Arūnas Dumalakas. Komunizmo šmėkla mažylių nebaugins

Vilniuje daugiau nebus šventės „Pagauk vėją!“, Šiaulių centriniame parke nebus rengiamas koncertas, o Marijampolėje nevyks festivalis „Vaikystės spalvos“.

Komunizmo šmėkla mažylių nebaugins.<br>M.Patašiaus nuotr.
Komunizmo šmėkla mažylių nebaugins.<br>M.Patašiaus nuotr.
Komunizmo šmėkla mažylių nebaugins.<br>123rf nuotr.
Komunizmo šmėkla mažylių nebaugins.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 14, 2023, 12:09 PM

Tai dėl to, kad Lietuva žengia dekomunizacijos keliu ir artimiausiu metu ketina iš Atmintinų dienų sąrašo išbraukti birželio 1-ąją – Tarptautinę vaikų gynimo dieną. Tam jau pritarė Seimo Švietimo ir mokslo komitetas.

Kur tai matyta – kasmet birželio 1-ąją Lietuva vėl stoja į buvusių sovietinių respublikų gretas, netoli ir Angola, Kinija, Ekvadoras, net Šiaurės Korėja. Šiose valstybėse švenčiama Tarptautinė vaikų gynimo diena.

Eidami dekomunizacijos keliu šventę išguiti pasiryžę Seimo nariai džiūgavo, kad pagaliau išaiškintas komunistinis birželio 1-osios kontekstas, kad išnyks sovietinių tradicijų tvaikas.

Bala nematė tos birželio 1-osios su pritemptais renginiais mažiesiems. Svarbiau kitkas. Tarptautinės vaikų gynimo dienos priešininkai Seime vietoj jos pasiūlė minėti dvi datas: gegužės trečiąjį penktadienį – Vaiko dieną ir lapkričio 20-ąją – Pasaulinę vaiko teisių apsaugos dieną.

Parlamentarai nusprendė nesustoti ir vienąkart baigti su tomis sovietinėmis tradicijomis, siūlydami išbraukti ir kovo 8-ąją – Tarptautinę moterų solidarumo dieną.

Žinoma, tulpių pardavėjai neprieštarautų, jei vietoj jos su komunistinėmis liekanomis kovojantys Seimo nariai pasiūlytų moterims skirti dvi atmintinas dienas. Moterys, aišku, būtų prieš: su kvapu ir apvytusiomis gėlėmis namo grįžtančius vyrus tektų pasitikti ne vieną, o dvi dienas ir dar silkę gaminti.

Tuo metu darbininkai nesupyktų, jei vykdydami dekomunizaciją politikai panaikintų šventinę gegužės 1-ąją, Tarptautinę darbo dieną (tokių pasiūlymų jau yra), vietoj jos pasiūlydami dvi poilsio dienas.

O ko čia smulkintis, juk Lietuva ne darbo dienų skaičiumi lenkia ne tiktai kaimynes Latviją, Estiją, bet ir priešiškai nusiteikusias Baltarusiją, Rusiją. Tad palikime jas dar toliau už nugaros didindami ne darbo dienų skaičių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.