VRM įpareigojo Migracijos departamentą pradėti I. Liepos pilietybės netekimo procedūrą

Įvertinus viešus Rusijos balerinos Ilzės Liepos pasisakymus, Vidaus reikalų ministerija (VRM) įpareigojo Migracijos departamentą pradėti išimties tvarka šokėjai suteiktos Lietuvos pilietybės netekimo procedūrą.

Rusijos Didžiojo teatro balerina Ilzė Liepa ir Paryžiaus muzikos ir šokio konservatorijos pedagogas Sergejus Solovjovas.<br>Michailo Raškovskio (ELTA) nuotr.
Rusijos Didžiojo teatro balerina Ilzė Liepa ir Paryžiaus muzikos ir šokio konservatorijos pedagogas Sergejus Solovjovas.<br>Michailo Raškovskio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-11-13 10:30, atnaujinta 2023-11-13 13:01

„Vieši Ilzės Liepos pasisakymai vertinami kaip diskredituojantys valstybę“, – nurodo VRM.

Kaip pranešta anksčiau, jau praėjusį penktadienį Migracijos departamentas išsiuntė užklausas Užsienio reikalų ministerijai (URM), Valstybės saugumo departamentui (VSD) ir Policijos departamentui – dėl I. Liepos keliamų grėsmių valstybės saugumui ar priešiško režimo palaikymo.

Gavus departamento duomenis, VRM kreipsis į prezidentą, kuris, remdamasis Pilietybės komisijos išvada, priima galutinius sprendimus dėl išimties tvarka suteiktos pilietybės netekimo.

Rusijos balerinai I. Liepai Lietuvos pilietybė išimties tvarka suteikta 2000 m. – toks sprendimas priimtas, mat, Maskvos Didžiojo teatro solistė daugiau kaip 10 metų šoko su Lietuvos baleto artistu Petru Skirmantu.

Klausimai dėl I. Liepos pilietybės kilo pasirodžius balerinos interviu, kuriame ji neslepia simpatijų V. Putinui, karą Ukrainoje vadina specialiąja operacija, atvirai niekina Vakarų pasaulį ir vertybes.

„Mums be galo pasisekė, nes turime tokį lyderį, kaip Vladimiras Vladimirovičius Putinas, kuris tarnauja savo tėvynei, yra ištikimas savo pareigai“, – interviu teigė I. Liepa.

Remiantis Pilietybės įstatymu, asmuo gali netekti išimties tvarka suteiktos pilietybės ne tik tuo atveju, kai jo veiksmai kelia grėsmę šalies nacionaliniam saugumui, bet ir kai reiškia paramą valstybei, keliančiai grėsmę Lietuvos ar kitų Europos Sąjungos valstybių narių, sąjungininkų saugumui.

VRM nurodo, kad yra 800 asmenų, kurie yra Rusijos Federacijos piliečiai, išimties tvarka gavę ir Lietuvos pilietybę. Ministerija skelbia besikreipsianti į VSD, kad šie asmenys būtų atidžiai vertinami ir informacija apie juos būtų operatyviai teikiama.

ELTA primena, kad rugsėjį prezidentas Gitanas Nausėda pasirašė dekretą, kuriuo panaikino išimties tvarka ledo šokėjai Margaritai Drobiazko suteiktą Lietuvos Respublikos pilietybę. Tokį sprendimą šalies vadovas priėmė remdamasis Pilietybės reikalų komisijos rekomendacija.

Iniciatyvos dėl M. Drobiazko pilietybės panaikinimo ėmėsi grupė Seimo narių, pasikreipę į Vidaus reikalų ministeriją (VRM). Pastaroji, įvertinusi atsakingų institucijų išvadas, savo ruožtu kreipėsi į prezidentą, prašydama priimti sprendimą dėl išimties tvarka čiuožėjai suteiktos pilietybės. Ministerija pažymėjo, kad, institucijų vertinimu, M. Drobiazko bendradarbiauja su V. Putino atstovo spaudai Dmitrijaus Peskovo žmona Tatiana Navka, dalyvauja jos organizuojamuose pasirodymuose. Nurodoma, kad tokie renginiai padeda plėtoti Maskvos naratyvą apie „Rusijos pasaulį“ bei stiprina Kremliaus galią.

M. Drobiazko kritikavo tokį Prezidentūros sprendimą – iniciatyvą vadino „raganų medžiokle“. Patį sprendimą šokėja apskundė teismui.

Iniciatyvos dėl M. Drobiazko pilietybės panaikinimo ėmėsi grupė Seimo narių, pasikreipę į VRM. Pastaroji, įvertinusi atsakingų institucijų išvadas, savo ruožtu kreipėsi į prezidentą, prašydama priimti sprendimą dėl išimties tvarka čiuožėjai suteiktos pilietybės. Ministerija pažymėjo, kad, institucijų vertinimu, M. Drobiazko bendradarbiauja su Vladimiro Putino atstovo spaudai Dmitrijaus Peskovo žmona Tatiana Navka, dalyvauja jos organizuojamuose pasirodymuose. Nurodoma, kad tokie renginiai padeda plėtoti Maskvos naratyvą apie „Rusijos pasaulį“ bei stiprina Kremliaus galią.

M. Drobiazko kritikavo tokį Prezidentūros sprendimą – iniciatyvą vadino „raganų medžiokle“. Patį sprendimą šokėja apskundė teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo