G. Kirkilas – apie klaidą, kurios neturėtų daryti V. Blinkevičiūtė, ir patarimą Laisvės partijai

2024 metų prezidento rinkimuose laukia įnirtinga kova, nes kandidatų į šalies vadovo postą sąrašas – daug stipresnis, nei prieš penkerius metus, tvirtina politikos veteranas, ekspremjeras Gediminas Kirkilas. Dar daugiau intrigos, jo teigimu, įneštų socialdemokratų lyderės Vilijos Blinkevičiūtės apsisprendimas dalyvauti rinkimuose.

Gediminas Kirkilas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gediminas Kirkilas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gediminas Kirkilas.<br>D.Umbraso nuotr.
Gediminas Kirkilas.<br>D.Umbraso nuotr.
Gediminas Kirkilas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gediminas Kirkilas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gediminas Kirkilas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gediminas Kirkilas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gediminas Kirkilas.<br>T.Bauro nuotr.
Gediminas Kirkilas.<br>T.Bauro nuotr.
Gediminas Kirkilas.<br>T.Bauro nuotr.
Gediminas Kirkilas.<br>T.Bauro nuotr.
Gediminas Kirkilas.<br>T.Bauro nuotr.
Gediminas Kirkilas.<br>T.Bauro nuotr.
Gediminas Kirkilas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gediminas Kirkilas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Nov 20, 2023, 8:49 AM, atnaujinta Nov 20, 2023, 11:02 AM

Vertindamas konfliktus valdančiojoje koalicijoje, G.Kirkilas turėjo ir patarimą maištaujančiai Laisvės partijai – kai kuriuos klausimus padėti į stalčių ir jokiais būdais netrenkti durimis.

Kova bus įtempta

Prezidento rinkimų kampanijoje lieka vis mažiau nežinomųjų. Iš didžiųjų partijų savo kandidato į prezidentus dar nepaskelbė Lietuvos socialdemokratų partija, Darbo partija bei Liberalų sąjūdis.

Politikos senbuvis G.Kirkilas pastebėjo, kad didžiausia konkurencija vyksta kairėje pusėje, kurioje susitelkė gana daug ir ryškių kandidatų.

„O G.Nausėda kurioje pusėje? Bent jau paskutiniais metais visa jo retorika yra akivaizdžiai kairuoliška, net ir gerovės valstybės idėja iš kur paimta? Iš socialdemokratų, nieko čia ypatingai naujo nėra“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ kalbėjo buvęs premjeras.

Tiek vienoje, tiek kitoje barikadų pusėje, anot jo, susitelkė tvirtos asmenybės, tad kova bus arši.

„Dešinėje bus 3–4 kandidatai, o kairėje bus apie 6–7. Dalis iš jų sakys, kad jie kokie centristai, bet tai nieko nereiškia. Aš prognozuoju, kad kandidatų bus virš dešimt – dalyvaus visi trys valstybės vadovai, t.y. dar prisijungs Viktorija Čmilytė-Nielsen. Neabejotinai dalyvaus Gitanas Nausėda.

Turime dar politinių partijų iškeltų kandidatų, pavyzdžiui, demokratai iškėlė Giedrimą Jeglinską, labai rimta kandidatūra, Dainius Žalimas taip pat. Aurelijus Veryga jau anksčiau irgi buvęs Vyriausybės narys. Kandidatų sąrašas, aš sakyčiau, bus stipresnis, nei praėjusiuose rinkimuose“, – akcentavo G.Kirkilas.

Dešinėje pusėje neabejotina lyderė, politiko manymu, yra Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų iškelta premjerė Ingrida Šimonytė. Būtent ji kartu su V.Blinkevičiūte, jei ši nuspręstų dalyvauti rinkimuose, greičiausiai varžytųsi dėl vieno iš bilietų į finalą.

„Aš žinau, kad V.Blinkevičiūtė nesiveržia, nenori. Aš neįsivaizduoju, kaip tais metais (o tai pas mus atsitinka kartą per 20 metų, kai sutampa visi treji rinkimai), nedalyvauti partijos lyderiui prezidento rinkimuose, likus 4–5 mėnesiams iki Seimo rinkimų...

Nedalyvauti prezidento rinkimuose arba remti kokį nors kitą kandidatą, kas iš to partijai? Nusivils dalis narių, rėmėjų“, – perspėjo jis.

Turi patarimų Laisvės partijai

Politikos veteranas įvertino ir skandalus valdančiojoje koalicijoje. Jo teigimu, viena iš klaidų buvo padaryta dar pasirašant koalicijos sutartį – konkrečiai nesusitarta, ką daryti dėl koalicijos partneriams būtiniausių klausimų.

„O tai, kas dabar vyksta, yra klasikinis atvejis – daugpartinė koalicija, kurioje paprastai yra skriaudžiamas jauniausias, kuris turi mažiausią frakciją toje koalicijoje. Be to, galbūt dar ir stinga patirties, nes, matote, dabar jie iškėlė tą nepasitenkinimo kardą ir turės kažką daryti visus metus – kažką tokio panašaus, destruktyvaus.

Išlaikyti visus metus tą bus labai sunku. Trauktis iš koalicijos? Tai reikštų tikrai politinę mirtį, jeigu taip galima išsireikšti. Geriausia būtų būti tvirtais koalicijoje, bet konstruktyviais, su įvairiausiais pasiūlymais, ne vien tik užsikabinus už savo kelių“, – situaciją komentavo G.Kirkilas.

Ekspremjeras įvardijo, ties kokiais klausimais „laisviečiams“ reikėtų nusileisti.

„Dėl kai kurių dalykų, manyčiau, jau reikia jiems nusiraminti, pavyzdžiui, dėl narkotikų dekriminalizavimo. Galbūt kada nors ateityje galėsime išspręsti tą klausimą kitaip.

Be to, čia yra platesnis klausimas – bausmių. Lietuvoje bausmės yra per didelės, ne tik šitoje srityje, bet ir daugelyje kitų. Jie turi teisingumo ministrę, tai čia jiems yra labai geras šansas parodyti visiškai kitokį konstruktyvumą.

Matome, kad dabar Lietuvoje narkotikai plinta įvairiausiais būdais – per socialinius tinklus ir pan. Juos visiškai lengva pasiekti. Jeigu anksčiau tikrai būdavo kalba apie kažkokius pusiau nusikalstamus būdus, dabar vos ne prekyba vyksta. Visiškai ne laikas, reikia atsisakyti šito klausimo“, – patarė jis.

Dėl civilinės sąjungos įstatymo projekto G.Kirkilas sako matantis daugiau triukšmavimo, nei realaus darbo, ypač su opozicija.

„O tarp opozicinių partijų yra ir tokių, kurios yra net ir į programą įsirašiusios, pavyzdžiui, socialdemokratai. Tai čia reikia ieškoti politinių būdų, sugebėjimų pritraukti juos. Jie nori tokiu paprastesniu būdu sukelti vienadienius skandalus, atkreipti žiniasklaidos dėmesį, bet jiems tai nepadės“, – pažymėjo politikas.

„Ji gali dirbti ir konstruktyviai, bet būti tam tikra opozicija koalicijos viduje“, – Laisvės partijos perspektyvas apibendrino jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.