Plungėje planuojama steigti pusiaukelės namus

Lietuvos kalėjimų tarnyba Plungėje planuoja steigti nuteistiesiems skirtus pusiaukelės namus.

Pusiaukelės namai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Pusiaukelės namai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 15, 2023, 8:15 PM

„Inicijuodama pusiaukelės namų plėtrą, Lietuvos kalėjimų tarnyba stengiasi jų tinklą Lietuvoje paskirstyti taip, kad po vienus pusiaukelės namus būtų kiekvienoje Lietuvos apskrityje. Tokia plėtros kryptis yra pasirinkta atsižvelgiant į statistiką – nemaža dalis asmenų, atlikusių bausmę įkalinimo įstaigoje, grįžta gyventi ten, kur yra įsikūrę jų artimieji“, – raštu Eltai perduotame komentare nurodė Lietuvos kalėjimų tarnybos atstovė Virginija Vervečkaitė.

Pasak jos, įstaigos specifika buvo aptarta su vietos policija, o ieškant tinkamų patalpų, buvo konsultuotasi ir su Plungės rajono savivaldybės atstovais.

„Buvo prašoma įvertinti ar vietos savivaldybė neturėtų tinkamų patalpų perduoti valstybės nuosavybėn. Kadangi tokių galimybių nebuvo, suradus tinkamą pastatą, kuris priklausė privačiam subjektui, jis buvo įsigytas“, – teigė V. Vervečkaitė.

Tarnybos atstovė pažymėjo, kad Lentpjūvės gatvėje ketinamuose steigti pusiaukelės namuose planuojama apgyvendinti iki 28 laisvės atėmimo bausmę baigiančių atlikti nuteistųjų. Tačiau, jos nuomone, pusiaukelės namų nederėtų lyginti su lygtiniu paleidimu.

„Visų pirma, tai yra laisvės atėmimo bausmės vieta, kurioje taikomos griežtos taisyklės ir kontrolė. Visi nuteistieji, atliekantys laisvės atėmimo bausmę pusiaukelės namuose turi dirbti arba mokytis. Jie vyksta į darbą ar mokymosi įstaigą ir grįžta tik iš anksto patvirtintu laiku ir maršrutu. (...) Šios priemonės padeda nuteistiesiems sugrįžti į visuomenę palaipsniui“, – pabrėžė V. Vervečkaitė.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę pranešta ir apie planus statyti pusiaukelės namus Kauno rajone, Domeikavoje. Tame pačiame pastate turėtų įsikurti ir Kauno apskrities probacijos tarnybos pareigūnai.

Tačiau tokiu sprendimu piktinasi vietos bendruomenė bei rajono savivaldybė. Nepritariantieji projektui sako, kad apie kaimynystėje apsigyvensiančius nuteistuosius iš anksto informuoti nebuvo. Taip pat nerimauja dėl saugios aplinkos užtikrinimo, kadangi šalia būsimų pusiaukelės namų yra progimnazija bei vaikų darželis.

Nuo 2016 metų Lietuvoje veikia septyni pusiaukelės namai – Vilniuje, Alytuje, Marijampolėje, Pravieniškėse, Panevėžyje, Šiauliuose ir Tauragėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.