Prezidentūra sukritikavo M. Maldeikio siūlymą dėl Turniškių: kyla klausimas, kokios tikrosios šios iniciatyvos priežastys

Prezidentūra kritikuoja konservatorių frakcijos nario Mato Maldeikio siūlymą įstatymiškai įpareigoti Lietuvos prezidentą ir ministrą pirmininką gyventi jiems paskirtose rezidencijose. Šalies vadovo komunikacijos grupė akcentuoja, kad antradienį šiai iniciatyvai po pateikimo pritaręs Seimas iš esmės pritarė argumentui, kad svarbiausių valstybės pareigūnų saugumas būtų užtikrintas, net ir jų teisės į privataus gyvenimo neliečiamumą sąskaita.

 Turniškės
 Turniškės
 Turniškės<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
 Turniškės<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
 Turniškės
 Turniškės
 Turniškės
 Turniškės
Daugiau nuotraukų (4)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

Nov 15, 2023, 3:46 PM

„Seimas, vakar po pateikimo pritardamas Seimo nario Mato Maldeikio parengtam įstatymo projektui, kuriuo norima įpareigoti Prezidentą ir Ministrą Pirmininką apsigyventi tarnybinėse rezidencijose, iš esmės pritarė argumentui, kad būtina užtikrinti svarbiausių valstybės pareigūnų saugumą, net ir jų teisės į privataus gyvenimo neliečiamumą sąskaita“, – teigiama Prezidento komunikacijos grupės atsakyme Eltai.

„Tuo tarpu pernai, sprendžiant klausimą dėl nuolatinės Ministro Pirmininko ir Seimo Pirmininko apsaugos, ir Seimo narys M. Maldeikis, ir dar 47 Seimo nariai, vakar pritarę jo parengtam projektui, balsavo už įstatymą, kuriuo, argumentuojant saugomų asmenų teise į privataus gyvenimo neliečiamumą, buvo atsisakyta jų 24 valandas per parą trunkančios apsaugos“, – primenama komentare.

Prezidentūra taip pat kelia klausimą, kokios yra tikrosios šio M. Maldeikio iniciatyvos priežastys.

„Šių visiškai priešingų iniciatyvų akivaizdoje kyla klausimas – kokios tikrosios priežastys minėtus Seimo narius skatino parengti šį įstatymo projektą ir jam pritarti? Ne veltui ir Seimo Pirmininkė dėl šio įstatymo projekto priminė vadovėlinę tiesą, kad konkrečiam asmeniui ir konkrečiai situacijai projektuojama norma negali būti vadinama įstatymu“, – iniciatyvą kritikuoja Prezidentūra.

Prezidento komunikacijos grupės atsakyme taip pat pabrėžiama, kad dabartinė tvarka, leidžianti tiek ministrui pirmininkui, tiek ir prezidentui apsispręsti, ar kraustytis į jiems numatytas rezidencijas Turniškėse, yra pagrįsta ir subalansuota.

„Dabartinis teisinis reguliavimas, leidžiantis Prezidentui ir Ministrui Pirmininkui spręsti ar likti savo gyvenamojoje vietoje ar keltis į valstybės suteikiamas patalpas, yra pagrįstas, subalansuotas ir leidžia suderinti tiek valstybės, tiek Prezidento ir Ministro Pirmininko pareigas einančių asmenų interesus“, – pabrėžia Prezidentūra.

ELTA primena, kad Seimas antradienį po pateikimo pritarė M. Maldeikio siūlymui įstatymiškai įpareigoti Lietuvos prezidentą ir ministrą pirmininką gyventi Turniškėse jiems paskirtose rezidencijose.

Įstatymo projekto įsigaliojimas yra numatytas nuo tada, kai po 2024 metų prezidento ir Seimo rinkimų būtų paskirtas naujasis šalies vadovas bei ministras pirmininkas.

Premjerė Ingrida Šimonytė 2021 metų pradžioje persikėlė gyventi į ministrui pirmininkui paskirtą rezidenciją Turiniškėse, tačiau dabartinis prezidentas G. Nausėda tai padaryti atsisakė. Prezidentūros teigimu, toks sprendimas buvo priimtas, atsižvelgiant į Turniškių rezidencijos būklę analizavusių ir galimus jos atnaujinimo scenarijus parengusių ekspertų išvadas.

Šiuo metu Prezidentūros kanceliarija valdo 3 pastatus Turniškėse patikėjimo teise ir žemės sklypus panaudos pagrindais. Pagrindinis prezidento rezidencijos pastatas yra statytas 1940 metais. Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę bei atlikus pastato rekonstrukciją, rezidencijoje gyveno prezidentai Valdas Adamkus ir Rolandas Paksas, vėliau – prezidentė Dalia Grybauskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.