Dėl „laisviečius“ netikėtai palikusios S. Lengvinienės – skirtingos bendražygių versijos

Antradienį paaiškėjus, kad Seimo narė, „laisvietė“ Silva Lengvinienė pasitraukė iš Laisvės partijos ir prisijungė prie opozicinės Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“, į tai sureagavo ir valdančiosios koalicijos nariai. Tiesa, versijos dėl parlamentarės pabėgimo į opoziciją – skirtingos.

 Silva Lengvinienė<br> Lrytas.lt koliažas
 Silva Lengvinienė<br> Lrytas.lt koliažas
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>T. Vinicko (ELTA) nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>T. Vinicko (ELTA) nuotr.
Vytautas Mitalas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vytautas Mitalas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Silva Lengvinienė.<br>VRK nuotr.
Silva Lengvinienė.<br>VRK nuotr.
Aušrinė Armonaitė, Tomas Vytautas Raskevičius, Ieva Pakarklytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aušrinė Armonaitė, Tomas Vytautas Raskevičius, Ieva Pakarklytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Silva Lengvinienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Silva Lengvinienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Nov 21, 2023, 10:17 AM, atnaujinta Nov 21, 2023, 10:27 AM

Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas svarstė, kad toks dabar jau buvusios bendražygės sprendimas susijęs su artėjančiais rinkimais.

„Šita žinia susijusi su rinkimais. Ji taip skaičiuoja Kaišiadorių-Elektrėnų vienmandatėje, kad taip bus geriau. Sakė, kad čia yra jos kaltė toks sprendimas frakcijoje.

Linkiu jai sėkmės, bet sprendimo nesureikšminu“, – kalbėjo V.Mitalas.

Paklaustas, ar dėl dar vieno prarasto balso nekyla grėsmė ir taip trapiai valdančiajai koalicijai ir priimamiems sprendimams, frakcijos seniūnas aiškino, kad labai didelės įtakos tai padaryti neturėtų.

„Koalicijoje, pavyzdžiui, balsuojant dėl Laisvės partijai svarbių klausimų, ar taip ar taip buvo 20 sūnų ir dukrų paklydėlių. Man atrodo, kad vienas balsas esmingai situacijos nekeičia, bet aišku, kad prieš biudžeto tvirtinimą įsineša papildomas pipiriukas į šitą klausimą“, – kalbėjo Laisvės frakcijos seniūnas.

Tuo metu Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen nedaugžodžiavo – jos teigimu, toks S.Lengvinienės žingsnis yra Laisvės partijoje kilusių įtampų padarinys.

„Aš manau, kad tai yra ženklas, kad pastarieji „laisviečių“ veiksmai buvo įtampų jų partijoje atspindys. Tą esu kalbėjusi“, – nurodė parlamento vadovė.

Dalyvaus ir Seimo rinkimuose

Pati S.Lengvinienė aiškino galvoti apie perėjimą pas demokratus pradėjusi galvoti dar po savivaldos rinkimų.

„Kadangi esu vienmandatėje išrinkta, tai klausau savo rinkėjų. Jie per savivaldos rinkimus aiškiai parodė, kad nepalaiko mano pasirinkimo ir tiesiog paskatino mane pasirinkti kitą frakciją, kuri daugiau atliepia regionų žmonių lūkesčius“, – kalbėjo politikė.

Ji patikino jokių įtampų Laisvės frakcijoje nejautusi, į jos sprendimą kolegos esą reagavo ramiai.

S.Lengvinienė keičia jau trečią partiją – prieš prisijungdama prie Laisvės partijos, ji buvo Liberalų sąjūdžio narė. Seimo narė tikino ir dabar „širdyje esanti liberalė“, bet grįžti į šią politinę jėgą nenorėjusi, nes, kaip pabrėžė, čia yra „daugiau personalijų klausimas“.

Nors anksčiau palaikydavo Civilinės sąjungos įstatymo projektą, pakeitus frakciją, rodos, pakeitė ir nuomonę.

„Manau, kad šitas klausimas nėra iki galo išdiskutuotas visuomenėje. Aš bandžiau du metus kalbėtis su savo rinkėjais, tai labai sunkiai sekėsi. Manau, kad tam klausimui dar reikia laiko“, – dėstė S.Lengvinienė.

Ji konkrečiai neatsakė, kaip ketina balsuoti paskutinėje projekto stadijoje.

S.Lengvinienei išėjus, Laisvės frakcijoje lieka 10 narių, valdančiojoje daugumoje – 73 nariai iš 141.

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcijos seniūnas Saulius Skvernelis teigė, kad prie demokratų prisijungianti buvusi „laisvietė“ S.Lengvinienė liberalų flangą paliko esą dėl išsiskyrusių vertybių ir per siauros Laisvės partijos politikos.

„Nemanau, kad ilgametė regionų politikė būtų svarbiausių Laisvės partijai klausimų atstovė. Matyt, žmogus dėl to ir išėjo. Politikoj nėra tie klausimai svarbiausi, kurie Laisvės partijai šiandien svarbiausi, šitam žmogui rūpi gerokai plačiau.

Ypatingai kalbant apie regionus. O regionuose, tiesą pasakius, Laisvės partijos idėjos nėra labai reikšmingos ir populiarios“, – Eltai antradienį Seime teigė S.Skvernelis.

Jis taip pat svarsto, kad sprendimą keisti atstovaujamą politinę jėgą parlamentarė S.Lengvinienė galėjo priimti ir dėl įtampų valdančiojoje koalicijoje bei patiriamo spaudimo balsuoti už nepriimtinus projektus.

„Manau, kad spaudimas prisidėjo. (...) Matyt, toks pasirinkimas, kad nereikėtų balsuoti prieš savo valią“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.