 800 užsieniečių, kuriems per pastaruosius tris dešimtmečius išimties tvarka buvo suteikta Lietuvos pilietybė.

Lietuvos pasas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos pasas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Benas Brunalas

Nov 13, 2023, 1:50 PM, atnaujinta Nov 13, 2023, 2:05 PM

„Įvertinus susidariusią situaciją ir žurnalistams atlikus tyrimą, nustačius šios konkrečios pilietės nederamus veiksmus, mes kreipėmės šiandien į Valstybės saugumo departamentą, prašydami jų dar kartą patikrinti 800 asmenų, pagal kriterijų grėsmė nacionaliniam saugumui ir pagal kriterijų palaikymas valstybės agresorės veiksmams“, – pirmadienį žurnalistams sakė vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius, komentuodamas iniciatyvą iš balerinos Ilzės Liepos atimti išimties tvarka suteiktą Lietuvos pilietybę.

„Yra iš viso 800 asmenų, kuriems suteikta Lietuvos pilietybė išimties tvarka nuo pat nepriklausomybės paskelbimo pradžios“, – pridūrė viceministras.

Pilietybės reikalų komisija nagrinėja prašymą dėl J. Kudimovo pilietybės panaikinimo

Viceministras taip pat nurodė, kad šiuo metu Pilietybės reikalų komisija jau nagrinėja prašymą panaikinti išimties verslininkui Jurijui Kudimovui suteiktą Lietuvos pilietybę.

„Pagal Valstybės saugumo departamento pateiktą pažymą, pateiktą informaciją, jis galimai kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui“, – aiškino jis.

Kaip skelbta anksčiau, VRM kreipėsi į komisiją dar rugsėjį. Tuomet institucijos konstatavo, kad J. Kudimovas vykdo veiklą, nesuderinamą su Lietuvos nacionalinio saugumo interesais. Be to, nurodyta, kad verslininkas dalyvavo Rusijos valstybės kontroliuojamų įmonių valdyme, neskaidriose rinkimų kampanijų Vakarų šalyse finansavimo iš Rusijos schemose, iki šiol palaiko ryšius su Rusijoje įtakingais asmenimis, yra siejamais su Rusijos žvalgybos tarnybomis.

ELTA primena, kad jau praėjusį penktadienį Migracijos departamentas išsiuntė užklausas Užsienio reikalų ministerijai (URM), Valstybės saugumo departamentui (VSD) ir Policijos departamentui – dėl I. Liepos keliamų grėsmių valstybės saugumui ar priešiško režimo palaikymo.

Gavus departamento duomenis, VRM kreipsis į prezidentą, kuris, remdamasis Pilietybės komisijos išvada, priima galutinius sprendimus dėl išimties tvarka suteiktos pilietybės netekimo.

Rusijos balerinai I. Liepai Lietuvos pilietybė išimties tvarka suteikta 2000 m. – toks sprendimas priimtas, mat, Maskvos Didžiojo teatro solistė daugiau kaip 10 metų šoko su Lietuvos baleto artistu Petru Skirmantu.

Klausimai dėl I. Liepos pilietybės kilo pasirodžius balerinos interviu, kuriame ji neslepia simpatijų V. Putinui, karą Ukrainoje vadina specialiąja operacija, atvirai niekina Vakarų pasaulį ir vertybes.

„Mums be galo pasisekė, nes turime tokį lyderį, kaip Vladimiras Vladimirovičius Putinas, kuris tarnauja savo tėvynei, yra ištikimas savo pareigai“, – interviu teigė I. Liepa.

Panašiu pagrindu rugsėjį buvo priimtas sprendimas panaikinti išimties tvarka ledo šokėjai Margaritai Drobiazko suteiktą Lietuvos Respublikos pilietybę. Tokį sprendimą prezidentas Gitanas Nausėda priėmė remdamasis Pilietybės reikalų komisijos rekomendacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo