Rusijos balerinos žodžius įvertinęs D. Žalimas: tai – dar blogiau už M. Drobiazko, matome tiesioginį kenkimą Lietuvai

Lietuvos pilietybę turinčios Rusijos balerinos Ilzės Liepos situacija, kai ši viename interviu šlovino Rusijos vadovą Vladimirą Putiną bei pateisino jo pradėtą karą Ukrainoje, yra gerokai rimtesnė nei šokėjos Margaritos Drobiazko, įsitikinęs buvęs Konstitucinio Teismo (KT) pirmininkas, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Teisės fakulteto dekanas Dainius Žalimas.

Lietuvos pilietybę turinčios Rusijos balerinos Ilzės Liepos situacija, kai ši viename interviu šlovino Rusijos vadovą Vladimirą Putiną bei pateisino jo pradėtą karą Ukrainoje, yra gerokai rimtesnė nei šokėjos Margaritos Drobiazko, įsitikinęs buvęs Konstitucinio Teismo (KT) pirmininkas, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Teisės fakulteto dekanas Dainius Žalimas.<br> Lrytas.lt koliažas
Lietuvos pilietybę turinčios Rusijos balerinos Ilzės Liepos situacija, kai ši viename interviu šlovino Rusijos vadovą Vladimirą Putiną bei pateisino jo pradėtą karą Ukrainoje, yra gerokai rimtesnė nei šokėjos Margaritos Drobiazko, įsitikinęs buvęs Konstitucinio Teismo (KT) pirmininkas, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Teisės fakulteto dekanas Dainius Žalimas.<br> Lrytas.lt koliažas
Rusijos Didžiojo teatro balerina Ilzė Liepa.<br>Michailo Raškovskio (ELTA) nuotr.
Rusijos Didžiojo teatro balerina Ilzė Liepa.<br>Michailo Raškovskio (ELTA) nuotr.
Dainius Žalimas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dainius Žalimas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ilzė Liepa.<br>LR archyvo nuotr.
Ilzė Liepa.<br>LR archyvo nuotr.
Teisės profesorius, buvęs Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Teisės profesorius, buvęs Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Margarita Drobiazko.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Margarita Drobiazko.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Margarita Drobiazko
Margarita Drobiazko
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Nov 13, 2023, 3:56 PM, atnaujinta Nov 14, 2023, 7:11 AM

Pasak jo, itin gražių žodžių Rusijos režimui ir agresorės vykdomai politikai negailėjusi Lietuvos pasą turinti balerina galėtų būti įvertinta net ir Baudžiamojo kodekso (BK) rėmuose.

Tiesa, profesorius D.Žalimas mato ir dar vieną problemą – jo teigimu, netinkamą Lietuvos pilietybę turinčių rusų elgesį į viešąją erdvę esą iškelia ne svarbiausios mūsų šalies institucijos, o būtent žiniasklaida.

„Į jos žodžius telpa viskas“

Paklaustas, ar dėtų lygybės ženklą tarp I.Liepos bei ledo šokėjos M.Drobiazko situacijų, D.Žalimas svarstė, kad prie Rusijos balerinos verčiau pridėtų „žymiai didesnį minusą“.

„Visų pirma, M.Drobiazko veiksmuose, vis dėlto, kad ir kaip kas išvedžiotų, bet nėra tiesioginio kenkimo Lietuvos valstybės gyvybiniams interesams – paprasčiau tariant, tiesioginio Rusijos Federacijos palaikymo. Ji apskritai nėra kokios nors viešos pozicijos pareiškusi, kokią pareiškė I.Liepa“, – naujienų portalui lrytas.lt aiškino D.Žalimas.

Pasak jo, praktiškai kiekvienas I.Liepos ištartas žodis apie Rusiją Lietuvai yra pavojingas. Balerina rusų žiniasklaidai teigė: „Mums be galo pasisekė, nes turime tokį lyderį, kaip Vladimiras Vladimirovičius Putinas, kuris tarnauja savo tėvynei, yra ištikimas savo pareigai“.

„Kai mes jos klausomės, ten yra viskas – ir parama Rusijos karui, ar, kaip ji vadina, specialiajai karinei operacijai, Ukrainos ir Baltijos šalių niekinimas, apgailestavimas dėl Sovietų Sąjungos griuvimo, nepagrįstai iškeltas Rusijos kultūros prieš Vakarų kultūrą viršenybės pabrėžimas, Vakarų niekinimas.

Tai yra rinkinys to, ką mes vadiname rusų pasaulio vizija – tai atviras oficialios propagandinės Rusijos valstybės ideologijos skleidimas, kuri teisina tiek Sovietų Sąjungos praeities nusikaltimus, tiek ir dabartinius nusikaltimus, ir tai yra pataikavimas V.Putinui.

