Nutarimo projektas dėl 2023 metų Laisvės premijų jau įregistruotas

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen įregistravo nutarimo projektą, siūlantį paskirti 2023 metų Laisvės premiją Lietuvos neginkluoto antisovietinio pasipriešinimo dalyviui, pogrindinės spaudos leidėjui ir publicistui, politiniam kaliniui, Lietuvos Katalikų Bažnyčios Kronikos bendradarbiui Petrui Plumpai.

Paulė Kuzmickienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Paulė Kuzmickienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Paulė Kuzmickienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Paulė Kuzmickienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Paulė Kuzmickienė<br>Dainiaus Labučio/ELTA nuotr.
Paulė Kuzmickienė<br>Dainiaus Labučio/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Jadvyga Bieliavska

Nov 15, 2023, 3:50 PM

Antrą Laisvės premiją siūloma paskirti Europos Parlamentui.

2023 metų Laisvės premijas P. Plumpai ir Europos Parlamentui planuojama įteikti Laisvės gynėjų dieną – 2024 m. Sausio 13-ąją.

Premijos laureatus išrinko Seimo Laisvės premijų komisija. Šios komisijos pirmininkė Paulė Kuzmickienė Eltai yra sakiusi, kad P. Plumpa yra paskyręs savo gyvenimą laisvei.

„P. Plumpa yra antisovietinio pasipriešinimo dalyvis, „Lietuvos katalikų bažnyčios kronikos“ bendradarbis, visą savo gyvenimą paskyręs laisvei. P. Plumpa ne tik veikė iki 1990 metų, bet ir toliau buvo aktyvus valstybės kūrėjas, vadovavo Saugumo departamentui. 85 metų jubiliejų minėsiantis P. Plumpa yra aktyvus valstybės kūrėjas iki šių dienų“, – Eltai yra sakiusi Seimo Laisvės premijų komisijos pirmininkė Paulė Kuzmickienė.

Pasak jos, 2023 metų Laisvės premiją nutarta skirti ir Europos Parlamentui, kuris vaidina reikšmingą vaidmenį Lietuvos laisvės kelyje.

„Čia svarbu prisiminti Europos Parlamente 1983 metais priimtą rezoliuciją, kurioje EP pasmerkė Sovietų sąjungos Baltijos valstybių okupaciją. Kitais metais minėsime šios rezoliucijos 40-metį. Tai parodo, kad Europos Parlamentas visada buvo institucija, kuri yra už laisvą tautų apsisprendimą. Po tragiškų 1991 metų EP priėmė rezoliuciją, kuria pasmerkė sovietų kariuomenės agresiją. Svarbu, kad tokį veikimą EP išlaiko iki šių dienų, remiant Ukrainą, Moldovą ir šis jo balsas yra ypatingai svarbus“, – sakė P. Kuzmickienė.

Kitais metais Lietuva minės narystės ES 20-metį.

Galutinį sprendimą dėl Laisvės premijų turi priimti Seimas. Laisvės premija kiekvienais metais įteikiama Laisvės gynėjų dieną – Sausio 13-ąją.

2022 metų Laisvės premija buvo įvertintas Ukrainos Prezidentas Volodymyras Zelenskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.