V. Čmilytė-Nielsen: „laisviečiai“ kaišiodami pagaliukus išlieka dėmesio centre

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen tvirtina, kad poros „laisviečių“ balsavimas parlamente už biudžeto svarstymo atidėjimą buvo stebinantis sprendimas, tačiau, anot jos, tai gali būti koalicijos partnerių taktika „kaišant pagaliukus“ išlikti dėmesio centre. Vis tik politikė sako, kad kitų metų biudžeto projektui turėtų būti pritarta.

 Viktorija Čmilytė-Nielsen, Tomas Vytautas Raskevičius, Aušrinė Armonaitė<br>V.Skaraičio nuotr.
 Viktorija Čmilytė-Nielsen, Tomas Vytautas Raskevičius, Aušrinė Armonaitė<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 15, 2023, 9:24 AM

„Seime kartais būna, kad apima emocija ir kas nors paspaudžia mygtuką bei netikėtai persisveria ne į tą pusę (balsavimas – ELTA), į kurią turėtų. Iš to nedaryčiau toli einančių išvadų, tiesiog antradienį ryte posėdžio pradžioje ne vieno iš pozicijos politiko trūko (...) ir opozicija pasinaudoja tuo. Nematau didelės bėdos, nes šįryt Biudžeto ir finansų komitetas ištaisys spragą ir vėl bus grįžta prie tvarkaraščio, kuris buvo numatytas“, – trečiadienį „Žinių radijui“ teigė V. Čmilytė-Nielsen.

„Manau terminai bus išlaikyti, o laisviečiai patys turi savo atstovus delegavę į Vyriausybę, ji yra koalicinė, bendra, jie manau ne mažiau negu kitos koalicijos partijos yra suinteresuotos tuo, kad biudžetui būtų pritarta“, – pažymėjo ji.

V. Čmilytė-Nielsen aiškino, kad „laisviečių“ elgesys rodo jų strategiją kitų metų trejiems rinkimams, tačiau išlieka klausimas, ar tokia veiksmai imponuos šalies gyventojams.

„Einame į rinkiminį laikotarpį ir partijos dėliojasi savo strategijas 2024 m. net trejiems rinkimams. Reikia pripažinti, kad laisviečiai pagaliukus kaišiodami išlieka dėmesio centre, jų tokia taktika turbūt trumpuoju laikotarpiu pasiteisina. Kiek tai imponuos žmonėms, jei tai reikš, kad sustoja svarbūs klausimai ar nepritarta yra biudžetui, čia kitas klausimas“, – sakė Seimo pirmininkė.

„Visgi manyčiau, kad laisviečiai kažkuriuo momentu sustos“, – tvirtino ji.

Galiausiai liberalė tikino, kad netolimoje ateityje koalicijos taryboje bus kalbama apie svarbiausius rudens sesijos pabaigos klausimus parlamentare.

„Manau, kad netolimoje ateityje turėsime koalicinę tarybą, pasikalbėsime, tai būtų naudinga prieš artimiausius sesijos pabaigos klausimus Seime, tame tarpe ir prieš biudžetą. Pasikalbėsime jau rimtai, be juokų“, – aiškino ji.

Antradienį iš Seimo plenarinių posėdžių buvo išbrauktas pirmasis 2024 m. valstybės biudžeto svarstymas.

Už tokį opozicinės Darbo partijos frakcijos siūlymą balsavo 63, prieš – 53, susilaikė 6 parlamentarai.

Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis pateikęs siūlymą tikino, kad Seimo BFK išvada dėl biudžeto neatitiko parlamento statute keliamų reikalavimų. Tuo tarpu BFK pirmininkas Mindaugas Lingė aiškino, kad tokios komiteto išvados yra įprasta praktika, o siūlymai biudžetui yra nepagrįsti finansiniais šaltiniais.

Siūlymas išbraukti biudžeto svarstymą iš antradienio darbotvarkės buvo priimtas opozicijos frakcijų atstovų ir dviejų „laisviečių“, Ievos Pakarklytės ir Tomo Vytauto Raskevičiaus dėka. Jeigu minėti du parlamentarai būtų balsavę prieš arba susilaikę, tuomet dėl siūlymo būtų reikėję perbalsuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.