V. Čmilytė-Nielsen po vizito Vatikane: popiežius sakė, kad Rusijos mentalitetas yra imperialistinis

Iš Vatikano grįžusi Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad popiežiaus Pranciškaus tonas dėl Rusijos karo Ukrainoje – griežtesnis nei anksčiau. Pasak parlamento vadovės, katalikų bažnyčios vadovas pripažįsta, jog Rusijos karas sukeltas karas ir kitų šalių regione atžvilgiu demonstruojama agresija yra imperialistinės mąstysenos išdava.

V. Čmilytė-Nielsen po vizito Vatikane: popiežius sakė, kad Rusijos mentalitetas yra imperialistinis.<br>Vatikano naujienų nuotr.
V. Čmilytė-Nielsen po vizito Vatikane: popiežius sakė, kad Rusijos mentalitetas yra imperialistinis.<br>Vatikano naujienų nuotr.
V. Čmilytė-Nielsen po vizito Vatikane: popiežius sakė, kad Rusijos mentalitetas yra imperialistinis.<br>Vatikano naujienų nuotr.
V. Čmilytė-Nielsen po vizito Vatikane: popiežius sakė, kad Rusijos mentalitetas yra imperialistinis.<br>Vatikano naujienų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 15, 2023, 9:11 AM

„Popiežius kalbėjo kitaip nei anksčiau – jis sakė, kad Rusijos mentalitetas yra imperialistinis ir tai atsispindi veiksmuose Ukrainoje, ketinimuose dėl agresijos kituose regionuose“, – „Žinių radijui“ trečiadienį teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo vadovė pažymėjo, kad ši pontifiko pozicija – kitokia, nei buvo anksčiau. Jos manymu, tam įtakos galėjo turėti tarptautinės reakcijos susilaukę pasisakymai apie Rusiją ir jos kultūrą, taip pat – pokalbiai su Ukrainos dvasininkais.

„(Tonas – ELTA) pasikeitęs, ypatingai po tų pasisakymų, kurie nuskambėjo ir Lietuvoje – žinau, kad ir Ukrainos bažnyčios hierarchai turėjo ne vieną progą ilgai kalbėtis su popiežiumi“, – sakė Seimo pirmininkė.

Politikė taip pat sako popiežiui išdėsčiusi Lietuvos požiūrį į karą Ukrainoje. Anot V. Čmilytės-Nielsen, Lietuvai pristatant savo poziciją įtakingiems pasaulio asmenims, tai gali turėti įtakos ir jų situacijos vertinimui.

„Jei popiežius ir patys įtakingiausi pasaulio asmenys daugiau girdės Lietuvos poziciją, ji labiau atsispindės jų pasisakymuose. (...) Manau, kad tokie susitikimai yra labai prasmingi būtent dėl to, kad turime perduoti tiesiogiai tai, kaip matome dabartinę situaciją“, – teigė Seimo vadovė.

„Šventasis sostas ir Šventasis tėvas kalba visam pasauliui, o Lietuvoje turime tendenciją (...) daryti prielaidą, kad visas pasaulis situaciją mato taip pat, kaip mes. Realybė tikrai šiek tiek labiau komplikuota“, – pažymėjo V. Čmilytė-Nielsen.

Pirmadienį su popiežiumi Pranciškumi Vatikane susitikusi V. Čmilytė-Nielsen pokalbio su katalikų bažnyčios vadovu aptarė šalių paramą Ukrainai, taip pat Vatikano vaidmenį remiant laisvės ir demokratijos siekiančias valstybes. Parlamento vadovė pažymėjo taip pat popiežiui pristačiusi Lietuvos poziciją dėl karo Ukrainoje.

ELTA primena, kad prasidėjus Rusijos karui Ukrainoje, kai kuriais savo pasisakymais popiežius Pranciškus susilaukė prieštaringų reakcijų tarptautinėje bendruomenėje.

Rugpjūčio pabaigoje tarptautinėje erdvėje kilo pasipiktinimas dėl popiežiaus rusų katalikams skirto pasisakymo, kai vienoje Sankt Peterburgo katalikų bažnyčioje susirinkusiems jaunuoliams popiežius sakė, kad „jūs esate didžiosios Rusijos, didžiųjų šventųjų, karalių, Petro Didžiojo, Jekaterinos II, rusų tautos, pasižyminčios didele kultūra ir dideliu žmogiškumu, vaikai“.

Kyjivas apkaltino popiežių Pranciškų skleidžiant „imperinę propagandą“.

Vėliau popiežius Pranciškus teisinosi, kad kalbėdamas apie „didžiąją Rusiją“ turėjo galvoje turtingą Rusijos kultūros tradiciją. Popiežius sakė, kad jo žinutė buvo skirta studentams „priimti savo paveldą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.