S. Kairys palaiko iniciatyvą dėl I. Liepos pilietybės atėmimo: kultūra ir informacija naudojami kaip ginklai kare

Kultūros ministras Simonas Kairys teigia nepateisinantis Lietuvos pilietybę turinčios Rusijos balerinos Ilzės Liepos viešų pasisakymų. Todėl ministras palaiko pradėtą pilietybės atėmimo procedūrą.

Ilzė Liepa.<br>LR archyvo nuotr.
Ilzė Liepa.<br>LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 13, 2023, 1:00 PM

„Reikia labai aiškiai suprasti ir vis dažniau pabrėžti, kad jeigu kalbame apie kultūrą, apie informaciją – tai yra kryptingi siekiai ir tarsi ginklai puolant Ukrainą ir visą demokratišką, laisvą pasaulį. Jeigu mes iki šiol to nesupratome, aš nežinau ko dar reikia, kad suprastume“, – Eltai komentavo S. Kairys.

Ministro nuomone, I. Liepos pasisakymai kelia grėsmę Lietuvos saugumui, todėl iš šokėjos turėtų būti atimta pilietybė.

„Situacija yra labai pavojinga valstybei ir, šiuo atveju, reiktų nepamiršti, kad kalbame apie pilietybę, kurią gavai išimties tvarka, už nuopelnus“, – teigė ministras.

„Akivaizdu, kad sąlyga yra nebepateisinama, o tokie pasisakymai yra veikimas prieš Lietuvos interesus“, – pridūrė jis.

S. Kairys tikina, kad pastaruoju metu vis dažniau pasigirsta nuomonių, kad kultūros srityje nereikėtų imtis tokių griežtų sprendimų kaip pilietybės panaikinimas. Jis pats kategoriškai nesutinka su tokiais svarstymais.

„Didžiausia problema, kai įvyksta karo nuovargis ir staiga pasigirsta minčių, kad į kultūros temas galima švelniau, minkščiau žiūrėti, bandyti grįžti į kontaktą per kultūrą. Jokiu būdu. Karas dar nėra pasibaigęs, vyksta pilnu tempu. Lietuvos pozicijos tokiu klausimu turi būti greitos, aiškios ir rodyti pavyzdį, kaip turėtų elgtis ir kitos šalys“, – komentavo ministras.

ELTA primena, kad jau praėjusį penktadienį Migracijos departamentas išsiuntė užklausas Užsienio reikalų ministerijai (URM), Valstybės saugumo departamentui (VSD) ir Policijos departamentui – dėl I. Liepos keliamų grėsmių valstybės saugumui ar priešiško režimo palaikymo.

Gavus departamento duomenis, VRM kreipsis į prezidentą, kuris, remdamasis Pilietybės komisijos išvada, priima galutinius sprendimus dėl išimties tvarka suteiktos pilietybės netekimo.

Rusijos balerinai I. Liepai Lietuvos pilietybė išimties tvarka suteikta 2000 m. – toks sprendimas priimtas, mat, Maskvos Didžiojo teatro solistė daugiau kaip 10 metų šoko su Lietuvos baleto artistu Petru Skirmantu.

Klausimai dėl I. Liepos pilietybės kilo pasirodžius balerinos interviu, kuriame ji neslepia simpatijų V. Putinui, karą Ukrainoje vadina specialiąja operacija, atvirai niekina Vakarų pasaulį ir vertybes.

„Mums be galo pasisekė, nes turime tokį lyderį, kaip Vladimiras Vladimirovičius Putinas, kuris tarnauja savo tėvynei, yra ištikimas savo pareigai“, – interviu teigė I. Liepa.

Panašiu pagrindu rugsėjį buvo priimtas sprendimas panaikinti išimties tvarka ledo šokėjai Margaritai Drobiazko suteiktą Lietuvos Respublikos pilietybę. Tokį sprendimą prezidentas Gitanas Nausėda priėmė remdamasis Pilietybės reikalų komisijos rekomendacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.