V. Blinkevičiūtė įvertino G. Landsbergio politiką Kinijos atžvilgiu: vieną dieną drakono žudikas, kitą – draugas

Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkės Vilijos Blinkevičiūtės neįtikino valdančiųjų argumentai dėl pastarųjų sprendimų Kinijos bei Taivano atžvilgiu. „Socdemų“ lyderė akcentuoja, kad dešinieji vykdo nenuoseklią ir chaotišką užsienio politiką.

 Lrytas.lt koliažas
 Lrytas.lt koliažas
G, Landsbergis<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
G, Landsbergis<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

Nov 17, 2023, 9:19 AM

„Viskas per trumpą laiką gali apvirsti net 180 laipsnių kampu. Galime patirti nuostolius, juos neigti, po to viską taisyti. Ko gero, būna ir taip, kad vieną dieną jis (G. Landsbergis – ELTA) drakono žudikas, o kitą dieną jau drakono draugas“, – „Žinių radijui“ teigė V. Blinkevičiūtė.

LSDP pirmininkė pabrėžė, kad Lietuvos diplomatijos vadovo sprendimas nesusitikti su pastarąją savaitę Lietuvoje viešėjusiu Taivano užsienio reikalų ministru Josephu Wu demonstruoja, kad G. Landsbergio vykdoma užsienio politika yra chaotiška.

„G. Landsbergio atsisakymas susitikti su Taivano užsienio reikalų ministru ir jo pareiškimai, kad vyksta pokalbiai su Kinija dėl dviejų šalių mūsų santykių normalizavimo, tiesą sakant, dar kartą parodė, kad Landsbergis mūsų užsienio politiką vykdo chaotiškai, stichiškai, nėra tokio strateginio matymo ir modeliavimo, kas yra svarbu užsienio politikoje, nėra jokio nuoseklumo“, – sakė socialdemokratų lyderė.

V. Blinkevičiūtė taip pat akcentuoja, kad G. Landsbergio išsišokimai užsienio politikoje atneša tik nuostolius.

„G. Landsbergio vykdoma užsienio politika dažnai yra paremta jo asmeninėmis ambicijomis, emocijomis. Ir ne visada įvertinamos tam tikros rizikos ir jų valdymas. Ir iš tikrųjų tai nėra gerai“, – taip pat akcentavo politikė.

„Susidaro toks įspūdis, kad konservatoriai kalba apie vertybinę užsienio politiką, bet realiai jie patys renkasi, kada, kokias vertybes pritaikyti“, – sakė V. Blinkevičiūtė.

Pastarosiomis savaitėmis Lietuvoje vėl diskutuota dėl santykių su Kinija ir Taivanu. Diskusijos kilo į Lietuvą atvykus Taivano užsienio reikalų ministrui J. Wu. G. Landsbergis su Taivano ministru oficialiai nesusitiko, o žurnalistams komentuodamas situaciją užsiminė apie pokalbius su Pekinu dėl santykių normalizavimo. Tokie ministro sprendimai opozicijos ir dalies apžvalgininkų sukritikuoti ir įvertinti kaip užsienio politikos nenuoseklumo pavyzdžiai.

ELTA primena, kad Lietuvai leidus Vilniuje veikti taivaniečių atstovybei, paaštrėjo Vilniaus ir Pekino santykiai. 2021 m. pabaigoje Pekinas pritaikė griežtas diplomatines ir ekonomines sankcijas. Be to, Kinijos užsienio reikalų ministerija oficialiai pakeitė diplomatinių santykių su Lietuva lygį – nuo ambasadoriaus iki laikinojo reikalų patikėtinio.

Įtampos dvišaliuose santykiuose tvyrojo ir anksčiau – po to, kai Lietuva pasitraukė iš „17+1“ bendradarbiavimo formato su Kinija. Tuomet šalies diplomatijos vadovas Gabrielius Landsbergis ragino Lietuvos pavyzdžiu sekti ir kitas Europos Sąjungos valstybes. Visgi, Vilniaus pavyzdžiu pasekė tik kaimyninės Estija ir Latvija.

Spalio pabaigoje Taivane lankėsi ir verslo misijai vadovavo Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.