G. Nausėda: ES plėtra yra galimybė suvienyti ir sustiprinti kontinentą

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda, pirmadienį Berlyne dalyvaudamas neformalioje Europos valstybių vadovų diskusijoje dėl ES strateginės darbotvarkės, akcentavo, kad parama Ukrainai turėtų išlikti ES prioritetu, nes jos pergalė užtikrins Europos stabilumą ir saugumą.

Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 14, 2023, 9:24 AM

„Sudėtingoje geopolitinėje situacijoje Europos Sąjunga gali ir privalo tapti dar stipresne ir įtakingesne tarptautinės politikos veikėja. Mūsų misija – saugoti taisyklėmis grįstą tarptautinę tvarką – šiandien yra kaip niekada svarbi“, – kreipdamasis į Europos valstybių vadovus sakė šalies vadovas.

Kaip praneša Prezidentūra, prezidentas taip pat pabrėžė, kad ES turi stiprinti savo atsparumą, ekonominį saugumą ir konkurencingumą, sparčiau investuoti į gynybos ir saugumo pramonės plėtrą, naujų technologijų diegimą bei kariniam mobilumui būtiną infrastruktūrą.

„Bendra rinka – ES ekonominis stuburas. Siekdami didinti ES konkurencingumą, turime ypatingą dėmesį skirti tiek vis dar egzistuojančių ES vidaus rinkos barjerų, ypač paslaugų srityje, naikinimui bei prieigos prie finansavimo šaltinių mūsų įmonėms didinimui, tiek tarptautinių partnerysčių stiprinimui“, – teigė G. Nausėda.

Lietuvos vadovas pažymėjo ir tai, kad Europos Komisijos rekomendacija pradėti derybas su Ukraina ir Moldova dėl narystės ES bei suteikti Sakartvelui ES šalies kandidatės statusą yra svarbus žingsnis, parengiantis būsimus EVT sprendimus dėl ES plėtros.

„ES plėtra yra galimybė suvienyti ir sustiprinti kontinentą – sėkmingai įgyvendinus naują ES plėtros etapą vidaus rinka išaugtų labiausiai nuo 2004 m.“, – sakė prezidentas.

Prezidento kreipimesi į Europos valstybių vadovus buvo atkreiptas dėmesys ir į didėjantį poreikį saugoti ES sienas.

„Matome, kad nelegalios migracijos procesas gali būti lengvai instrumentalizuojamas ir panaudojamas kaip ginklas prieš ES valstybes, siekiant destabilizuoti situaciją. Privalome užkirsti tam kelią kurdami vienodus ES išorės sienų apsaugos standartus ir didindami kovai su nelegalia migracija ir sienų apsaugai skiriamus finansus“, – sakė prezidentas.

ELTA primena, kad pirmadienį prezidentas išvyko darbo vizito į Berlyną, kur susitiks su Vokietijos prezidentu Franku Valteriu Šteinmajeriu ir kancleriu Olafu Šolcu.

Pranešama, kad Lietuvos ir Vokietijos valstybių vadovai aptars dvišalius santykius, regiono saugumo ir gynybos klausimus bei Vokietijos brigados dislokavimą Lietuvoje, taip pat Rusijos agresiją prieš Ukrainą ir situaciją Artimuosiuose Rytuose.

Taip pat vizito metu prezidentas dalyvaus kanclerio O. Šolco ir Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininko Charlio Michelio organizuojamoje darbo sesijoje, skirtoje aptarti Europos Sąjungos (ES) strateginės darbotvarkės prioritetus.

Vokietija yra viena svarbiausių Lietuvos sąjungininkių, itin reikšmingai prisidedančių prie regiono saugumo užtikrinimo. Tarp svarbiausių Lietuvos ir Vokietijos karinio bendradarbiavimo krypčių – bendros pratybos ir bendras dalyvavimas tarptautinėse operacijose, Lietuvos prisijungimas prie Vokietijos vadovaujamos „Europos dangaus skydo“ iniciatyvos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.