Tiesiogiai kalbama, kad juo yra šventai tikima, kad tai yra pats geriausias prezidentas, kurio reikėtų ir Baltijos šalims“, – komentavo VDU Teisės fakulteto dekanas.

Tiesa, D.Žalimo teigimu, I.Liepos veiksmus netgi būtų galima įvertinti ir Baudžiamojo kodekso rėmuose.

„Baudžiamojo kodekso prasme, manau, tai taip pat nusipelnė įvertinimo, kaip padėjimas užsienio valstybei – Rusijai – veikti prieš Lietuvą, Lietuvos nepriklausomybę, nes ji yra tiesiog neigiama ir niekinama, tiek prieš demokratiją, prieš konstitucinės santvarkos principus.

Baudžiamojo kodekso prasme M.Drobiazko jokio BK nepriklijuosi. Ir jei dėl M.Drobiazko pilietybės atėmimo dar turėjau ir turiu abejonių, tai čia, aš manau, kad tikrai yra pagrindas, kuris yra pripažįstamas ir tarptautinėje teisėje – už elgesį, kenkiantį gyvybiniams valstybės interesams, tai yra, nepriklausomybei, teritoriniam vientisumui ir konstitucinei santvarkai.

Manau, visa tai į I.Liepos veiklą telpa“, – dėstė buvęs Konstitucinio Teismo pirmininkas.

Tikisi, kad pilietybės atėmimo procedūra neužtruks

D.Žalimas vylėsi, kad pilietybės atėmimo procesas Lietuvos pasą turinčiai Rusijos balerinai bus inicijuotas artimiausiu metu.

„Labai tikiuosi, kad, pademonstravus tam tikrus principus, bus inicijuotas pilietybės netekimo procesas ir pabaigtas, nepaisant to, kad pats įstatymas gana kontroversiškas. Bet šitoje vietoje dėl gyvybinių valstybės interesų įstatymas tikrai galėtų būti taikomas.

Manau, kad šiuo atveju tikrai daug diskusijų nebus, ir viskas įvys pakankamai greitai. Viskas priklauso nuo to, kaip greitai Vidaus reikalų ministerija inicijuos šitą procesą, kaip greitai Pilietybės reikalų komisija apsvarstys, ir techniškai tą galima būtų padaryti greitai“, – pažymėjo jis.

Visgi, pasak teisininko, jau antras toks į viešumą iškilęs atvejis įrodo, kad Lietuvos pilietybę turintys rusai tikrinami nepakankamai.

„Matau tą problemą, kad, žinote, buvo labai daug pažadų M.Drobiazko istorijos fone, kad mes dabar tikrai turime visus tokią dvigubą pilietybę turinčius žmones įvertinti, sekti jų veiklą, tai štai, panašu, kad niekas, išskyrus žiniasklaidą, šito darbo nedirba.

Mes turime labai daug institucijų, kurių kompetencijai vienu ar kitu kampu galėtų būti priskirtas tokio pobūdžio rizikos veiksnių ir grėsmių išaiškinimas, tačiau nė viena iš jų, atrodo, neatkreipia dėmesio, o būtent žiniasklaidos dėka tai paaiškėja“, – svarstė D.Žalimas.

Primename, kad jau praėjusį penktadienį Migracijos departamentas išsiuntė užklausas Užsienio reikalų ministerijai (URM), Valstybės saugumo departamentui (VSD) ir Policijos departamentui – dėl I.Liepos keliamų grėsmių valstybės saugumui ar priešiško režimo palaikymo.

Gavus departamento duomenis, VRM kreipsis į prezidentą, kuris, remdamasis Pilietybės komisijos išvada, priima galutinius sprendimus dėl išimties tvarka suteiktos pilietybės netekimo.

Rusijos balerinai I.Liepai Lietuvos pilietybė išimties tvarka suteikta 2000 m. – toks sprendimas priimtas, mat Maskvos Didžiojo teatro solistė daugiau kaip 10 metų šoko su Lietuvos baleto artistu Petru Skirmantu.

Klausimai dėl I.Liepos pilietybės kilo pasirodžius balerinos interviu, kuriame ji neslepia simpatijų V.Putinui, karą Ukrainoje vadina specialiąja operacija, atvirai niekina Vakarų pasaulį ir vertybes.

Panašiu pagrindu rugsėjį buvo priimtas sprendimas panaikinti išimties tvarka ledo šokėjai M.Drobiazko suteiktą Lietuvos Respublikos pilietybę. Tokį sprendimą prezidentas Gitanas Nausėda priėmė remdamasis Pilietybės reikalų komisijos rekomendacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.