Seimo BFK siūlo įvertinti galimybę uždaryti dalį pasienio punktų su Baltarusija

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) siūlo įvertinti galimybę uždaryti pasienio kontrolės punktus (PKP), per kuriuos į Lietuvą iš Baltarusijos vyksta didieji kontrabandos srautai. Tokį siūlymą BFK parlamentinės kontrolės metu įvardijo komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė, tačiau konkrečių punktų neįvardijo.

 Vidaus reikalų viceministras Vitalijus Dmitrijevas<br> VRM nuotr.
 Vidaus reikalų viceministras Vitalijus Dmitrijevas<br> VRM nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Dobrovolskas

Nov 15, 2023, 4:03 PM

„Paformuluokime porą siūlymų. Tai įvertinti galimybę uždaryti pasienio kontrolės punktus, per kuriuos į Lietuvą atvyksta didieji kontrabandos srautai. Ir įvertinti galimybę, ar tose pasienio kontrolės punktuose, kuriuose kontrolė nėra pakankamai užtikrinama, nereikėtų skirti papildomų finansų naujos įrangos įsigijimui“, – BFK posėdžio metu teigė M. Lingė.

VRM: 2023 m. sulaikytų cigarečių vertė viršija 42 mln. eurų

Posėdyje dalyvavęs vidaus reikalų viceministras Vitalijus Dmitrijevas tvirtino, kad pastaruoju metu daugėja nustatytų kontrabandos atvejų, tačiau mažėja sulaikytų gaminių kiekiai. Jis taip pat pažymėjo, kad krovinių nukreipimas per Kenos stotį ir įrengtas fizinis barjeras pasienyje su Baltarusija sąlygojo sunkesnį kontrabandos gabenimą.

„Iš valstybės sienos apsaugos pusės, daugėja nustatytų kontrabandos atvejų, bet iš esmės sulaikytų gaminių kiekiai yra mažėjantys. (...) Sulaikytų cigarečių vertė 2023 m. buvo daugiau negu 42 mln. eurų. Skaičiai nemaži“, – sakė V. Dmitrijevas.

„Matėme stiprią neigiamą tendenciją dėl gabenimo geležinkeliu ir priežastis buvo kontrolių priemonių nebuvimas, dėl tam tikrų priežasčių traukinį ir tranzitinį, ir krovinius vežantį nukreipėme per Keną, ten yra rentgenų įranga ir pastebėjome ženklų sumažėjimą atvejų, kai nustatome gabenimą traukiniuose. Įrengtas fizinis barjeras irgi sąlygojo apsunkintą gabenimą per žalią sieną, bet turime tokį fenomeną kaip gabenimą dronais“, – tvirtino jis.

Galiausiai kalbėdamas apie potencialų dalies PKP su Baltarusija uždarymą, V. Dmitrijevas aiškino, kad toks sprendimas būtų susijęs su kitomis grėsmėmis, o ne kontrabanda.

„Kalbant apie tolimesnį pasienių punktų uždarymą, mes tai siejame su kitomis grėsmėmis, ar tai būtų įvairūs incidentai prie valstybės sienos, ar kažkokie kiti reikšmingesni dalykai, pvz. neteisėtos migracijos srautai. (...) Kontrabanda tik vienas iš indikatorių“, – dėstė viceministras.

ELTA primena, kad nuo rugpjūčio vidurio jau laikinai uždaryti Šumsko ir Tverečiaus PKP su Baltarusija.

Lenkijos pasienyje su Baltarusija veikia vienas pasienio kontrolės punktas, Latvijos pasienyje – du, o Lietuvos pasienyje – keturi.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė vasaros pabaigoje yra užsiminusi apie svarstymus dėl Lavoriškių ir Raigardo PKP uždarymo, tačiau jie, anot politikės, nėra formalūs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.