V. Čmilytė-Nielsen: būtų gerai peržiūrėti prie Seimo „prilipdytas“ institucijas

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, pasiūliusi pertvarkyti šešias Seimui atskaitingas institucijas, siekia jų efektyvesnio darbo.

Seimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 21, 2023, 10:45 AM

„Išanalizavus susidaro įspūdis, kad jos nebūtinai labai efektyviai dirba. Siūlymas yra kurti bendrą Nacionalinę gerovės agentūrą, kuri teiktų rekomendacijas, įžvalgas svarbiausiais klausimais, o ne skaidyti į daug mažų institucijų. Valstybės kontrolės manymu, jos nelabai efektyviai dirba. Manau, kad tai racionalus siūlymas, apie tai ne kartą buvo kalbėta“, – antradienį žurnalistams Seime sakė V. Čmilytė– Nielsen, komentuodama iniciatyvą pertvarkyti parlamentui atskaitingas ekspertines-patariamąsias institucijas.

Pasak parlamento vadovės, su įstaigomis ši pertvarka atskirai nebuvo derinta, išanalizavus situaciją, buvo parengta koncepcija.

„Su įstaigomis tokio atskiro derinimo nebuvo, tačiau buvo atlikta analizė, siūloma koncepcija. Žinoma, ji gali kažkaip tai koreguotis pakeliui, bet aš manau, kad tai yra svarbi diskusija. Būtų gerai, kad ne per vieną kadenciją išpūstas, prie Seimo „prilipdytas“ tokias mažas institucijas mes galėtume peržiūrėti ir rasti būtų užtikrinti, kad jos veiktų efektyviai“,– sakė V. Čmilytė– Nielsen.

Pirmadienį Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen įregistravo Seimui atskaitingų institucijų pertvarkos koncepciją, kurią savo nutarimu tvirtins Seimas.

Pagal pateiktą koncepciją, Švietimo taryba bus likviduota. Jos funkcijas vykdys švietimo, mokslo ir sporto ministro sudaroma Bendrojo ugdymo taryba ir Vyriausybės sudaroma Lietuvos neformaliojo suaugusiųjų švietimo taryba. Svarstoma, kad šios tarybos galėtų būti apjungtos.

Valstybinę lietuvių kalbos ir Valstybinę kultūros paveldo komisijas, Etninės kultūros globos, Nacionalinę sveikatos ir Nacionalinę šeimos tarybas planuojama sujungti į Nacionalinę gerovės agentūrą. Jai vadovaus profesionalus vadybininkas – įstaigos vadovas, į šias pareigas atrenkamas Valstybės tarnybos įstatymo nustatyta tvarka organizuojant konkursą. Šiuo metu veikiantys šių institucijų sekretoriatai ir administracijos bus apjungti į vieną Agentūros administraciją.

Jei Seimas pritartų, Nacionalinė gerovės agentūra būtų Seimo, Vyriausybės, Respublikos Prezidento, ministerijų, savivaldybės institucijų ir įstaigų eksperte ir patarėja atitinkamose srityse, teiktų pasiūlymus dėl teisinio reguliavimo keitimo ir tobulinimo. Agentūra teiktų išvadas dėl rengiamų teisės aktų projektų, atliktų numatomo ir galiojančio teisinio reguliavimo poveikio vertinimą, tačiau jai nebus priskirta teisėkūrinė funkcija.

Koncepcijos įgyvendinimą koordinuos Seimo valdybos sudaryta darbo grupė.

Jeigu Seimas pritars koncepcijai, siūloma ją įgyvendinančius teisės aktus priimti ir pertvarką įgyvendinti trimis etapais, pradedant kitų metų II ketvirtį. Numatoma, kad nuo 2025 m. sausio 1 d. jau veiks pertvarkyta ekspertinių-patariamųjų institucijų sistema.

Koncepcijos įgyvendinimo vykdymo parlamentinę kontrolę turėtų atlikti Seimo Kultūros, Švietimo ir mokslo bei Sveikatos reikalų komitetai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.