V. Čmilytė-Nielsen su popiežiumi Pranciškumi aptarė karą Ukrainoje: pabrėžiau, kad taika turi būti teisinga

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen pirmadienį Vatikane susitiko su popiežiumi Pranciškumi ir aptarė šalių paramą Ukrainai. Pasak parlamento vadovės, su Katalikų bažnyčios vadovu aptartas ir Vatikano vaidmuo, remiant laisvės ir demokratijos siekiančias valstybes.

Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 13, 2023, 1:48 PM

„Audiencijos pas popiežių Pranciškų metu aptarėme pastangas padedant kenčiančiai ukrainiečių tautai ir suteikiant pagalbą karo pabėgėliams iš Ukrainos. Padėkojau Šv. Tėvui už pastangas atnešant taiką ir maldą, tačiau pabrėžiau, kad taika turi būti teisinga“, – asmeninėje Facebook paskyroje pirmadienį pasidalino Seimo pirmininkė.

„Kalbėjome ir apie tai, kaip Rusija geba pasinaudoti kiekvienu netiksliu ar dviprasmiu žodžiu savo agresijai pateisinti. Ir kokią svarbią įtaką turi popiežiaus žodžiai tautoms siekiant laisvės ir ginant demokratiją, tai mes pajutome patys kuomet siekėme Nepriklausomybės. Šiandien šių žodžių ir palaikymo labai reikia ukrainiečiams ir politiniams kaliniams Baltarusijoje“, – pridūrė Seimo pirmininkė.

Pasak V. Čmilytės-Nielsen, Lietuvos ir Šventojo Sosto santykiai – ypatingi. Jos teigimu, Katalikų bažnyčia nuo seno buvo Lietuvos žmonių vidinės stiprybės ramstis, padėjęs išsaugoti lietuviškąją tapatybę, viltį ir tikėjimą, kad gėris ir šviesa galiausiai nugalės.

„Vienas iš svarbiausių Šventojo Sosto paramą Lietuvai iliustruojančių momentų yra tai, jog jis niekada nepripažino sovietinės mūsų tautos okupacijos ir pasitarnavo, kad šis engiantis režimas žlugtų. Mūsų žmonės popiežiaus vizitą 2018 metais priėmė kaip išskirtinį Lietuvos, šventusios valstybės atkūrimo 100-metį, palaikymo ženklą“, – pažymima Seimo pirmininkės kabineto išplatintame pranešime.

ELTA primena, kad rugpjūčio pabaigoje tarptautinėje erdvėje kilo pasipiktinimas dėl popiežiaus Pranciškaus rusų katalikams skirto pasisakymo, kai vienoje Sankt Peterburgo katalikų bažnyčioje susirinkusiems jaunuoliams popiežius sakė, kad „jūs esate didžiosios Rusijos, didžiųjų šventųjų, karalių, Petro Didžiojo, Jekaterinos II, rusų tautos, pasižyminčios didele kultūra ir dideliu žmogiškumu, vaikai“.

Kyjivas apkaltino popiežių Pranciškų skleidžiant „imperinę propagandą“.

Vėliau popiežius Pranciškus teisinosi, kad kalbėdamas apie „didžiąją Rusiją“ turėjo galvoje turtingą Rusijos kultūros tradiciją. Popiežius sakė, kad jo žinutė buvo skirta studentams „priimti savo paveldą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo