NKVC vadovas: pasienio punktų su Baltarusija uždarymas nėra efektyviausias būdas kovoje su kontrabanda

Nacionalinio krizių valdymo centro (NKVC) vadovas Vilmantas Vitkauskas sako, kad dar dviejų pasienio punktų su Baltarusija uždarymas nėra efektyviausias būdas kovoje su kontrabanda. Be to, pasak jo, tai nėra vienintelė problema, dėl kurios reikėtų svarstyti apie pasienio kontrolės punktų uždarymą.

Lietuvos ir Baltarusijos pasienis.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Lietuvos ir Baltarusijos pasienis.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Lietuvos ir Baltarusijos pasienis.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Lietuvos ir Baltarusijos pasienis.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Lietuvos ir Baltarusijos pasienis.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Lietuvos ir Baltarusijos pasienis.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 21, 2023, 8:56 AM

„Kalbant apie kontrabandą – teisinės ir politinės priemonės, kovojant su valstybių keliamomis grėsmėmis, yra tinkamas atsakas. (...) Tačiau kontrolės postų uždarymas nėra vienintelė ir pati efektyviausia priemonė“, – LRT radijui antradienį teigė V. Vitkauskas. Jis pabrėžia, kad kovoje su kontrabanda efektyviausios išlieka technologinės priemonės.

„Pačios efektyviausios yra techninės priemonės – rentgeno aparatai, kurie padeda labai greitai diagnozuoti ir pamatyti, kas yra vežama, taip pat yra organizacinės, analitinės priemonės, kada galime žiūrėti rizikos faktorius ir analizuoti vežėjų, keleivių dinamiką. Organizacinės ir technologinės, manau, yra pačios efektyviausios (priemonės – ELTA) ir Lietuva jas turi“, – kalbėjo NKVC vadovas.

„Kontrabanda ne tik per kontrolės postus keliauja – turime daug apraiškų ir dronų naudojimo, ir valtimis, ir žmonės neša, per tvorą meta. Čia yra daug platesnis fenomenas ir vien tik kontrolės postų uždarymas laukiamo efekto neduos. Yra daug geresnių organizacinių priemonių, kurios padeda kovoti su kontrabanda ir mes pakankamai gerai su ja kovojame“, – pridūrė V. Vitkauskas.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad nors į šalį gabenamos kontrabandinės prekės yra didelė Lietuvai iš Baltarusijos kylanti grėsmė, visgi, tai ne vienintelė priežastis uždaryti dar kelis pasienio punktus.

„Kontrabanda yra rimta grėsmė, bet turime ir nelegalią migraciją, turime incidentus prie sienų, pakankamai agresyvius Baltarusijos pasienio komiteto pareigūnų veiksmus, žvalgybos tarnybų veiklą. Manau, kai kalbame apie sienos kontrolės postų uždarymą, turėtume kalbėti ne vien apie kontrabandą“, – pažymėjo V. Vitkauskas.

ELTA primena, kad nuo rugpjūčio vidurio jau laikinai uždaryti Šumsko ir Tverečiaus pasienio kontrolės punktai (PKP) su Baltarusija.

Lenkijos pasienyje su Baltarusija veikia vienas pasienio kontrolės punktas, Latvijos pasienyje – du, o Lietuvos pasienyje – keturi.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė vasaros pabaigoje yra užsiminusi apie svarstymus dėl Lavoriškių ir Raigardo PKP uždarymo, tačiau jie, anot politikės, nėra formalūs.

Praėjusią savaitę premjerė I. Šimonytė patikino, kad Vyriausybė kol kas nesvarsto klausimo dėl pasienio punktų su Baltarusija uždarymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.