Karo akademijos kariūnai iškilmingai prisiekė tarnauti Lietuvos valstybei

Katedros aikštėje vyko Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos pirmo kurso kariūnų priesaikos ceremonija. 80 vaikinų ir merginų prisiekė negailėdami jėgų ir gyvybės ginti Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę. Didelė dalis pradedančiųjų studijas jau yra davę kario priesaiką anksčiau, tarnaudami Lietuvos kariuomenėje.

Karo akademijos kariūnai iškilmingai prisiekė tarnauti Lietuvos valstybei.<br> Krašto apsaugos / KAM nuotr.
Karo akademijos kariūnai iškilmingai prisiekė tarnauti Lietuvos valstybei.<br> Krašto apsaugos / KAM nuotr.
Karo akademijos kariūnai iškilmingai prisiekė tarnauti Lietuvos valstybei.<br> Krašto apsaugos / KAM nuotr.
Karo akademijos kariūnai iškilmingai prisiekė tarnauti Lietuvos valstybei.<br> Krašto apsaugos / KAM nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Krašto apsaugos ministerija

2023-11-15 14:44

Iškilmingoje ceremonijoje dalyvavusi Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sakė besididžiuojanti Lietuvos kariuomene. „Mes galime didžiuotis savo šiuolaikiška kariuomene, kuri šiuo nepaprastu ir iššūkių kupinu metu saugo, gina Lietuvą ir mus. Šiandien jos gretas gausiai papildė nauji kariūnai. Jie ką tik iškilmingai prisiekė ir pasiryžo tapti mūsų šalies gynėjais, pasižadėjo ginti Lietuvos laisvę, nepriklausomybę ir savo tautą“, – sakė Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen.

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas kariūnams Katedros aikštėje kalbėjo, kad jų valia stiprina ne tik juos pačius, bet ir aplinkinius.

„Kariūnai, žengdami šiuo keliu, vykdydami jums numatytas užduotis, susidursite su ne viena pergale ir iššūkiu. Jūsų valia stiprina ne tik jus, bet ir visus čia susirinkusius. Šiandienos Lietuvos kariuomenė – geriausiai pasirengusi ir visuomenės vertinama per visą nepriklausomybės istoriją. Modernizacija įgauna neregėtą pagreitį: perkama naujausia ginkluotė ir technika, sparčiai vystoma infrastruktūra, vyksta pajėgumų plėtra“, – sveikindamas kariūnus sakė krašto apsaugos ministras, rašoma pranešime spaudai.

Kariūnams buvo įteikti simboliniai antpečių ženklai, primenantys vieno ryškiausių pasipriešinimo okupacijai vadų ir lyderių – generolo Jono Žemaičių-Vytauto – istorinį indėlį. Ši tradicija perimta iš tarpukariu veikusios Karo mokyklos, kurios auklėtiniai segėjo antpečius su tuometinio mokyklos globėjo Lietuvos prezidento Antano Smetonos inicialais.

Akademijos viršininkas brigados generolas Almantas Leika, kreipdamasis į kariūnus, priminė, kad priesaika yra ne tik ritualas ir skambūs žodžiai.

„Prisiekdami kariai duoda pažadą, kuris reiškia atsakomybę ir įsipareigojimą savo tėvams ir artimiesiems, draugams, Lietuvos žmonėms ir valstybei ne tik gerai mokytis, sąžiningai tarnauti, laikytis Lietuvos Respublikos Konstitucijos, įstatymų, vykdyti savo vadų įsakymus, bet ir prireikus negailėti jėgų ir gyvybės, ginant Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę“, – sake brigados generolas A. Leika

Tęsiant tradicijas, teisė pabučiuoti akademijos vėliavą visų prisiekiančių kariūnų vardu buvo suteikta Kristupui Jurui, pripažintam geriausiai Kariūnų bazinį kario kursą baigusiu kariūnu.

Po iškilmingos priesaikos ceremonijos kariūnų tėvai ir artimieji buvo pakviesti į Lietuvos karo akademiją pabendrauti su jos vadovybe, daugiau sužinoti apie kariūnų studijas šioje aukštojoje mokykloje.

Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademija yra vienintelė aukštoji mokykla Lietuvoje, suteikianti universitetinį ir karinį išsilavinimą. Ji rengia karininkus lyderius, pasirengusius vadovauti Lietuvos kariuomenės padaliniams karo ir taikos metu. Aukštas šios profesijos įvertinimas rodo jaunų žmonių norą prisidėti prie šalies saugumo stiprinimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.